Äta ikapp?

December 12th, 2012

de dagar jag äter alla måltider om dagen så kan jag ibland bara komma upp i 1000 kalorier, och då inser jag att jag har ätit för lite. vid såna här tillfällen brukar jag sen senare vid kl 7 eller 8 på kvällen ätt upp den kalorier jag har missat om dagen. och då är min fråga om du också har gjort så när du har genom gått din behandling men inte har kunnat följa matschemat?
Anonym

Om du endast lyckas komma upp i 1000 kcal så tvivlar jag på att du äter fullständiga måltider. En huvudmåltid bör gå på ca 500 kcal och ett mellanmål 150-300 kcal.

Jag brukar försöka ta en näringsdryck på kvällen om jag vet att det blivit för lite under dagen och om jag ändå inte har någon vidare aptit. Annars äter jag gärna lite extra energitätt om jag är sugen.

Helst rekommenderar jag nog ändå att ta lärdom av det och försöka äta mer under hela dagen framöver. Jag har upplevt det som mentalt lättare att äta lagom mycket vid flera tillfällen än allting på samma gång. Dessutom blir både förbränningen och blodsocker nivån jämnare om man äter jämnt fördelat över hela dagen. Men det gör självklart inget om man gärna äter lite extra på kvällen, det är ju olika hur man trivs. Bara man inte tänker att man ska “spara” in under dagen för att sedan “få” äta mer på kvällen. Vad är friskt för dig?

Jag har faktiskt varit relativt dålig på att följa matschemat. Jag ville faktiskt göra det, jag tyckte att det var kul med scheman och listor. Men jag klarade inte av att äta så.. det som fick mig att ta framsteg med ätandet var att jag åt det jag faktiskt ville! Vill jag ha mer – varför INTE ta det då? Vill jag ha choklad – varför inte äta det då? Jag tänkte så att om jag ändå ska gå upp i vikt, varför inte passa på att äta när jag VILL istället för att tvinga i mig en massa som sedan ger mig ångest? Varför stå emot kroppens signaler när det är dom som man ska lära sig lyssna på?

Som sagt så var det mitt sätt att lära mig äta igen. Alla är olika, alla trivs vi med olika vanor. Det är ändå viktigt att man håller sig till hyfsat bra matvanor när man haft/har ätstörningssymptom. Men det viktigaste är att man hittar ett förhållande som är friskt för en själv.

Tags: , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp