Anorexia nervosa – en hobby att dö för

March 7th, 2013

Sommaren kom och det fanns inga prov att plugga till eller dansträningar att svettas på. Vad skulle man göra? Tänk om man bara blir lat och fortsätter att äta så mycket som man gjort tidigare. Tänk vilken viktuppgång det kommer att leda till! Jag hade läst att “När man slutar att träna så fortsätter man ofta att äta samma mängder mat och går därmed upp i vikt”. Det fick inte hända mig. Jag måste se till att träna!

Sommaren 2011 gjorde jag som Ofelia. Samma mål, samma diciplin och samma ätstörning.

  • Diciplin till att träna mer
  • Planera att äta mindre och hälsosammare
  • Bli av med love-handles
  • Visa alla hur vältränad jag blivit på dansen efter sommaren

Målen var Ofelias hobby. Hon tillbringade i stort sett all tid till att tänka på dessa och anpassa dagarna utefter mat och träning. Det började med att måtta, men sedan upptäckte hon även vågen.

Efter några veckor började Ofelia faktiskt förstå att det inte var riktigt OK det som hon gjorde. Hela hennes liv har släktingar sagt att hon påminde om hennes faster. Hennes faster som  fick Anorexia nervosa i sena tonåren. Tänk om hon… nej, inte hon… hon vet att hon kan äta om hon vill. Men nu var love-handles:arna borta och Ofelia kände sig perfekt smal. Nästan för smal.. Varför åt hon inte mer? Det var nu hon kunde börja frossa igen. Hon hade en röst i huvudet som sa att hon skulle spara sig inför skolstarten i höst. Nu när hon kunde äta lite, nu ville anorexin att hon skulle svälta.

 

Juli 2011

Juli 2011 – då svälten börjat ta över (lägg märke till den tomma blicken i ögonen)

Målen om att träna mer, äta mindre och få en “snyggare” kroppp gjorde Ofelia sjuk i ätstörningar. Istället för att lyckas med målen slutade dem i:

  • Träningsförbud
  • Ångest över att äta
  • Bli anorektiskt mager
  • Visa alla hur sjuk jag blivit under sommaren

Min hobby blev som Ofelias; en ätstörning. En hobby som tog allt positivt ifrån livet, en hobby att dö för/av. 

Det finns så mycket annat man kan göra på fritiden. Välj inte att göra det ätstörningen vill, det är ingen hobby som leder en i mål. Det är en hobby som suger musten och klämmer ur livslusten ur en. Finn livet i andra aktiviteter! Det finns så mycket saker att göra på denna jord, så många saker som gör en glad. Var öppen för dessa aktiviteter, våga prova er fram och skaffa er hobbys som får er att vilja leva istället!

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp