Är det lättare att gå ned i vikt än att gå upp?

November 17th, 2013

En diskussion jag överhörde på bussen igår:

Är det lättare att gå ned i vikt än att gå upp?

Det är ju väldigt stort fokus på att ta fram metoder för att gå ned i vikt, men samtidigt finns det faktiskt många personer som har det problematiskt att gå upp i vikt. Grabbarna i mitt lag tycker att det är extremt svårt att gå upp i vikt, vilket är förståeligt med tanke på deras muskelmassa.

Rent spontant tänker jag direkt att det är mycket lättare att gå upp än att gå ned i vikt.. men vid en närmare eftertanke blir jag osäker. Jag har ju både gått ner och upp ett antal kilon de senaste åren och jag måste ta hänsyn till att det berott på en ätstörning. Hade ätstörningen inte funnits så kanske det hade varit svårare att gå ned i vikt, och lättare att gå upp. Men det bör ju även vara lättare att gå upp ifrån en extremt låg vikt än från en normalvikt. Då bör det ju också vara lättare att gå ned i vikt från en övervikt än en normalvikt..

I och med ätstörningen är det mentalt lättare att dra in på mat än att överäta. Då blir det ju lättare att gå ned i vikt…

 • Går detta ens att jämföra?
 • Hur tänker ni?
 • Tror du att det är lättare att gå upp/ned i vikt?
 • Vad säger dina erfarenheter? 

Tags: , , , , ,

 • Emma

  Hej! Jag lider av anorexia och har nu bestämt mig för att bli frisk. Jag påbörjade en behandling hos BUP i början av våren, men pga att jag inte kände mig “färdig” med sjukdomen, inte riktigt ville bli frisk och fick en väldigt bristfällig behandling så blev jag i början av hösten sämre igen. Men nu ska jag bli frisk. På torsdag påbörjar jag en ny behandling (då jag fyllt 18), jag har bestämt mig för att börja äta kött igen, mina föräldrar ska bestämma över maten (förhoppningsvis får jag ett matschema denna gång) och jag ska inte fortsätta äta “supernyttigt”. Jag vill bli normal. Nu är problemet, att jag vet inte vart jag ska börja. Jag känner mig supermotiverad – Men i vilken ända börjar jag? Jag äter för tillfället 1300 kcal/dag så jag vet att jag måste öka, men hur mycket? Hur snabbt? Vad ska jag börja med? (Ps, det är tack vare dig och din blogg som jag bestämt mig för att bli frisk! Tack!)

  • soelas

   Hej Emma! Ledsen att det dröjde innan jag svarar. Öka till normalstora portioner på en gång! Jag vet att det kanske inte vad du vill höra (eller så är det det?), men det blir mycket svårare att komma upp i fulla portioner om man ständigt håller sig i underkant. Jag började med 3/4 stora portioner, vilket gjorde att jag fastnade där mycket längre och det dröjde riktigt lång tid innan jag faktiskt började att gå upp i vikt och då behövde jag näringsdrycker.
   Förmodligen kommer vikten att öka något kilo redan efter någon dag med ordentlig kost, men det inte en viktökning i kroppsmassa, utan i maginnehåll och vätska. Därefter är det lämpligt med en viktökning med 0,5-1 kg/vecka. Och väg dig INTE mer än en gång per vecka, det blir bara missvisande!
   Stort LYCKA TILL!
   Jag ser fram emot återkoppling framöver. :)
   Kram

 • Rebecca Gustafsson

  Hejsan, en väldigt bra och intressant frågeställning tycker jag, och jag har tänkt på det här många gånger själv.

  Jag har varit sjuk i anorexi alltför länge och ja, jag har fått väldigt bra koll på kalorier, fetter, kolhydrater, vitaminer osv. Det jag har kommit fram till är att för MIG så är det lika simpelt att gå ner som att gå upp i vikt i och med den här “kollen” jag faktiskt har. Eftersom jag vet exakt hur mycket jag måste äta för att gå upp eller ner så är det inte svårt på det planet. Jag vet att jag inte kan säga att “jag KAN inte gå upp i vikt, min kropp “vill” inte gå upp i vikt”. För om jag säger det så ljuger jag, det är jag som styr det helt och hållet. Vill jag gå upp i vikt så gör jag det, vill jag inte, så gör jag inte det…

  Det ÄR simpelt att gå ner eller att gå upp i vikt. Allting handlar ju om “kalorier ut~kalorier in” som man brukar säga. Äter man mindre än man gör av med så går man ner, äter man mer än man gör av med så går man upp. Så det är simpelt, ren matematik, men det är INTE ENKELT!
  (Så om vi tar mig som exempel, javisst jag har kunskapen och KAN gå upp och ner i vikt, men ändå KAN jag inte, pga anorexin)

  Personligen så tror jag tror att det mesta handlar om alla omständigheter. Om man till exempel lider av anorexi så är det inte LÄTT att gå upp i vikt på något sätt. Det är en plåga och ett helvete rent ut sagt, för psyket och har man någon annan form av ätstörning som t.ex hetsätning så kan det vara precis lika svårt att gå ner i vikt, även om man vill.
  Ja, nu blev ju det här kanske en aning förvirrande och lite tvetydigt, så om jag försöker säga det lite kort och koncist så tror jag att det hypotetiskt och fysiskt sett är lika lätt att gå upp som att gå ner i vikt, eftersom allting som sagt handlar om kalorier ut~kalorier in, men att det är de yttre faktorerna som psyke, vilja, mående, kunskap, sjukdomar som avgör hur “lätt” eller “svårt” det är. Därför tror jag inte att man kan säga generellt vad som är lättast eller svårast för alla har olika “faktorer” som spelar in och därför måste detta bedömas från person till person. För vi är alla olika och bär med oss olika erfarenheter i våra bagage, vad som är enkelt för något är svårt för en annan och vise versa.
  Allting är inte svart eller vitt och bara för att man vill något, men inte riktigt klarar det så bra som någon annan betyder det inte att man är sämre för det. Vi har olika förutsättningar som beror på olika saker, men vi är ändå alla lika mycket värda.

 • Flickanochhavet

  Håller helt med Rebecca! Har man haft en ätstörning har man ofta koll, vilket gör det lika lätt i teorin som i praktiken att gå upp, respektive ner i vikt. Den psykiska delen är det som blir jobbigt.

  Min egen historia har jag upplevt viktnedgång och uppgång som både lätt o svårt. Genast i början var det inte direkt svårt, men kanske lite ovant att tvinga sig själv att inte äta. Då det blev en vana och man lärde sig en hel massa saker om kroppen (saker som är bra att veta om man handskas med dem rätt) så gick allt enkelt. Sen kommer väl alla antagligen till en punkt då det inte längre är enkelt att gå ner i vikt.

  På vägen upp kom kilona i början hur snabbt som helst, de första alltså. När man kommer upp till en viss vikt är det faktiskt svårt att gå upp i vikt för vem som helst som lever ett hälsosamt liv, som jag verkligen inbillar mig att de flesta som haft speciellt anorexia och ortorexi gör (har svårt att se att någon som varit så väldigt sjuk plötsligt skulle bli sjukt ohälsosam och äta godis och hamburgare vareviga dag, även om det säkert finns undantag)

  Jag tror att om man tränar och lever hälsosamt är det lika svårt att gå ner som upp, sett till normala människor. Ens vilja att orka träna och prestera ger vilja att äta, och träning ger faktiskt en alldeles härlig aptit :) Men träning gör ju också att man känner kroppen bättre, känner att man är mätt lättare, och kanske är mer medveten om vad som är bra för kroppen.

  Om man är i balans, tränar som man känner man orkar och gör nåt man PÅRIKTIGT älskar och njuter av, då VILL man ha ork till det och ser till att man har det. Om man är i balans känner man också vad man är sugen på påriktigt, och hur mycket. Det bir inget konstigt med det! JAg blir så himla glad då jag plötsligt blir supersugen på stekt lax och hederligt potatismos till middag. Att bli sugen på såna saker och ha möjlighet att ge kroppen det, utan kompromiss ger balans, på alla sätt.

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Lättare att gå upp i vikt… Enligt min erfarenhet 😀 Men jag tror på att kroppen har en ideal-vikt där den vill vara och dit den strävar, bevisligen är det så för mig.

 • Fanny Åberg

  Det är svårt när man kämpar för att hitta motivation (både för att gå upp & ner.) Det är enklare när man följer sin känsla och bara låter det ske. Det är min syn på det! Har själv anorexia och har en lång bit kvar.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp