BMI 17 men inte så farligt

November 4th, 2012

Nu har jag gått i behandling i ca ett år. Det är läskigt att tänka på hur stor skillnad det är på mitt liv idag, jämfört med då. Då mådde jag riktigt dåligt. Då jag kom hem efter utlandspraktik i England så ville jag verkligen få hjälp. Jag kunde inte själv äta mer, och jag kände hur det bara blev värre och värre. Mindre och mindre, kontrollen var tappad vikten rasade.

Jag hatar att bli påmind om den tiden. Nu när det är höst och kyla så kan jag inte låta bli att känna liknande känslor. Men idag är jag stark, och idag har jag hjälp. Vården kanske inte alltid är den bästa, men bevare mig vad jag skulle göra idag om jag inte fått behandling då.

När skolan började efter sommarlovet 2011 så beordrade mina föräldrar mig att besöka hälsocentralen för en bedömning. De var riktigt oroliga, och innerst inne så var jag det också. Jag ville inte riktigt gå upp i vikt, även fast jag märkte att jag blev magrare och magrare. I september vägde jag runt 42 kg och tog min första kontakt med vården. Detta blev mitt besked:

Mina föräldrar hade pratat med läkaren om att de var oroliga att det rörde sig om en ätstörning. Jag kommer ihåg läkarens reaktion när han fick träffa mig så väl. “Ätstörning? *höjer ögonbrynen och kollar på mig* Det tror vi väl ändå så inte”, “Föräldrar kan vara så oroliga ibland”. HUR FAN KAN EN LÄKARE SÄGA SÅ! “Visst, du är underviktig, men det är inte så farligt”.

Tänk vilken skillnad om jag hade fått hjälpen redan här? Aldrig hade jag behövt falla under 40 kg kanske, aldrig hade det tagit så lång tid att bli frisk. Aldrig hade jag behövt sluta med dansen.

Så detta har jag fått lära mig; vanliga läkare är okunniga som få på detta område! Låt er inte falla pga av deras okunskap. Vänd er till specialister på en gång!

Idag väger jag lika mycket som i september förra året. Skulle alltså en läkare bedöma att jag inte har en ätstörning idag? Vilket skämt!

Tags: , , , , , ,

  • L

    Fytusan vad det kokar i kroppen av att läsa det där “uttalandet”. Jag har fått höra liknande saker(samma landsting) (“har man anorexi brukar BMI: et ligga runt 12 13, så det är inget att oroa sig för, du är nog naturligt smal för jag kan se att du har underhudsfett kvar(BMI 15). Det är ju iallafall bättre att väga för lite än för mycket, jag skulle också behöva din träningsdiciplin.” ) undrar vad dessa människor skulle sagt om dom visste hur läget förvärrades och vilken pissig situation man hamnade i för att dom ansåg att det “inte var så farligt”.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp