Att unna sig

June 3rd, 2013

Livet är många gånger en kamp. En del lyckas lata sig genom vardagen, medan andra sliter asset av sig. Varken att lata eller slita mår man bra av i längden. Lagom är bäst. Det är väl typiskt svensken att tycka så. Men faktum är att lagom innebär en balans av inte för mycket eller för lite av något. Balans i livet är sunt!

Den presterande egenskapen är vanlig hos oss som drabbas av ätstörningar. Vi vill göra mycket, vi vill kunna mycket och vi vill få goda resultat. Det handlar om att ständigt ligga på topp och alltid sträva efter att nå ett resultat som ska få oss att känna oss nöjda med oss själva. Genom att pressa sig själv till max ska man senare i livet uppnå den njutning och välbehag som man förtjänar. Det är lätt att glömma bort att vi förtjänar också att må bra här nu, idag. Varför ska det vara så svårt att unna sig något gott?

Det handlar inte bara om att unna sig något gott i matväg, utan något gott som lyser upp vardagen. En present till dig själv, en god gärning till dig själv, några härliga minuter med dig själv eller någonting annat som du kan göra för just dig själv. 

Jag har länge varit sparsam. Sedan jag var liten har jag varit sparsam med pengar, och därmed alltid haft råd men ytterst sällan unnat mig att spendera dem. När jag blev sjuk så började jag spara på kalorier istället. Jag har alltid strävat efter en “buffert”. En buffert med pengar, så att jag hade när jag väl flyttade hemifrån och en buffert med energi så att jag gott och väl kunde smaska i mig allt gott. Dock blev detta ett beteende som slutade i att man inte kunde njuta av livets goda överhuvudtaget.

Nu när jag insett att livet är för kort för att ägna det till sparande har jag börjat tillåta mig själv goda saker när tillfällena dyker upp. Det handlar naturligtvis inte om att tappa kontrollen och börja spendera allt man har, utan det handlar om balansen mellan slit och njutning. Överkontroll är inte sunt, men lite koll är nödvändigt. Våga göra saker för att du känner för det och inte bara för att du har utrymme för det. Det är de små goda sakerna som vi unnar oss som får oss att orka med allt slitande.

Igår unnade jag mig ett par nya löparbyxor och ett par cheershorts! :D

Igår unnade jag mig ett par nya löparbyxor och ett par cheershorts! :D

Jag har ju trots allt presterat mycket bra under helgens tryouts så dessa var jag garanterat förtjänad av, oavsett om jag anser att jag har råd eller inte. Och dessa gör mig garanterat gladare i vardagen! 😀 Det behöver inte ens vara något som kostar, utan att unna sig något gott varje dag kommer att göra en mer tillfredsställd i sin tillvaro.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • Ddiana.blogg.se

  Vilken fantastisk blogg du har! Har själv en ätstörning och även om jag just nu fortfarande strävar åt “fel håll” kände jag hur jag – under en väldigt dålig dag – trots allt fick inspiration av att läsa här. Tack!

  • soelas

   Tack fina du! Jag blir dock ledsen av att höra att du strävar åt “fel håll” och jag hoppas att du kommer komma underfund med hur mycket mer skada än nytta dig gör dig. Jag ägnar inte timvis till denna blogg för intet. Antingen kan du lita på andras ord, eller så kanske det är så att du behöver uppleva det själv först. Oavsett kommer du nog också, förr eller senare, att inse att ätstörningen inte är något att leva med. Hur mycket tid och energi vill du offra av ditt liv innan?

   Förlåt om jag låter nedlåtande när du uppmuntrade mig så bra. Jag hoppas att du finner vilja att vända och anta kampen mot ett sundare liv! :) Det är du värd! <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp