Bli inte lycklig – gör det som får dig att VARA lycklig

January 20th, 2014

Gör det som får dig att må bra.

Detta uppmanas till flera gånger på bloggen. Det är väl rätt så logiskt trots allt? Att när vi gör saker som vi mår bra av så mår vi bra? Av någon anledning mår vi inte alltid bra, trots att vi håller med om att detta påstående stämmer. Det är så självklart att man mår bra då man gör sådant man mår bra av, men det är inte alltid så självklart vilka de sakerna är.

I livet med anorexian fanns det inget utrymme eller energi till att känna glädje. Ingen tanke kunde få en att känna sig lycklig. Allt var ett elände och tvivlet om att det någonsin skulle förändras var övertalande. Kanske är jag inte ämnad att känna mig lycklig? Men så är det ju inte. ALLA kan vara lyckliga! Och nu säger jag “vara” istället för “bli“. Lycka är inte ett mål i framtiden att bli, utan det är någonting man är, det är någonting som varar just här, nu och i detta liv.

Kanske känner du dig inte lycklig just nu, men grotta inte ned dig för det. Du är garanterat inte ensam i din förtvivlan, jag har själv levt flera år olycklig och det behöver inte nödvändigtvis ligga en sjukdom i grunden. Jag tror att en skrämmande stor andel av befolkningen skulle kalla sig själv lycklig. Är inte det faktumet skrämmande i sig? Vad gör vi i livet om vi inte gör saker och ting som får oss att må bra?!

Det finns olika faktorer som håller oss tillbaka och några utav dem kan vara rädsla, energibrist och omedvetenhet. Rädslan för vad det skulle innebära för våra “olyckliga” tankar att börja tänka positivt och glädjefyllt istället. Energi till att faktiskt göra något åt livssituationen finns inte eller så är energin till hjärnan otillräcklig för att den ens ska uppfatta glädje. Vi kanske helt enkelt inte har någon aning om vad som gör oss lyckliga. Kanske har vi aldrig känt glädje? Eller så har vi bara glömt bort det?

Vad gör vi i livet om vi inte gör saker och ting som får oss att må bra?!

Vad gör vi? Seriöst, vad tillbringar vi vår tid med och vad investerar vi vår energi i, om det inte ger oss glädje och lycka tillbaka? Vad gör vi med vårat liv? Vad väntar vi på? Lyckan? Jag trodde att vi redan konstaterat att det inte går att vänta på att bli lycklig – det är ju någonting man är ! Är du inte lycklig idag så kan du fortfarande vara lycklig imorgon, men våga inte ens tänka tanken att du “ska bli lycklig imorgon”, för det kommer aldrig att hända. Bli är i framtiden och framtiden är alltid framför oss i tiden. Tänker man att man ska bli lycklig så kommer det aldrig att inträffa. Men att vara är här och nu – det är den tidsform vi lever i.

Jag klandrar ingen, för det är inte lätt att veta vad som gör en lycklig i livet. Men genom att fortsätta göra de saker som inte gör oss lyckliga kommer vi aldrig heller att finna dem.

 1. Se till att du har energin och orken att faktiskt uppleva dessa glädjefyllda känslor
 2. Sluta grotta ned dig i mörkrets trygghet eller gömma dig bakom dina vardagsrutiner och negativa tankar
 3. Utforska vad du kan göra som ger dig energi tillbaka och kom ihåg vad som gör dig glad, för det är de sakerna som ger dig lycka!

Jag har under den senaste perioden glömt bort hur mycket glädje cheerleading kan ge mig. Det var den sporten som blev min största motivation till att bli frisk! Den sporten ger mig så mycket glädje att det är värt att lägga ned den tid och energin som krävs för att utvecklas inom den. Det finns få lyckorus som kan mätas med lyckan man känner när man gör framsteg och märker en utveckling i cheerleadingen.


I helgen satte jag mina första rewinds OCH gjorde min första bakåtvolt i baskets! Att kastas upp tre meter upp i luften, snurra bakåt, hålla tummarna på att man kommer runt och lita på att baserna fångar en…. och faktiskt lyckas! Det är lycka för mig! Det här påminde mig om varför jag valt att ha cheerleadingen som en sådan stor del av mitt liv. Den gör mig lycklig, och det vill jag aldrig glömma igen! <3

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • Linnéa Törebrant

  OMG så jävla GRYYYYM! Hur lång är du? Tränade cheer och va riktigt lovande ett tag men sen kom sjukdomen emellan :( KRAM
  linneaelisabet.blogg.se

  • soelas

   Tack för dina peppande kommentarer! 😀 Det gör mig verkligen glad att få läsa sådana saker på morgon, kvällen eller under dagen. 😀
   Vad roligt att du också hållit på med cheerleading. Det är inte försent att återuppta det när tiden faller sig på. Jag är ca 159 cm lång – hur lång är du? :)
   Kramar

 • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

  Problemet är att ibland tror man att något kommer göra en lycklig….. och så blir det inte så!

  Jag tror att människans drivkraft ÄR att bli lycklig, men problem uppstår då vi inte vet VAD som gör oss lyckliga.c
  Nu ska vi dessutom skilja på lycka och välbefinnande. Det kan man ju göra på olika sätt, men lycka är till skillnad från välbefinnande, något som inte kommer och går på en vecka. När man väl har blivit lycklig, är man lycklig. Då är man lycklig trots att man har lite ont i halsen. Jag tror att det är VÄLDIGT svårt att nå till den lyckan, många kanske aldrig når dit.

  Välbefinnande är mer här och nu, kan förändras på en natt, om man blir dumpad av pojkvännen. Man kan vara lycklig trots att man itne känner välbefinnande.

  hur tror du vi ska veta vad som gör oss lyckliga? Att bara göra saker man mår bra av kanske inte r hela sanningen.

  Med reservation för att bli lite hippie; Dalai Lama uttryckte det en gång som att verklig lycka är att känna medlidande (jag tolkar det som att också kunna göra andra människor lyckliga, att klara av att leva med andra, tänka på andra mer, eller lika mycket som man tänker på en själv) Jag tror det är en svårighet i dagens samhälle, att de flesta har fokuset så mycket på sig själv (ex. ätstörning, ärelystnad, framhäva sig på instagram, ladda-upp-bilder-på.mig-själv osv) att man glömmer bort andra så mycket ,att det blir omöjligt att bli lycklig, utan att man bara kommer till välbefinnandestadiet.

  Någon gammal klassisk filosof (skäms för att jag inte minns vem) menade att man först kan avgöra om en människa haft ett lyckligt liv eller ej efter att den dött, att ingen i sig kan vara lycklig under tiden man lever (fast detta håller jag inte med om…)

  Bara lite tankar :)

  http://www.thisishowitworks.blogg.se

  • soelas

   Tack för dina fantastiska kloka tankar och synpunkter. Du lyfter fram fler perspektiv på saken, och naturligtvis är det ett enormt antal fler faktorer som spelar in i lycka än att göra det man mår bra av. “Hur man blir lycklig” går inte att beskriva i enbart ett inlägg, det skulle krävas flera uppslagsböcker för att täcka alla områden. Det går heller inte att generalisera för mycket, för jag vet ju bara vad som fått mig att känna mig lycklig.

   Vad bra att du skiljer på lycka och välbefinnande. Nu märker jag att de sätts samman väldigt mycket i detta inlägg. Visserligen har de ett starkt samband, men som du säger; de är inte samma sak.

   Jag vet inte riktigt om jag instämmer i Dalai Lamas uttryck. Känner du dig lycklig? I mina lyckligaste stunder handlar det oftast om mig själv och inte om andra. Det kanske låter egoistiskt, men jag känner sällan lycka genom medlidande. Jag kan känna glädje av att jag tillfredsställer någon annans behov, men det är för att jag själv har ett behov av att göra andra glada. På sådant sätt är det egentligen mina egna behov som tillfredsställs även då.

   Det sista håller jag inte heller med om. Man kan vara lycklig i livet, och ett lyckligt liv behöver inte innebära att man alltid känt, känner eller kommer att känna sig lycklig. En person som inte varit lycklig tidigare kan fortfarande vara lycklig i framtiden och sålunda har inte hela dens liv bestått utav lycka, men för det har det varit lycklig. :)

   Kul att diskutera lite filosofera lite med dig! 😉
   Kram

   • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

    Tror att det dalai lama menade främst kanske var att man blir lycklig av att känna med andra, inte att man just då man känner med andra är lycklig. Om man lever sitt liv bara “för sig själv” utan att ta andra i beaktande, så kanske det inte är så lätt att bli lycklig (lite så tolkar jag det) och man kan sköta om sig själv och vara lycklig samtidigt :) Men om man har “lyckligaste stunder” tror jag det främst handlar om välbefinnande. Min definition av lycka är ju något konstant, inte något som man kan känna mer efter ex. en timme, utan som genomsyrar hela ens liv, hela tiden

    Men allt handlar ju om vad man menar med “lycka” ;D

 • Anonym

  Känner igen mig så himla väl. Har själv haft anorexi och det som räddade mig var min häst, alla gånger. Jag fick förtroendet av mina föräldrar att köpa henne trots att jag då var djupt nere i sjukdomen. Både jag och mina föräldrar tog en enorm chansning och den chansningen räddade mitt liv.
  Jag upptäckte att jag nu inte bara behövde leva för min egen skull utan även för hennes, hon klarar sig inte utan mig och behöver en ryttare/mamma/vän/ägare som är på topp. Nu tävlar vi på elitnivå och jag mår bättre än någonsin. Man måste äta för att orka leva och vara glad! Och likaså tror jag att måste hitta det som gör en lycklig i livet för att kunna bli frisk. När man hittat det som gör en lycklig så behöver man fokusera på det hela tiden, när det är motigt och när det är jobbigt, blicka framåt mot målet och ja lyckan :) för lyckan finns där framme bakom kullen, man måste bara våga ta steget.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp