Alkoholen som en del av det friska livet

June 28th, 2013

Hur förhåller du dig till alkohol? brukar du dricka det när du är ute och så? eller på middagar? kram=D

– Sofia

Detta ämne är jätte bra att lyfta upp nu under sommarperioden. Det är semestertider och sommaren medför ofta en hel del festande. Det är mycket som ska firas och det finns tid att njuta av livet. Alkohol är i många fall med i bilden.

Alkohol ersätter ingen måltid är ett inlägg som jag skrev i julas. Där påpekade jag faktumet att många som drabbas av ätstörningar/anorexia inte längre kan tillåta sig att slappna av på fest med alkohol. Drycken ses som kalorier i flytande form, och inte heller av den bästa sorten. I ätstörningens värld är alkoholen inte en nöjesdryck, utan en onyttig kaloribomb som spränger ångest över tillvaron.

Alkohol – läskigt men okej skrevs en månad som jag druckit alkohol fem kvällar på en månad. Det var roligt men samtidigt skrämmande. Jag har tagit steg tillbaka in i festlivet allt eftersom, och idag skräms jag inte över att festa fem kvällar på en månad. Den här veckan dricker jag alkohol till och med fem gånger på en vecka!

Det är inte sunt att dricka alkohol flera gånger i veckan. Däremot att festa mer intensivt under en viss period, skulle jag inte påstå vara annat än friskt! Visst har alkohol en negativ verkan på kroppen och det är ingenting man ska uppmuntra andra till att förtära. Det handlar inte om att dricka sig redig varje helg eller dagligen smutta på flaskan till middagen. Det handlar om att ta del av det kulturellt sociala livet vi har i Sverige. Det är inte osunt att festa med alkohol och sedan besöka krogen en fredagskväll. Ett glas vin till maten leder inte till en viktuppgång.

Att festa tillsammans med andra och roa sig med alkohol får mig att känna mig friare. Inte endast för onykterheten, utan friheten att tillåta sig själv allt det där. Jag är fri att dricka den “farliga” kaloridrycker, jag är fri att socialisera med alla sorts människor och jag är fri att faktiskt glädjas åt livet. Fester är oftast sociala tillställningar, och mänskligheten mår bra av umgänge! Jag mår bra av att få släppa loss och inse att man förtjänar att njuta.

Mitt förhållande till alkohol idag:

 • Är det fest så vill jag dricka
 • Gratis är gott!
 • 1-2 drinkar på krogen (dyrt!)
 • Kan även ta vin till fin-måltider även om det inte ska festas sedan
 • Jag tänker gärna på kaloriinnehållet i drycken, men inser alltid att jag ändå inte vet och det spelar ingen roll
 • Dricker helst vitt vin eller rom&cola
 • Tycker inte om för söta drinkar eller jättesöt cider
 • Undviker öl (tror att det är från ätstörningen), förut älskade jag öl
 • Får lite ångest av att festa flera gånger samma vecka, och tror att det kan påverka träningen
 • Festar normalt sett 1-2 ggr per månad
 • Kan ha kul utan alkohol
 • I onyktert tillstånd måste jag få dansa, annars är kvällen inte fulländad 😉

Jag vet att det är en del minderåriga som läser min blogg och jag hoppas att detta inte påverkar er negativt på något sätt.

Jag kan festa och ha kul med alkohol, vilket var svårt i anorexin. Det är ingenting jag skäms över. Att dricka sig lagom berusad ibland anser jag tillhör framför allt studentlivet. Det är inget måste och jag respekterar folk som väljer bort det. Men för mig är det sunt att roa sig med alkohol, och då vore det inte friskt att undvika bara för att ätstörningen påstår att det är kalorier och viktuppgång. Jag har roligast på fester med alkohol!

Midsommardagen

Midsommardagen – en intressant kväll!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Tack för svar! Jag har ftf ångest för midsommar då jag säkert drack över tusen kcal per kväll (2) + all mat hela helgen:( känner sig äcklig och onyttig:(

  • soelas

   Du var ju garanterat inte den enda av landets befolkning som gjorde det. Varför känns det ångestfullt för dig? Upplever du det som att du blivit tjockare av de kalorierna? Kanske kan du se tillbaka på det och tänka vad roligt och bra att du kunde släppa loss? 😀
   Jag tror att majoriteten av de som firade midsommar åt och drack mycket mer än normalt i helgen. Och jag tror inte att deras fysiska hälsa har påverkats något märkvärdigt. Det som kroppen utsatts för den helgen har den nog återhämtat sig ifrån nu. :)
   Vad är det för vits med att ha ångest över det? Det var ju en festlig helg och det är inget fel med att njuta extra mycket! Helt rätt av dig och jag hoppas att du hade kul då också 😀
   Kramar

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Brukar du bli berusad eller tappa kontrollen, vet ju att de säkert är många ätstörda som inte vågar dricka just för att inte tappa kontrollen också?

  • soelas

   Jag skulle nog inte påstå att jag tappar kontrollen. Däremot kan jag bli galet hypad på fyllan och vill att det ska hända saker. Det är olika hur man hanterar och blir påverkad av alkohol. Men kontrollen över vad? Nog ska man kunna känna vart gränsen går innan man blir för berusad att man tappar kontrollen så. Finner man det problematiskt att dricka i rimliga mängder så kanske man bör avstå från alkoholen av den anledningen.

   • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

    Jag hade kul, svårt att se det bara, och man tror lätt att man är ensam i världen av att dricka och ära onyttigt..kontrollen över en skälv kanke, inte för att det händer ofta att jag dricker så mycket, kanke därför? Jag försöker tänka på annat men det sitter i.. Påminner mig hela tiden:/

    • soelas

     Jag anser att det är sunt att dricka lite mer ibland. Det är normalt i vår kultur! Sedan är det absolut inte ett måste om man inte vill.
     Du är uppenbarligen medveten om varför ångesten fortfarande sitter i. Kan du komma på något sätt att sluta påminna dig själv om det? Bevisligen mår du inte bra av det.

   • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

    Hoppas du kan dricka öl igen, jag undvek också det, som allt annat, men börjat dricka det igen!:)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp