Dags för en tankeställare

December 12th, 2013

Ibland kan det vara både nyttigt och intressant att analysera sitt eget beteende. Ibland kan det vara bättre att vara lyckligt ovetande också. Men beteenden som gör skada på sig själv eller omgivningen kan det vara värt att ta sig en tankeställare. Vi är definitivt inte perfekta,varken i det vi säger eller gör, och det ska aldrig förväntas av en. Dock är det alldeles för vanligt att vi fastnar i vissa beteendemönster som blir till vanor och sedan blindgör vi oss för dess konsekvenser. Istället för att ta tag i problemet så kastar vi det över axeln och fortsätter hälla salt i såren.

Misstag gör vi alla, ett sådant är inget att klandra sig själv för, men när vi inte vill uppmärksamma dess konsekvenser och lära oss utav dem så blir de till problem. Något skrapsår då och då läker snabbt, men när man vid upprepade tillfällen bryter eller skadar något allvarligt kanske det är dags att börja reflektera över situationerna, för annars kan det leda till att man förstör hela sig själv.

De senaste veckorna har mina dagar varit väldigt påtagliga och jag kan helt enkelt säga att jag upplever en överbelastning. Detta infekterar mitt liv och jag kan inte längre vara samma glada, positiva och energisprudlande tjej jag egentligen vill vara.

Som jag många gånger har nämnt så är det okej att livet känns tufft ibland. Det är faktiskt rätt så hälsosamt! Det är lätt att ta till en försvarsmekanism som säger “det blir bättre sen, då kommer jag att få vila”. Men när det där “sen” bara förskjuts gång på gång så är det inte längre en kortvarig svacka man hamnat i, utan man har hamnat i ett skadligt beteende. Beteendet kan skada både sig själv och andra.

Det är viktigt att inte börja överanalysera en specifik situation eller händelse. Det är också viktigt inte börja klandra sig själv, utan inställer våga vara ödmjuk och erkänna ‘misstaget’. Att förstå varför vi agerar som vi gör är inte simpelt. Människans beteende har studerats i flera århundraden och ännu är det mesta okänt. Men att försöka förstå varför en själv beter sig på ett visst sätt är inte omöjligt. Att förstå sig på sig själv är nödvändigt om man vill göra en förändring.

Jag märker att min stress går inte endast ut över mitt eget välmående utan även över personer i min omgivning som jag älskar.

Insikt kan vara en utav de bästa sakerna man kan komma till. Med insikt kommer förståelse, lättnad och oftast även en lösning. Kommer man till insikt över de beteenden som orsakar problem i ens liv så kommer även hoppet om att det går att vända allt till det bättre.

Ibland kan det bästa vara att ta sig tid att analysera sitt beteende. Det är en tjänst man gör sig själv för en lång tid framöver. En tjänst som leder till det bättre. En tjänst som ger dig potentialen att läka alla sår.

Behöver hitta denna tjej igen (bild från sommar 2013)

Behöver hitta denna tjej igen (bilder från sommar 2013)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Julia

  Det är bra att du själv känner av när det blir för mycket!! Jag tror att jag har lite samma karaktärsdrag som du, på det sätt när man vet att man har kapaciteten för att göra något (eller göra mycket samtidigt) så är det svårt att låta bli att göra det. Men det är faktiskt ens eget och människorna runt omkring ens välmående som måste gå först! Att stanna upp gör att man lättare ser hela bilden. Sen måste jag bara passa på att klistra in ett citat som berörde mig så enormt mycket och som jag bara vill dela till alla i hela världen ungefär!

  “Picture yourself when you were five. in fact, dig out a photo of little you at that time and tape it to your mirror. How would you treat her, love her, feed her? How would you nurture her if you were the mother of little you? I bet you would protect her fiercely while giving her space to spread her itty-bitty wings. she’d get naps, healthy food, imagination time, and adventures into the wild. If playground bullies hurt her feelings, you’d hug her tears away and give her perspective. When tantrums or meltdowns turned her into a poltergeist, you’d demand a loving time-out in the naughty chair. From this day forward I want you to extend that same compassion to your adult self.” —Kris Carr

  Jag tycker att det är så “spot on” och får mig faktiskt att inse hur elak man är mot sig själv och sin kropp. Ätstörning eller ej! När vi var små så hade de flesta föräldrar som åtminstånde gjorde sitt bästa för att ta hand om oss. Sen växte vi upp, och då verkar det som att omsorgen rann ut i sanden. Vi prioriterar inte att ta hand om oss själva, trots att vi förtjänar minst lika mycket vård och omsorg som när vi var små!

  • soelas

   Tack för din kommentar Julia! Det där citatet var kanonbra! Funderar allvarligt på att faktiskt ta fram en bild på mig själv från yngre år och klistra upp på spegeln.

   Med erfarenheten kan man förhoppningsvis lära sig att det viktigaste är faktiskt att må bra!

   Kramar till fantastiska du! <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp