3 kg på 9 månader – går man upp i vikt snabbt?

August 8th, 2012

Fan vad duktig du är tjejen, fortsätt så! :):)

Hur många kilo gick du upp från det att du började äta normalt och gick det snabbt? Har själv precis bestämt mig för att jag ska ta tag i min ätstörning nu så undrar lite…
– Sandra

Tusen tack Sandra! 😀

Underbart att du bestämmer dig att ta tag i det! För varje dag som går skjuter man bara upp problemet och låter sjukdomen etablera sig mer och mer i sin vardag. Lika bra att åtminstone börja göra små förändringar så att man är på väg åt rätt håll. Men det är onödigt att dra ut på viktuppgången, för det är så himla mycket mer man måste jobba på när man väl kommit upp till en stabil vikt. Och framför allt så måste man jobba på att kunna leva normalt utan att börja gå ner igen (!)

Största farhågan är nog att det ska gå alldeles för snabbt. “man vill ju inte bara bli frisk helt plötsligt, då har allt varit i onödan”. Sanningen är det att det går inte snabbt. En viktuppgång beror ju självklart på hur snabbt man själv tillåter att det ska gå. Min viktuppgång är på tok alldeles för långdragen, så angående det är jag ingen förebild, men jag kan också avråda andra från att dra ut på den som jag har gjort. Min vikthistoria

När jag försökte närma mig normalportioner så gick jag inte upp ett gram den första månaden. Jag åt kanske mer än innan, men fortfarande mindre än jag gjorde av med. När jag väl kommit upp i hyfsat bra portioner så hade det gått någon månad till och då kanske jag gick upp 1 kg, men det var förmodligen mest i vätska. Sedan tog det några försök innan jag kom över mitt första viktmål på 38 kg. Då hade jag alltså gått upp 1½-2 kg på cirka ett halvår (sedan jag började min behandling). Någon som hade svårt att fatta att det var svårt att gå upp i vikt? Eller bara inte vågade försöka… (jag).

Sedan maj har jag gått lite upp och ned.. totalt så har jag gått upp ytterligare 1½ kg. Denna gång på tre månader.

Sammanlagt har jag gått upp 3 kg på 9 månader. Galet lite, jag vet. Men under denna tid har jag lärt mig att äta helt regelbundet och nästan allt! Du kan nog dra en egen slutsats av detta: jag äter så pass bra att jag fått mensen tillbaka, jag har ingen mat som är förbjuden utan äter det som bjuds på och ÄNDÅ går inte vikten uppåt.

För att få en viktuppgång på ½-1kg / vecka, som rekommenderas så behöver man ligga. Speciellt från början då kroppen har en massa tomma depåer som ska fyllas på. Dessutom när man börjar öka portionerna och äta regelbundet så kickas förbränningen igång. Kroppen börjar då skrika efter mat eftersom själva förbränningsprocessen kräver energi. Har man en bra förbränning så måste man äta mycket för att gå upp. Men som sagt så nått kilo i vätska brukar uppstå i början. :)

Det enda sättet att få svar på hur sin egen kropp fungerar är genom att prova själv. Vad finns det att förlora? 

Tags: , , , , , , , ,

  • En annan

    Fan va cool du är, bästa inspirationen jag hittills fått. Tack underbara människa för det här!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp