Ätstörningen yttrar sig längre än man tror

January 2nd, 2013

Det är ingen nyhet att det tar tid att bli frisk ifrån en ätstörning. När man är inne i svälten så tror man sällan att det kommer att ta sådan lång tid som det faktiskt gör. Man tror att man blir frisk så fort man äter bra och når en hälsosam vikt. Möjligen kan man behöva terapi några gånger.

Men sanningen är att svälten/hetätningsperioderna är inte hela tiden med sjukdomen. Det var i alla fall den kortaste delen av ätstörningen för mig.

Jag lyckades att hamna på min gamla blogg, som jag helt och hållet glömt fanns. Där hade jag en flik “hälsa/mat” och det skrämde mig att läsa där. Men det gav mig insikt om att ätstörningen började så mycket tidigare än vad jag har trott!

Jag skrev allt om att jag ätit för mycket till att jag måste bli hälsosam och förbränna. Jag började mixtra med “nyttiga” smoothies, keso och övergick till endast mörk choklad. Det blev ofta att jag åt pizza och dylikt ändå, men det gav mig ångest och jag skrev flera gånger om hur jag ska bli “nyttigare”.

Förlåt för långt inlägg. Men det är ganska revolutionärt för mig att upptäcka att jag kunde äta så mycket förut, innan jag fattade att jag var sjuk, innan jag lyckades med viktnedgången. Jag trodde att min anorexi tog fart 2011, eftersom det var sommaren det året som jag rasade i vikt. Men nu inser jag att ätstörningen började formas redan ett år innan dess.

Så ätstörningen började ett år tidigare än vad jag trott. Tillfrisknandet tar längre tid än jag trott. Hur mycket tid av ens liv ska man vandra runt med denna sjukdom i huvudet? Viktigt att man försöker vända så fort man blir medveten om det. Ju längre i svält desto längre tillfrisknande, och tiden är tillräckligt lång oavsett. Det kan vara spännande från början, men nu inser jag hur mycket tid som gått åt till tankar på mat, hälsa och träning. Så mycket mer tid än jag trott.

Man kan inte bli frisk på en gång, men man kan göra små förändringar hela tiden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • anonym

  Hej!
  Jag är under en behandling för anorexia, men jag är bättre. Jag äter 6 gånger om dagen och det fungerar jätte bra och så. Det jag undrar är hur det är med alkoholen… jag har inte varit på ngn fest på länge men det kommer ju uppstå någon gång och då kommer ju alla förstås dricka alcohol. Jag vet ju att det innehåller kalorier och om man blir full så får man ju i sig en hel del…. hur brukar du göra? brukar du dricka det fast du har ätit mat under dagen eller brukar du hoppa över en måltid för att kunna dricka?
  Får lite beslutsångest när det kommer till det eftersom jag vill ju inte få i mig för mycket kalorier men samtidigt vill jag ju kunna dricka alkohol och festa med mina vänner :/ så hur brukar du göra?
  vore jättesnällt om du kunde svara på detta :)

 • Sofie

  Jag har anorexi just nu och försöker ta mig ur svälten och de senaste veckorna har jag fått riktiga frossar perioder av olika slag. Typ att jag tagit ketchup till allt jag äter och rejäla mängder av allt+ketchup, sen någon annan vecka så äter jag jättemycket flingor och yoghurt, i kolosala mängder då! Jag vet att det kommer hjälpa så att jag går upp i vikt, men jag gör det liksom inte frivilligt! Jag bara får sånt sug efter något specifikt och när jag fått det jag ville ha så kan jag inte sluta äta! Sen får man ju såklart värsta ångesten efter detta… Är det normalt som jag går igenom? Har du också haft samma problem innan?
  Förresten, din blogg är jättebra och intressant! Kram

 • http://beingaurora.devote.se M

  Hej! Vilken resa du måste ha gjort. Har följt din blogg ett tag och den peppar jättemycket! Känns dock lite läskigt när du säger att det tar så lång tid att bli frisk. Fast jag vet nog vad du menar, man kan ju leva nästan som vanligt fastän man fortfarande har jobbiga och dumma tankar ibland (hoppas jag). Och det kanske man får nöja sig med, en tid iallafall. Jag har en fråga. Jag har försökt ta mig ur min ätstörning för flera år sen. Jag gick upp i vikt och trodde därmed att jag var frisk. Fick alltså inte så mycket hjälp, förutom under de 2-3 månaderna viktuppgången höll på. Nu ska jag börja en ny “behandlingsomgång”, och jag är lite nyfiken på vilken slags behandling du har haft? Har du gjort allt på egen hand, med bara samtalsträffar, eller har du fått någon annan slags hjälp? Jag har en känsla av att jag kommer att klara det, bara jag inte börjar tvivla på mig själv, för så tror jag att det kommer falla direkt. Gick det rakt uppåt för dig hela tiden, eller föll du tillbaka någon gång? Och isåfall, hur gjorde du för att ta tag i det igen och fortsätta kämpa? Kram /M

  • http://Soelas.se Soelas

   Hejsan! Tack så mycket!
   Precis, bara för att man fått ordning på maten och kan leva som alla andra så finns tankarna kvar. Då gäller det att tränga undan dom, och till sist efter att man aldrig väljer att lyssna på dom så kommer de att försvinna. Men hur lång tid det tar är olika.
   Du kom med en del frågor om min behandling, så jag ska försöka göra ett inlägg om den framöver. :) Håll utkik och var tålmodig så ska jag försöka besvara din kommentar mer.
   Håller tummarna på att du får en bra behandling nu, det behövs oftast för att bli helt frisk <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp