Är detta att vara frisk och fri?

September 2nd, 2013

Det friska och det sjuka har ingen tydlig gräns som separerar dem. Att vara sjuk medför vissa beteenden och tankar som inte tillhör ett friskt och fritt liv. Därför kan det bli mycket svårt att avgöra eller bedöma om en person är frisk eller sjuk från sin destruktiva sjukdom. Det kanske går att säga att man inte har en anorektisk undervikt, eller att man har sunda matvanor och resonerar på ett logiskt sätt. Det går att påstå att man är frisk när man inte längre låter dumtankar i omgivningen trigga igång ätstörningsbeteenden, och kanske är det just det man strävar efter. Även om man ibland får bakslag så kanske man kan vara frisk.

Att bli fri från sina ätstörningar är ett relativt begrepp. När känner du dig fri? När inga ätstörningstankar slår en, eller när man är fri att följa sin egen vilja oavsett vad omgivning eller monster i huvudet uppmanar en till. För att sluta ha ätstörningstankar krävs det nog väldigt många år av övning och livserfarenhet, men att följa sin egen vilja krävs styrka i sig själv. Tankarna kommer finnas kvar ett bra tag och det kommer finnas saker och ting som triggar igång dem. Men när man har funnit styrkan att slå bort dem och hålla sig fast vid vad man vet är bäst för en själv – då man ger upp på alla sjuka beteenden och finner ett sunt förhållande till mat, träning och livet – har man bekämpat denna förbaskade sjukdom – är man frisk att leva sitt eget liv – då är man fri!

Idag är det få personer som kunnat tänka sig att jag lidit av anorexia. Att få höra det kan vara en triggande faktor som väcker tankar som ”ser jag inte tillräckligt liten ut för att kunnat ha det?!”. Jag tar det dock som en komplimang ; jag ser alltså hälsosam ut! Varför skulle man vilja ge sken av någonting annat? Varför skulle jag vilja ser ut att haft anorexia? Det är min historia och inte mitt idag. Idag är jag medveten  om ätstörningstankarna, idag har jag ett sunt förhållande till mat och träning, idag har jag en fri inställning i livet – idag är jag frisk. Och aldrig ska ett bakslag dra mig ned till botten igen, för jag är stark!

IMG_1007crop IMG_1008crop IMG_1009crop IMG_1010crop

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • http://rosettflickan.blogspot.com/ Linda

  Jag känner samma sak. När folk säger att jag ser frisk ut får jag ångest och tänker i samma banor. Sen övertygar jag mig om att det är tusen gånger bättre att vara frisk än att vara sjuk.

  • soelas

   Det är ju kanoners att man kan vända de sjuka tankarna till något sunt. Det är bevis på inre styrka!
   Kram

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Det är knappast pga att du inte skulle se liten ut som folk säger att de inte skulle tro att du lidit av anorexi, utan förmodligen för att du utstrålar glädje, är social och verkar trivas med livet. :)

  • soelas

   Tack, det var mycket fint skrivet – bra formulerat!
   Du har helt rätt och det måste man påminna sig själv om också. :)
   Kramar, fina du!

 • Darling Diptych

  Hej!

  (OBS, vet inte om detta är triggande, så jag varnar i förväg!)

  Först och främst: Din blogg är helt fantastisk. Jag upplever att det är den enda jag kan relatera till, faktiskt. Innan jag hittade hit trodde jag att min Ana skiljde sig åt väldigt mycket från andras, och jag kände mig därmed liksom inte ens ätstörd.

  Du har i alla fall, ovetandes, peppat mig extremt mycket att välja friskheten framför ätstörningen (brukar gå in och läsa på morgonen, haha). Jag har alltså äntligen tagit steget att förändra min situation.

  Jag pluggar på högskola och bor ensam. Studierna innebär heltidsdagar på skolan och mitt schema tillåter inte terapi (går sena dagar). Dessutom är jag är rädd att öppna mig för min omgivning, av vilken en stor del dessutom går på diet. Det är en enorm trigger för mig, men jag vill ändå helst inte att någon ska veta, eftersom jag vill att omgivningen ska behandla mig som vanligt (och såklart detta ständiga “vill inte vara till besvär för eller oroa någon”). Det är endast en vän till mig som vet om min ÄS, och hen bor, likt min familj, på annan ort.

  Det visar sig vara väldigt svårt att göra detta ensam, utan terapi och socialt stöd. Jag använder bland annat en app (recovery record) som är helt fantastisk, men den räcker inte hela vägen. Mitt BMI är 16.5, och nu när jag verkligen vill gå upp i vikt så bara rasar den istället (ett kilo i veckan, aldrig gått så snabbt förut) och jag har ingen aptit alls. Det tar helstopp när jag ska äta, och det känns som att jag tappat all kontroll.

  Ursäkta, det blev superlångt. Men känner du till några knep eller verktyg för att klara detta på egen hand?

  PS. Du är sjukt bra. Verkligen.

  • soelas

   Hejsan! Först och främst vill jag tacka så hjärtligt för alla fina ord du ger mig. Det värmer ska du veta!

   Fantastiskt att du tagit dig ann kampen och verkligen vill må bättre! Det är svårt att kämpa med ätstörningar på egen hand, för det är bara en själv och ätstörningen som kan bestämma. Är ätstörningen väldigt stark fortfarande så vinner den ju lättare. Men det positiva, som jag skrev i mitt senaste inlägg (http://soelas.se/?p=4610) är att detta är en chans att verkligen bli stark själv från början.

   Prova sätt upp mål och delmål för dig själv. Ska det ske en förändring så måste man jobba mot den. Jag hade tillexempel mål att ligga över bmi 16 när jag flyttade, sjönk jag under skulle jag inte få fortsätta bo själv. Sedan BMI 17 när jag började träna osv. :)
   När jag började bo själv så kunde jag ju också lättare äta om jag var extra hungrig utan att ha någon som kollade över axeln eller träna utan att oroa mig att alla andra trodde det var sjukt kompensationsbeteende. Det är en frihet – ta vara på den på rätt sätt så kommer det gå vägen! <3
   Kramar, jag tror på dig!

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  så snygg du är!! =)

  • soelas

   Men tack, desamma bruden! 😉

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp