Bränn inte ut dig själv – vila lite varje dag

October 8th, 2015

Det är skrämmande att tänka på, hur överaktiv jag varit tidigare och hur pass många som andra som är det idag. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ta det så pass “lugnt” som jag gör nu, och ändå kan det vara stressigt vissa dagar. Men att göra mer än vad jag gör nu, visst skulle jag säkerligen klara av det, men jag skulle inte må bra.

Sålunda kan jag dessa dagar ställa mig förundran till hur alla andra klarar av att samtidigt studera heltid, jobba, träna och sitta med i styrelser eller dylikt. Ja, det där var jag för två år sedan. Och då mådde jag faktiskt bra av det! Människan är skapt för att klara av stora belastningar periodvis. Det är en nödvändighet för vår överlevnad. Men det förutsätter också att den inom sin tid får återhämta sig från allt arbete, för återställs inte systemen kommer de att krascha.

Utbrändhet. Oavsett om det är en liten eller stor krasch in i väggen tror jag att det är extremt svårt att komma tillbaka på samma nivå med det som en gång bränt ut en. Kroppen protesterar. Hjärnan protesterar. Den vill inte utsättas för liknande igen. Den säger helt enkelt ifrån! Och det är ju en fullkomligt nödvändig mekanism för vår överlevnad också.

Vila. Är inte bara underskattat när det kommer till träning, utan också i vardagen. För mig känns det guld-värt att varje morgon inte behöva stressa iväg till skolan/jobbet utan att få äta min frukost i lugn och ro. Samt att någon gång under dagen få tillfälle att koppla av, kanske hinner jag hem någon gång under eftermiddagen för att fika, slösurfa och ta en power-nap. Dessutom nedvarvningen innan läggdags är bland det viktigaste, och genom att kunna haft små pauser under dagen går hjärnan inte på samma högvarv när det väl blir dags för att sova.

Hjärnan behöver ha tid att bearbeta intryck och insikter som uppkommer i vardagen. Befinner man sig konstant i rörelse och lyckas inte finna tiden att koppla av emellan varven kommer all bearbetning behöva ske vid kvällsskedet. Detta är någonting som många upplever skapar sömnstörningar – hjärnan går på högvarv.

Det går. Att förändra sin livsstil. Många uttrycker sig som att de är fast i sitt jobb, måste plugga hela dagen, eller hinner inte äta ordentligt. Nu kommer jag vara rätt så hård. Jag har själv befunnit mig i en sådan situation, och inte alls för särskilt länge sedan. Jo, det går att förändra sitt liv sålunda att du hinner med att ta hand om dig själv.

Allt handlar om prioriteringar och vilka krav som ställs. Ställer du kravet att du måste bli färdig med de uppgifterna idag, ja, då kanske du blir illa tvungen att offra lunchrasten till arbetet. Men ofta finns det ingenting annat som verkligen säger att du måste göra någonting. Visst har vi alla skyldigheter gentemot vår arbetsgivare, men vi måste faktiskt inte jobba på det jobbet, eller vi måste faktiskt inte jobba en 40 h /vecka. Eller så måste vi inte ha alla de ansvarsposterna vi har, kanske vore det mer hälsosamt att fokusera på endast en sak i taget. Det är oftast ens egna krav som skapar alla dessa måsten. 

 • Jag måste inte ta min civilingenjörs examen på de utsatta fem åren. Jag måste inte ta den över-huvud-taget!
 • Jag måste inte gå i landslaget och ägna all min fritid åt träning. Jag måste inte träna över-huvud-taget!
 • Jag måste inte studera heltid och ha extra jobb på sidan om. Jag måste ingenting annat än det jag förväntar av mig själv.

Det jag gör nu är att studera på 75% och tränar så mycket jag orkar, och tro mig – det är tillräckligt, i alla fall till en början. Den enda skillnaden är jag inte går varje dag och känner panik och ångest över att jag inte alls hinner med mitt liv. I lugnare perioder känner jag att jag gärna skulle vilja göra något mer, men ett tag till vill jag ligga lågt, för det är så obeskrivligt skönt att hinna med sig själv.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • Ina

  Hej bästa! Jag har ett problem som verkligen håller mig tillbaka i min tillfrisknadsprocess. Därför tänkte jag ställa dig frågan och jag hoppas verkligen att du svarar. Jag är 20 år. Jag har Gått upp ett X antal kg nu, Har varit på BMI 19 men nu har jag ett bmi på 18-18,5 :( Jag har enorma komplex över min mage. Jag tror att all snabbmat, godis, glass, fett och sötsaker sätter sig på magen vilket gör att jag håller mig till min comfort zone dvs äter bara efter mitt matschema och äter typ husmanskost och mackor/yoghurt+musli till mellisar. Du äter ju allt. Har du också mag-komplex? har du märkt att din mage blir större pga av sötsaker och snabbmat? jag har inte minskat på maten utan när jag följer matschemat vid lägsta normalvikt så räcker det inte för min kropp och då går jag ner i vikt men jag vet inte hur jag ska göra för att gå utöver matschemat och för att gå emot tankarna med mag-komplex. Kanske ska jag börja med ben&jerry pint varje helg? Min mens kom tillbaka tidigt i min tillfrisknande men nu börjar den bli oregelbunden igen och jag börjar få symtom som blåa naglar, dåligt cirkulation och torr hud igen….snälla hjälp mig du eller någon som läser detta. Jag ska även ta upp det med min behandlare men jag hoppas du kommer att svara :) massa kramar till dig <3

  • soelas

   Hej vännen,
   Magen har sedan en lång tid tillbaka varit min s.k. akilleshäl. Det är den kroppsdelen som varit viktigast för mig att den ska vara “snygg” och den som för mig varit svårast att få att se “vältränad” ut. På senare dagar förstår jag att det handlar inte om hur den ser ut egentligen, utan endast om mina tankar om den. Så länge man tänker att det är för mycket fett på den eller att man är missnöjd så kommer man vara det oavsett hur mycket man tränar eller försöker förändra kosten.

   Det är nästan skrämmande över vilken makt våra tankar har över hur vi upplever saker och ting. Jag tror inte att magen direkt blir större av att man äter lite godis eller en pizza på fredag. Jo visst kanske den tillfälligt blir större i omfång om du fyller ut den med mer mat, men att den skulle lagra in synbart med fettmassa av några enstaka sötsaker eller en pizza är helt orimligt. Ett kilo fett är hela 9000 kcal. Det krävs ett överskott under flera dagar för att det egentligen ska bli någon skillnad.

   Däremot förnekar jag inte alls att du kan uppleva att magen blir större om du äter sötsaker/snabbmat. Din hjärna förknippar det antagligen med viktuppgång osv. sålunda tror din hjärna att du ska ha blivit fetare om du ätit “onyttigt” och då är det också det du kommer att se.

   Förjävligt va? Hur ska man egentligen veta om man är tjock eller smal? Allt beror på hur du tänker kring din kropp. Så varför stämpla din kropp som smal/tjock/snygg/ful? Det finns en anledning till att man pratar om att acceptera den precis som den är.

   Jag äter själv inte särskilt mycket godis eller snabbmat, däremot utesluter jag det inte ur min kosthållning. Jag har ett känsligt blodsocker och mår ofta illa av för mycket socker, däremot äter jag socker dagligen i min kvarg, proteinbars m.m. samt att några gånger i månaden blir det lunch/middag ute på restaurang. Det jag vill säga är att det är inte fel att låta majoriteten av sin kost utgöras av vanlig husmanskost, det är nog väldigt bra! Däremot ska det inte vara förbjudet att äta något sött eller ta sig en hamburgare vid tillfällen.

   Enligt rekommendationer kan 10% av dagsintaget utgöras av socker. Det är t.ex. helt ok att äta en bulle eller glass till mellanmål utan att det påverkar den fysiska hälsan negativt.

   Om du upplever att du inte kan hålla din vikt på den mängden mat du äter idag är det viktigt att kolla över intaget. Jag tänker att det kanske vore en bra utmaning för dig att lägga till något sött i matschemat. Antingen om du vill ta extra på helgen eller fördela och äta en liten go’bit varje dag. Men som sagt, det är nog bäst att fråga din behandlare om detta eftersom hen har bättre koll på hur det ser ut för just dig. :)

   Det blev ett väldigt långt svar, hoppas du får ut något av det.
   Kram!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp