Dagens lärdom

February 13th, 2013

Som många säkerligen hört förut “Allt i lagom mängd behövs för att må bra”. Det handlar inte om att man ska utesluta näringsämnen i kosten eller överkonsumera dem.

Kolhydrater var min största skräck under anorexins makter. Kolhydrater ansågs onyttiga. De kunde gå ann om det var fullkorn och extra grovt, annars såg jag bara socker och snabb energi som måste förbrukas.

Det jag inte förstod var att kolhydrater verkligen behövs för att kroppen och hjärnan ska kunna arbeta tillräckligt bra. Kolhydrater i sig får en inte att gå upp i vikt – som media gärna målar upp det som. Det är den extrema överkonsumtionen av kolhydrater som kan leda till övervikt.

Kolhydrater är inte lika mättande och det är lättare att få i sig stora mängder energi ifrån dessa. Men en viss procent av kosten behöver vi ha ifrån kolhydrater!

Idag har jag ätit på tok för mycket kolisar. Min blodsocker kurva har gått som en berg-och-dalbana och jag mår verkligen inte bra. Jag känner nästan inte om jag är hungrig eller mätt. Ena sekunder mår jag illa och vill aldrig mer äta. Andra sekunden kan jag äta hur mycket som helst känns det som. Det är inte ett bra förhållande till mat! Med hänvisning till det som jag skrev tidigare idag så ser jag inte tillbaka på dagens ätande med ångest, utan jag tar lärdom utav det.

Slutsats:

    1. Man mår inte bra av att äta för lite kolhydrater
    2. Man mår heller inte bra av att äta nästan bara kolhydrater

Egentligen kan det tyckas att slutsatsen är löjligt uppenbar. Men det är inte förrän man har upplevt båda sidorna själv som man faktiskt inser och tror på det.

Middag bestående av en nudelwok med alldeles för lite kyckling i.

Idag har jag ätit för lite proteiner och för mycket kolhydrater. Slutsatsen av detta är att jag inte känner mig mätt trots att jag lätt konsumerat en tillräcklig energimängd.

Ta mitt tips och ÄT VARIERAT!

Tags: , , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp