A new era has begun

June 16th, 2015

Jag är mitt i någon som jag skulle kalla sökande efter balans. Jag lever inte längre i sjukdomen, men heller inte fullständigt i det friska. Ibland slår kroppsfixeringen och matkontrollen till, ibland ser jag endast till de kortsiktiga resultaten och ibland tror jag att jag aldrig kommer kunna släppa ätstörningen helt. Men så småningom inser jag att det handlar inte egentligen om hur min kropp ser ut, eller hur mycket jag äter på en dag, utan det handlar ju faktiskt om att jag ska känna en stabilitet genom hela livet – att jag ska må bra.

Jag accepterar även att jag inte vet exakt hur jag ska äta, träna och leva för att må som bäst. Så nu tillåter jag mig att faktiskt prova mig fram. Det är det vi alla måste göra. Det finns inget exakt rätt svar som gäller alla, utan lösningen är individuell. Genom att tillåta mig själv att prova olika förhållningssätt tillåter jag även mig själv att “misslyckas”.

Mitt mål i sommar är att:

 1. Äta mindre livsmedel med sötningsmedel och mer “naturlig” mat.
  Till exempel:
  Mer frukt och bananer istället för bars.
  Hellre vanligt kaffe eller kanske en fruktsmoothie istället för energidryck
  Vanlig kvarg med socker istället för de “sockerfria” med aspartam
 2. Träna kvalitet framför kvantitet.
  Till exempel:
  En till två högintensiva träningspass/vecka istället för flera “hipp-som-happ” gymbesök
  Vila kroppen ordentligt tills det verkligen känns att den är redo för att köra hårt
 3. Prioritera socialt umgänge.
  Till exempel:
  Magpasset på gymmet får skjutas på när pojkvännen bjuder ut mig på middag
  Helgens träning får bli att dansa på borden på kompisens sommarfest

Sammanfattningsvis kan man säga att den här sommaren handlar mer om återhämtning och att ha kul! Än att vara ätstörd och köra slut på sig själv. Sommaren ska vara en tid där man återupptar kontakter som man tappat under året, det ska handla om att släppa på spärrarna och tillåta sig själv att gå utanför ramarna. Det ska även kännas som en period i livet som du kan blicka tillbaka på under de mörka vinterdagarna och tänka att “då levde jag“.

Den här sommaren kommer vara ett ytterligare kapitel i sökandet efter balansen för mig, men utan höga krav och begränsningar.

1000507_10151628016984965_2071498375_n

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

  Låter som väldigt bra mål, speciellt det sitsta! Det är nog ett av de största “friskhetstecknen”, att man prioriterar sina vänner 😀 JAg har också haft svårt att hitta “balans”, och lever fortfarande annorlunda än många andra. Det känns kränkande när exemplevis personer i familjen påpekar ens val som om man fortfarande vore sjuk. Hade man aldrig varit där hade de inte brytt sig när man gör vissa val, jag är övertygad om det. Men om man hittar en väg som fungerar, är jag fast övertygad om att det är där man måste få stå :) Det blir en medelväg, att ha gått fron att varit totalt styrd av sina föräldrar som liten, till att revoltera och kontrollera, och så en medelväg där man i alla punkter, mat,träning, värderingar, hittar sitt eget sätt någonstans där emellan!

  • soelas

   Jag kan också tycka att det inte behöver vara något krav att man måste leva precis som alla andra. Vi alla är ju olika och har man haft en ätstörning så har man säkerligen funnit delar hos sig själv och kommit till insikter som många andra inte har. Den enda man bör jämföra sig med är sig själv, och att själv veta vad man mår bra av. Visst kan omgivningen vara nyttig för att förmedla perspektiv sålunda att det sjuka beteendet inte går till överdrift, men det viktigaste är att accepterar sina egna behov och också låter sig få gå sin egen väg. :)

 • Pingback: Payday loans()

 • Nicole

  Himla bra inlägg! Väldigt sunda tankegångar tycker jag, och det märks att du är på väg mot ett friskare, mer välmående du. Härligt att se! Tänkte bara tipsa om Tiliapodden (Tilia är för övrigt en riktigt grym förening), avsnittet “friskförklarad – är jag lycklig nu” handlar om precis det du diskuterar, att inte vara sjuk men samtidigt inte veta när man faktiskt är, eller om det går att bli, helt frisk från en ätstörning. Hoppas den kan väcka några tankar hos dig! :) Spana gärna in min blogg om du vill ha lite tips för hur man kan öka sitt välmående. Tycker att psykisk ohälsa måste tas upp i ljuset mycket mer än vad det gör idag, och du är en viktig del i detta. Heja dig!!

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp