2 kg mer eller mindre – vågen är inte pålitlig

September 14th, 2013

På något sätt är nog många medvetna om hur missvisande vikt kan vara. En vägning på morgonen kan skilja sig ganska mycket mot en på kvällen. Ett stort glas vatten motsvarar ju nästan 1/4 kg, och det förändrar ju utslaget på vågen. Svettas man mycket så leder även det till en förändrad vätskebalans i kroppen. Mat väger, och lika så gör avföring. Sammanfattningsvis kan vi nog vara överens om att det finns flera faktorer som påverkar utslaget på vågen. Det är sällan kroppsmassan i sig som genomgått förändringar över dygnet.

Trots medvetenheten om alla faktorer som påverkar den tillfälliga viktförändringen grips ätstörningen av panik då vågen visar mer än tidigare. Det har byggts upp ett band mellan ätstörningen och vikten som är extremt svårt att bryta i många fall. Förtroendet för att vågen ska tala sanning är stort och leder till ambivalens kring viktuppgången. Även om man vet att det nödvändigtvis inte behöver vara en viktförändring så gnager en oro i bakhuvudet över att det kan vara det ändå.

Förra veckan upplevde jag ett tydligt bevis på hur en vägning kan vara missvisande: helt plötsligt hade jag gått upp 2 kg ifrån min normala stabilitetsvikt. “Det kan inte stämma!” tänkte jag. Dagen därpå kände jag mig tvungen att kolla igen för att jag visste att det varit något galet. Då vägde jag helt plötsligt 2 kg UNDER min normala vikt. Och därmed kunde jag dra slutsatsen att min kroppsmassa varit oförändrad och det skett drastiska förändringar i vätskebalans och maginnehåll.

Jag kan inte hjälpa att fundera vilken hemsk panik man skulle drabbats av om sjukdomen fortfarande hade makten. Att se vågen visa två kilogram mer! Det hade ju varit en katastrof och ångesten skulle varit skyhög. Nu kunde jag ta detta med en nypa salt och sedan inse att det verkligen inte skett någon förändring. =)

Tags: , , , , , , , ,

 • SheDevil

  Men spegeln säger så många hemska saker…hur tackar man den ångesten att i ena sekunden se normal ut, sjuk i den andra och fet i nästa?

  • soelas

   Hejsan! Din kommentar har blivit besvarad i ett inlägg: http://soelas.se/?p=4632
   Hoppas det hjälpte! Annars är du varm välkommen att återkomma.
   Kramar

 • Julia

  Vad innebär och varför använder du ordet stabilitetsvikt? Inget illa menat, jag tänker bara att det är bra att ifrågasätta begrepp ibland, det är ju trots allt en avspegling av ens tankevärld. Genom att tänka igenom vilka ord man använder och fråga sig själv varför man fortfarande känner behov av att använda dem, tror jag är viktigt på ens väg av självrannsakan, uppvaknande och tillfrisknande. Ordet stabilitetsvikt verkar peka på att om din vikt övergår eller undergår en viss (eller vissa) siffror så är den inte längre stabil? För många människor kan vikten (riktiga viktmassan) ändras en hel del, det är naturligt om ens livsstil eller livsförhållanden ändras. Om man börjar plugga igen efter att ha jobbat med något mer aktivt, om man tränar mindre osv. Det är inte alla som har en stabilitetsvikt alls. Behöver man ens en om man lever sunt, får i sig vad man ska och rör på sig litegrann? Haha, detta kanske rentav blev mest flum! Men lite skönt att skriva av sig om mina tankar kring sådana här saker :p

  • soelas

   Tack för din reflektion kring mitt ordval.

   Naturligtvis har vi alla olika kroppar, men den viktförändringen som sker är oftast inte mer än några kilon inom kort varsel. Det är klart man måste ta hänsyn till ålder och andra faktorer som påverkar kroppsformen. Kroppens “kärnvikt” vid 12 års ålder är naturligtvis inte samma vid 20.

   Däremot finns det en biologisk registrerat i våra kroppar vilken vikt vår egenkropp är i balans. Med “stabilitetsvikt” syftar jag på den vikt där kroppen ligger då man äter och rör på sig enligt ett trivsamt och sunt levnadsmönster. Fritt och ej begränsat av sjuka tankar.

   Jag hoppas att detta klargjorde min syftning av ordvalet lite tydligare och att det inte verkar helt felaktigt.

   Kramar

   • Julia

    Jag förstår mycket bättre. Jag ville bara trycka på precis vad det är som du också vill förmedla – vikten, stabilitet eller inte, är inte så himla viktig sålänge man lever rätt sunt :)

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • Rebecka Skareng

  du känner dig alltså inte så pass frisk än att du skulle kunna känna dig lugn med en viktuppgång ? det är ju normalt, friskt att pendla i vikt liksom! :) bara undrar, nåt du kommer jobba på ? :)

  http://www.vonskareng.blogg.se

  • soelas

   Bra analyserat. Det är nog sant det du säger, vilket kanske avspeglade sig i mitt senaste inlägg.
   Det är klart att jag inte vill känna rädsla över att gå upp i vikt hela mitt liv, men jag tror att det (iafl för mig) är något som kommer att försvinna mer och mer med tiden. Det är ju någonting som man ständigt jobbar på. :)
   Kramar

 • Hanna

  Helt enkelt därför som jag inte vägt mig sen jag blev friskförklarad. Det är så orelevant med vikten, den säger ju nada om hur kroppen eller knoppen mår.

  • soelas

   Det är ju fantastiskt klokt att låta bli vågen. Och ju längre man är i från den, desto mer inser man hur lite den behövs. :) Grymt!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp