De saker vi oftast ångrar är de saker vi lärt oss mest utav

November 26th, 2014

Har ni någon gång funderat över hur det skulle vara att börja om med att leva sitt liv med all den kunskap man har idag? Visst skulle man då kunna vara värsta underbarnet och bli hyllad från alla håll och kanter, och att leva ett sådant liv kan ju låta helt fantastiskt. Men vid närmare eftertanke skulle man nog trots all kunskap stöta på problem, problem som man inte gjort tidigare. Vi skulle på nytt lära oss saker och återigen önska att vi kunde börja om livet. Ni kanske har sett på filmer om “The Butterfly Effect” och det syftar till att visa hur vi inte kan lösa tidigare hinder i livet utan att stöta på nya problem.

Jag tänker så mycket på det här med att vi ångrar saker vi sakt, gjort eller upplevt (även jag själv) trots det faktum att dessa saker har givit oss den kunskap som vi har idag. Vi lever i rädsla om att göra fel och strävar alltid efter perfektion. Vad är det egentligen som säger att “fel” eller “misstag” ska vara någonting dåligt? För hur mycket skulle vi egentligen utvecklas genom att enbart göra “rätt”?! Vad skulle vi lära oss då?

Visst ligger det i vår natur att vi vill lyckas, men om man inte gör det i första, andra, tredje eller sjuhundrade försöket så behöver inte det innebära att man är dålig. Det innebär att man har lärt sig 700 gånger mer om hur man ska göra för att lyckas – man har samlat på sig massvis med kunskap, och det är den kunskapen som syftar till utveckling.

Vi tillbringar ofantligt mycket tid och energi till att ångra saker vi gjort och att vara rädda för att behöva ångra saker vi ska göra. Vi grubblar över hur vi skulle ha gjort saker annorlunda, och “då skulle allting vara bra”.. Men sanningen är den att det endast hade dykt upp nya situationer som vi skulle vilja ändra på. Det handlar ju inte om att ändra på saker, eller att alltid lyckas för att kunna slippa ångesten. Den måste man bearbeta bort genom att verkligen verkligen inse och acceptera att problem kommer att uppstå, vi kommer att hamna i konflikt, säga fel, eller göra någonting som vi inte gynnat oss i stunden. Livet bara är sånt, och istället för att blicka tillbaka med ångesten i vitögat kan sträva efter att tänka “Aha, det var så det blev när jag gjorde så, det blev ju inte så bra. Nästa gång kanske jag kan prova något annat, eller vänta och se vilka långsiktiga konsekvenser detta får.” och se på det sådant att vi skaffat oss ny kunskap. :)

no-regrets

Motto_words_quote-1b28d85aefb6a611ee5440a1e483d504_h_large

tumblr_mt1tubOMbb1sfv79ho1_500

download

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • N

  Tack Sofie! :)

 • Amanda

  Hej Sofie!

  Jag undrar om du skulle kunna svara på en sak – det är så att jag har otroligt svårt att få i mig ett mellanmål på förmiddagen. Jag äter frukost runt 8-9 varje dag och sedan blir det lunch vid 12-12:30. Lunchen blir otroligt jobbig för mig om jag äter ett mellanmål innan, hinner liksom inte bli hungrig.
  (Jag har som du säkert förstår anorexi och är mycket underviktig. Om dagarna nu är jag bara hemma/stillasittande då jag är sjukskriven.)

  Kan det på något sätt påverka mig negativt att jag hoppar över just förmiddagsmellanmålet? Jag äter ett mellanmål på eftermiddagen och alltid ett kvällsmål också.

  Tacksam för svar,

  KRAM

  • soelas

   Hejsan! Jag förstår dig och om jag sover länge så hinner jag inte riktigt med förmiddagsmellisen heller. Då brukar det ofta bli ett större eller ett extra på eftermiddagen/kvällen, kanske det vore något? Alternativ är att ställa klockan så att du äter frukost tidigare och får in ett förmiddagsmellanmål. Jag tycker att det viktigaste är att man får in en rutin där det blir tillräckligt över hela dagen, så fundera hur du bäst kan fördela dina måltider. Är det att skjuta på dem? Börja dagen tidigare? Öka på andra måltider eller flytta ett till senare? Vad tror du fungerar för dig?

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp