Att gå från 200 kcal till 2000 kcal

February 4th, 2013

ag ska bli inlagd i början av nästa vecka, då jag inte kan börja äta av mig själv igen, det känns som att anorexin har övertaget över mig helt ibland, samtidigt som det friska finns kvar där någonstans djupt nere (är under 18 så jag blir inlagd på BUP)
dock får jag panik över att jag kommer att gå upp i vikt, magen kommer bli tjockare osv.
men min fråga är: hur mycket går man upp ungefär av att ha totalt träningsförbud och äta 2000 kcal per dag i ca en månad? har tidigare ätit ca 200-300 kcal/dag så min kropp är inte alls van vid den mängden mat..
– Clara

Hej Clara! Förlåt om det tog tid innan jag svarade på din kommentar.

Sanningen är att man kan aldrig veta hur kroppen reagerar, men man kan tänka logiskt hur den inte fungerar. Den går inte upp mer än vad den får i överskott, vågen visar inte bara “kroppsvikten” utan även innehållet, kroppen mår inte sämre av att få mat och kroppen fungerar inte riktigt som den ska om man underäter.

När jag började äta blev det som för de flesta. Man fick en liten svältmage som ätstörningen på en gång tolkade som tjockhet. Men det är bara en känsla och omställningen som skymtar. Till en början samlas vätska och kroppen börjar starta förbränningen. Matchemat är det vi behöver för att leva och följer man det, eller motsvarande mängd så kommer kroppen så småning om att anpassa sig. Rätt så snabbt faktiskt om man inte “bromsar och gasar”.

Det tar tid att bli frisk och viktuppgången är bara en del. Gör pinan kort, ta vara på att du slipper göra det själv. Du kommer  nu att få stöd och hjälp för att få ett friskt förhållande till mat och gå upp till en hälsosam vikt. Det är något du ändå måste ta beslut att göra framöver så passa på nu och gör det riktigt från början!

Det är klart att du till en början kommer att känna stark mättnad. Mättnad är ångestframkallande, men då är det viktigt att man vet att mättnad är inte viktuppgång, utan det är matsäcken som krympt och känslorna som missvisats. Magsäcken anpassar sig ganska snabbt så oroa dig inte för mycket om det känns väldigt jobbigt de första dagarna.

Det du är ute efter som svar är en specifik siffra, och det är omöjligt att veta. Men jag förstår att det kan vara skönt att ha något att ställa in sig på. Eftersom att du varit i svält så kommer inte din kropp till att lägga på sig massa “fett”. Jag tippar på att det du går upp på en månad rör sig kring ett enstaka kilon. MAX 1 kg/vecka, förmodligen inte. Ena veckan kanske 1,5 kg, andra veckan 0,5 kg, nästa vecka 1 kg och vecka därpå ingenting alls.

Det vore spännande att få höra sedan du det har gått för dig och hur din kropp regerar. Kämpa på nu vännen, du kommer att må så mycket bättre sen även om det känns som världens pina för stunden!

Tags: , , , , ,

 • sanna

  tänkte bara säga att jag kan skriva under på allt soelas skriver! :) har gått från svält på ca 200 kcal/dag till fullt matschema alldeles för många gånger, men det som hänt är precis som i svaret – en första uppgång på 1-1,5 kg i form av vätska och “tarminnehåll ” (heh, fräscht uttryck, sorry!), sen viktstabilitet (på typ 1800 kcal/dag då). sen krävs det tillägg i form av mellanmål/näringsdrycker (och ganska så mycket alltså) för en viktuppgång (jag dricker 3 NDs utöver fyra fulla måltider per dag och seegar mig upp i vikt, knappt 0,5 kg/vecka)… självklart är det sjukt tufft första veckan, man känner sig svullen och övermätt hela tiden, men det går över! och så småningom kommer hungerkänslorna tillbaka! och det är så värt det – att äta för sitt liv och sin frihet! den här gången har jag lovat mig själv att det var sista “återfallet”, för vi är alla värda ett friskt och fritt liv, och det är så mycket bättre att våga än att dra ut på det, för med viktuppgången kommer friska och sunda tankar :)

  • http://Soelas.se Soelas

   Underbar kommentar!
   Tack så mycket för att du delar med dig av dina erfarenheter och kloka ord.
   Kram

 • http://fightforlife.bloggsida.se ida

  Hej! Måste fråga en sak ang trötthet. Du verkar så pigg. Tränar och har dig. Själv är jag nu normalviktig men är obeskrivligt trött konstant! Såå jobbigt. Orkar inte va med vänner el knappt promenera. Vill bara sova. Många säger ju att blir trött i tillfriskningsprocessen men nu har jag varit utmattad galet länge. Blir rädd att det inte ska gå över. Har du inte känt dig tröttare nu än innan du började äta bättre? Borde ju va tvärtom. Jag har varit sjuk i 14 år o har ingen mens än. Kram Ida

 • Elvira

  Hej!
  Jag undrar hur du vet vad som är en normalportion?
  Jag är just nu extremt kontrollerad och måste använda mig av måltidsmåtten som går att köpa på apoteket för att vara säker. (Fyller dessutom inte dessa eftersom det känns som att det är alldeles för mycket över en normalportion..)
  Men det vore så skönt att kunna lita på mitt förnuft sedan när jag blivit frisk, men man får ju så mycket olika intryck överallt på hur mycket en normalportion är att det är svårt att veta vad man ska lita på!
  Vore jättebra att veta hur du tänker!
  Kram!

 • http://vonskareng.blogg.se vonskareng

  jag är viktSTABIL på runt 2000 kcal, fortf diagnosticerad med anorexi, iinte ätit för viktuppgång nån gång, so far! helt enkelt; det krävs MYCKET för en stadig viktuppgång. det krävs MYCKET för att hålla vikten, när ämnesomsättningen väl kickat igång. (jag ökade matintaget för långsamt och gick ned för mycket på vägen, därav nuvarande diagnos – alltså ämnesomsättningens “förtjänst”) ;P

 • Clara

  Hej! “Lyckades” med att inte bli inlagd, men då både jag och min behandlare kände att jag inte skulle kunna bli frisk själv hemma blir jag tillslut inlagd ändå. Känns skönt att få den hjälpen jag behöver då jag bara fuskar och går ner i vikt och blir sämre hemma..Men samtidigt är jag fortfarande jätterädd för mättnadskänslorna, instängdheten och viktuppgången (Då jag går ner i vikt hemma…) Men jag vill bli fri från det här och kunna börja leva igen! Hoppas att det går bra tillslut även fast det blir jobbigt i början, vill bli fri! Tack för en bra och inspirerade blogg och bra svar!

  • soelas

   Hej Clara!
   Jag förstår dig verkligen. Kände lika dant ett tag, när det var som värst i svälten. Man vill ju bli frisk, men samtidigt finns det något som håller en tillbaka. Något som vill behålla sjukdomens kontroll.
   Tycker att du verkar jätte klok och jag tror att det kommer att gå jätte bra för dig. Ser fram emot att höra om dina framsteg!
   Kramar!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp