De bakomliggande orsakerna

February 19th, 2013

Så många förväntningar på idag… känner du ibland lusten att svälta för att slippa alla känslor/ förväntningar? Periodvis använder jag svält för att slippa tänka och oroa mig. Har du också haft det så?
Det jag är ute efter är de bakomliggande orsakerna till din anorexi… Jag undrar om du vill ta upp det i din blogg…
Kram och glad valentin :)
– Anonym

Förväntningar, krav  och prestationer. De är faktorer som inte allt för sällan ligger bakom en ätstörning. Förväntningar på livet, krav på sig själv och prestationer i skola, fritidsintressen, sport och hemmet.

Jag ser ibland min anorexi som en utbrändhet. Jag blev utbränd på mina egna ambitioner men samtidigt var det dessa som också gjorde mig friskare. Min extrema vilja till att bli bättre än många andra i livet, visa alla hur högt jag kunde nå och sedan leva ett liv i lyx.

De bakomliggande orsakerna är fler än höga ambitioner och krav. Varför man får just en ätstörning är oerhört kontroversiellt och det finns så många faktorer som tillsammans har bidragit till sjukdomen.

 • Höga ambitioner i skolan
 • Duktig dansare
 • Smal midja
 • Uppmärksamhet
 • Kontroll
 • Vara duktig på något
 • Att få bli vördad om
 • Ärftlighet
 • Bantning
 • Nyfikenhet
 • Förhållande
 • Låg självkänsla (men högt självförtroende)
 • Endorfinkickar
 • Kul med siffror och att räkna
 • Brist på annat intresse under sommarlovet 2011
 • Depression
 • Självförstörelse
 • Få vara “liten” igen utan alla krav (som jag själv hade)
 • Ett rop på hjälp
 • Missnöjdhet med livet

Idag känner jag ibland lust att svälta. Oftast är det när saker och ting går åt h*lvete för en, eller när man inte orkar med sig själv och allt man vill göra. Svälten lockar även de dagar som jag ätit mer än jag brukar, men det är ångesten som talar. Ångesten lyssnar jag sällan på. De allra flesta gångerna som jag känner för att falla tillbaka är de gånger som jag undermedvetet har ätit för lite – det är då jag blir trött och inte orkar med!

Idag är jag starkare än innan och jag vågar satsa på mig själv på riktigt. Inte pressa mig själv, utan tillåta mig att både göra misstag och framsteg. Det är viktigt att jag får utvecklas och därför har jag fortfarande höga ambitioner, men det ser jag inte som något negativt. Nu vågar jag hantera felsteg och jag en hel del av dem i bagaget också. Det är fascinerande över hur mycket jag har förändrats som människa genom anorexin, jag har blivit starkare, mer insiktsfull, gladare och ödmjukare som person. Jag uppskattar små saker mer och jag vet vad jag värderar i livet. Alla har rätt att få uppskatta livet, alla har rätt att få göra det som får dem att må bra av! Ingen svält hjälper en att uppnå ens ambitioner, ingen ätstörning gör en gladare!

Tags: , , , , , , , , , ,

 • http://mallanolsson.bloggplatsen.se Mallan

  Sv; Jo, det är ju tyvärr bara anorexin som gynnas av viktnedgången, aldrig Malin. Jag vill bara känna mig stark nog att ta striden, men jag hoppas den kommer snart.

  Och stort grattis till medaljen i helgen, det var ni verkligen värda :)
  Kramar ♥

  • http://Soelas.se Soelas

   Sitt inte bara och vänta på motivationen i sjukdomen, sjukdomen suger ur viljan att bli frisk. Börja sök glädje på andra håll, våga upptäcka nya saker, våga glömma, våga prova, våga göra fel och våga lära. Du kan vända det! <3

   Tusen tack fina du 😀
   Kram!

 • Anonymous

  råkade av ren slup komma in på din sida! ååå guuud va jag känner igen mig.. så skönt att hör någon annans tankar.. som tänker likadant (punkterna för bakomliggande orsaker är klockren) har under ca 10år kämpat med bullemi ortorexi och anorexi.. har nu fallit tillbaka på bullemin :(.. nästa vecka ska jag för andra gången i mitt nu 28åriga liv påbörja ny behandling! är besviken på sig själv som inte “kan göra det här bättre”..

  • http://Soelas.se Soelas

   Du får se varje bakslag som en lärdom. Lärdom om vad som gått på tok, lärdom om varför det är du faller och sedan göra annorlunda nästa gång. Tänk vad stärkt du blir för varje gång, tänk vad DU kommer att ha lärt dig och tänk vilken resa att se tillbaka på och erfarenheter att dela med dig av senare i livet.
   Vill du bli frisk så kan du!
   Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp