Bakslag för att bevisa kontrollen

November 4th, 2013

..Sedan började det igen: indragningarna. Tankarna kom och tog över makten över maten igen. Tankarna sade att man ätit för mycket och varnade för det värsta tänkbara: viktuppgång. Så här onyttigt och i sådana mängder kan det inte fortsätta. Ätstörningen behöver sätta stopp för det, för man vill ju inte bli fet.

Bakslag kommer och de kommer att verka tilltalande på många håll och kanter. Ätstörningen uppstod inte för att den var dum – den är faktiskt förbaskat smart. Ätstörningen kan använda de bästa argumenten för att få kontroll över ens matvanor. Dem är inte lätt att motstå, för i ens eget huvud verkar de vara så extremt övertygande. Ana övertalar en till att börja underäta igen, och ibland, ibland börjar man lyssna igen..

En möjlig anledning till att man får bakslag är att man fortfarande har något att bevisa för sig själv. Även om man lever ett sunt liv och håller en god balans mellan mat, träning och livets övriga delar så finns det spår kvar av de svagheter som ätstörningen en gång utnyttjat. Bakslagen kommer och man lyssnar ibland på dem för att bevisa för sig själv att man fortfarande kan ha kontrollen. Man är fortfarande ”stark” ur ätstörningens synvinkel för att man kan restriktera sitt matintag. Man bevisar för sig själv att man fortfarande kan gå ned i vikt om man vill. Därför lyssnar man ibland, även om man inte lever varje dag med ätstörningens viskningar på sin axel. Därför kommer bakslagen.

Eftersom man i bästa fall kommit så pass långt i sitt tillfrisknande att en viktnedgång inte är önskvärt blir bakslagen kortvariga. Efter att ha provat på att lyssna på ätstörningen igen inser man att det där livet inte är vad man vill leva. Dessutom får man bekräftat för sig att man kan fortfarande få kontrollen över maten, man kan fortfarande gå ned i vikt om så vore nödvändigt. Men eftersom det inte är önskvärt lägger man återigen ätstörningen på hyllan och fortsätter med sitt fria och sunda vardagsliv. Det livet som gör en lycklig på riktigt!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • Sofia.O

  Det är okej att falla så länge man reser på sig igen.

  • soelas

   Så sant! Det är då man ställer sig upp stadigare 😀

 • Jossan

  Hej!

  Har några frågor, hör kanske inte till inlägget men ändå. Hade du problem att känna mättnadskänslor under ditt tillfrisknande? Håller på att bli frisk från aneroxia och känner ingen mättnad. Känns som det är ett stort hål i magen. En andra fråga är om näringsdrycker. Ser att du druckit fresubin, vad är skillnaden mellan dem och t.ex. Fortimel?

  Grym blogg btw!

  /J

  • soelas

   Hej Jossan! Vad roligt att du frågar lite. Jag kan börja med att länka några inlägg som känns relevanta till din frågeställning. Känner du att de inte gett dig ett svar så var vänlig och återkom.

   http://soelas.se/radslan-nar-kroppen-vill-ha-mer/

   http://soelas.se/naringsdryckerna-varar-inte-for-evigt/

   http://soelas.se/efter-svalt-kommer-suget/

   Angående näringsdryckerna; den enda skillnaden som jag känner till är smaken (till viss del) och sedan är det väl inte exakt samma näringsinnehåll. Principen är desamma, bara det att de är konstruerade av olika företag. Har aldrig provat Fortimel så kan inte riktigt yttra mig för mycket om dem.

   Tack så mycket!
   Ser fram emot att höra ifrån dig framöver. =)
   Kramar

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Har du haft bakslag?

  • soelas

   Det beror på hur man definierar det. Små bakslag kommer då och då, men något riktigt stort har inte inträffat sedan lång tid tillbaka. :)
   Kram

 • Julia

  Jag har fått en hel del bakslag. Återfall kanske man till och med skulle kunna kalla det. Men jag tror verkligen att de är nödvändiga, för efter varje återfall känner jag vilken skillnad det var från “förra gången”. Jag kommer till fler insikter och lär mig mer och mer om mig själv. Framförallt lär jag mig vilket liv jag helst vill leva :)

  • soelas

   Precis! Skulle inte kunna skriva det bättre själv. Instämmer verkligen i allt! Det är så vettigt formulerat. Med en sådan inställning kommer man också att ta sig vidare, framåt och bli starkare. :)
   Glädje till dig Julia!

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp