Att äta bland andra – ät bra och var stolt!

June 5th, 2014

Det är inte ovanligt att man upplever det som en ångestfull situation att äta i stora sällskap. En del upplever att allas blickar blir riktade mot sin tallrik och att man blir bedömd. En del tycker att det känns jobbigt för att man jämför sina portioner med andra och ångesten lockas fram av att man antingen äter mer eller mindre än ‘alla andra’. Det kan kort och gott bli en enorm obekvämlighet att äta i större sällskap, och det kan bli både ångestfullt, ansträngt och panikartat.

Ett utav de faktorer som definierar friska och fria matvanor är just att äta tillsammans med andra. Hur man ska gå tillväga för att lära sig göra det är inte helt lätt att veta. Likt som allt annat krävs det både arbete och tid för att uppnå detta. Ju mer man litar på sig själv och sin egen kropp, desto lättare blir det att skita i alla andras portionsstorlekar och fördomar.

Under den perioden som jag var “stolt” över att äta lite var det mycket svårt att äta när andra kollade på. Man kände sig bedömd och det orsakade ångest. Men ju friskare jag blivit, desto stoltare blir jag över att visa alla hur duktig jag är på att äta, och desto lättare och roligare blir det att äta med andra. Det är kul att visa att jag kan äta mycket!

Här om kvällen hade vi lagmiddag hos min tränare, och herremingud vad god maten var! Jag tog tre portioner och åt nästan lika mycket som grabbarna. Det var en stund av stolthet. Jag njöt och det kändes friskt! Det är så det ska vara; kul, gott, avslappnat och ångestfritt!

IMG_2448red IMG_2453red IMG_2457red IMG_2459red

IMG_2468red

Det fanns en viss oro över att det skulle bli efterrätt… efter mina tre portioner. Först ville jag inte ta en glass – jag var ju ganska mätt.. Men vad fan – det såg ju så gott ut och det slank ned en ändå! 😀 *stolt*

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • Carina Solberg

  Här ska vi jobba på att äta bland andra och få till portionsstorleken i sommar, för nu är vi trötta på att ha den där snyltgästen hos oss som förstör tillvaron.

  • soelas

   Det låter fantastiskt! Stort lycka till! 😀

  • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

   En ödmjuk, stöttande mamma är det bästa man kan ha!

   • Carina Solberg

    Många gånger man tvivlar på om man verkligen gör rätt. Men stönig är jag som man säger i Värmland och jag kommer aldrig ge upp för det här ska vi komma ur framför allt min goa tjej

 • Lisa

  Hej! Du har hjälpt mig såå många gånger och jag skulle behöva ett peppande och klokt inlägg. Studentveckan har börjat och jag vill såååå gärna lämna min ätstörningar för en vecka (helst för alltid..) men det går inte :( Räknar alltid in alkoholen i dagsintaget vilket gör att jag äter alldeles för lite även om jag kommer upp i ett bra antal kalorier. Vill inte känna i efterhand att jag inte tog vara på den sista studenttiden.. Kram!!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp