Arbete väntar efter första veckan på Idun

September 14th, 2014

Första veckan i behandling har nu passerat och framsteg har gjorts. Det sägs att det ska vara jobbigt att gå i behandling och det har det definitivt varit. Det är svårt att göra förändringar, det är ett heltidsarbete och en ständig tankeverksamhet. Både tid och energi går åt, och det behövs hjälp och förståelse från omgivningen.

På dagvården är det sällan ett stort problem att äta sina måltider – där känns det som en självklarhet! Det riktigt arbetet måste genomföras i den vanliga vardagen. När man återgår till sina vanliga rutiner blir det lätt att man också äter som man vanligtvis har ätit. Där krävs planering, disciplin och ibland viss peppning från omgivningen.

Den här veckan har varit ovanligt känslomässig och flera kvällar har jag känt mig ovanligt ledsen och nedstämd. Nu i efterhand kan jag förstå varför, men i stunden känns allt så överväldigande och oförklarligt. Med andra ord är det jobbigt att gå i behandling och kämpa mot en psykisk sjukdom. Det är svårt, tar tid och kräver massvis med energi.

Min pojkvän har fått stått ut med mina plötsliga sammanbrott och ständiga oro. Det har säkerligen gått både han och mig på nerverna. Därför är det viktigt att förstå att detta är en fas som kommer att gynna oss båda när man väl tagit sig igenom den. De som talar om att man måste vara tålmodig gör det inte förgäves – det går upp och det går ned, inom sin tid kan man blicka tillbaka och se hur mycket mer upp det har gått, trots att det kanske fortfarande går ned emellan åt. Det behövs tid, det behövs vilja, det behövs engagemang och hårt arbete, men det behövs också tålamod, för utan det skulle varken tiden, viljan, engagemanget eller arbetet bära oss framåt.

Nu väntar två veckor med eget arbete. Jag känner mig stressad över allt som måste göras, men samtidigt ser fram emot de förändringar som jag behöver göra. Det är jobbigt, svårt och energikrävande, men så länge tålamodet finns med har jag alla odds på min sida. :)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Ida Jansson

  Vill bara säga att du inspirerar mig massor! Läser din blogg o kämpar mig framåt. Du är grym!! Kram

 • http://nattstad.se/mynu My

  Heja!! Du är så duktig! Det här kommer du klara! <33 Har en fråga angående ett frukost alternativ, risgrynsgröt. Vet du hur många dl man ska ta? Hur mycket brukar du ta? Vågar man testa det?
  Massor av kramar! Älskar din blogg!

  • soelas

   Om man äter gröt och två mackor så görs gröten på 1 portion, vilket brukar stå på paketet? Jag har inte riktigt mätt när jag ätit, men kan tänka mig att en sån där tub man köper är ungefär två portioner, så en portion skulle nog vara runt 200-250 g, men jag är faktiskt inte helt hundra på vad dietister skulle rekommendera. :/
   Kramar tillbaka sötnos!

 • Bejja

  Är det möjligt att skriva om ätstörningar ur ett vetenskapligt perspektiv? (Gymnasiearbete) tacksam för all hjälp och inspiration :)

  • soelas

   Det är klart att det finns studier om hur olika faktorer verkar på sjukdomen och vad det beror på, samt vad som händer rent teoretiskt. Det går absolut att beskriva ätstörningar med hjälp av vetenskap. Däremot finns det nog ingenting som är så pass trovärdigt som ens egna erfarenheter.

   Vet inte riktigt vad för svar du ville ha, men hjälper gärna till så gott jag kan. :)

   • Bejja

    Åh, vad snällt av dig!

    Ja, jag är lite virrig och kan inte riktigt sätta fingret på exakt vad jag vill jobba med inom ämnet. Jag har själv anorexia och fått hjälp sen ca två år tillbaka och har tillgång till behandlare som är väl kunniga i ämnet. Det svåra är att jag inte kan omvandla mina tankar och idéer till bra frågeställningar som jag kan jobba efter. Har du några förslag eller någon inspiration till något mer specifikt som jag kan vidareutveckla?

    Vilka frågeställningar skulle falla inom naturvetenskap?

    • soelas

     Någon konkret som jag tänker på bör vara frågor som “vad händer med kroppen? hur?”, “hur påverkar detta andra organ som hjärta, hjärna m.m?”, “finns det bevis på biologiska anlag till att bli sjuk?, ” och liknande. :)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp