Rädslan för mat – kroppens näring

January 20th, 2013

har du några ‘fearfoods’ fortfarande? <3
mathilda

Det skrämmande, det onyttiga, det ångestframkallande – det förbjudna. Det som man egentligen älskat, det som man tidigare kunnat äta mängder av blev det som man nu fruktade.

Förbjudna livsmedel är inget man hittar på. Jag tror att det är rädslan över att tappa kontrollen som tas vid. Mat som man tror kan leda till “tjockhet” blir förbjudet. Pizza blir förbjudet. Godis blir förbjudet. Såser blir förbjudet. Pasta blir förbjudet. Allt “fett” blir förbjudet och alla kolhydrater blir förbjudna. Till sist är all mat förbjuden och ätstörningen har tagit ut sin rätt. Den har skapat en svältande kropp som är rädd för att äta allt som har med mat att göra.

För mig har det självklart gått i perioder då olika livsmedel har varit “farliga”. Här är några exempel på övervunna ‘fearfoods’:

 

Idag har jag ingenting som är förbjudet. Jag har endast små rädslor kvar för en del livsmedel. Allt kan jag äta i små/normala mängder. Men eftersom frågan var “har du några ‘fearfoods’ fortfarande?”, så ska jag svara nej inget är förbjudet, men ja dessa saker är fortfarande svårare än annat:

Nötter – vilket jag äter dagligen i mitt müsli, men är rädd att äta i stora mängder.
Chips – kan äta i små mängder om det bjuds, men känner inget behov av att köpa och äta själv.
Friterat – väljer gärna bort det om jag kan. inget jag frivilligt väljer att stoppa i mig, men skulle inte ha enorma problem om det bjöds på.
Läsk – tror inte att det handlar om “rädsla”, men läsk och saft är inget jag föredrar. Något jag kan och vill leva utan, men finns det inget annat så går det ann också. (Julmust är undantag <3) 

Det dummaste man har gjort var att förbjuda helt vanlig mat. Den är inte farlig. Den behövs för att man ska må bra och få näring. Näring behövs för att vi ska leva. “Vanlig” mat äts av alla människor, och alla människor är inte överviktiga. Allt kan ätas i lagom mängd!

Tags: , , , , , , , ,

 • http://www.invisibletears.blogg.se mathilda

  En dag slipper du att ha det de minsta svårt att äta något av de där <3

  • http://Soelas.se Soelas

   Det tror jag med vännen <3

 • http://fightforlife.bloggsida.se ida

  Inne o läser din blogg flera ggr om dagen. Peppande och sund. Jag äter massa nötter varje dag! Minst 3dl. Kanske är för mck men tjock är jag inte iaf. Älskar nötter!!! Inget farligt att äta mer av det. Ät mer om du gillar det. Innehåller ju bra fetter och mck proteiner. Bra snacks för dig som tränar! Själv tränar jag inget fast jag får o det skapar ångest :-/ Kram o tack för en bra blogg. Ida

  • http://Soelas.se Soelas

   Spännande att höra. Ja, nötter är ju bland de “nyttigaste” fetterna och massa proteiner.
   Anledningen att jag inte vågar äta det som snacks är för att jag innan anorexin kunde äta MÄNGDER nötter på kvällen. Kunde liksom inte slut förrän jag var proppmätt – vilket började skrämma mig.
   Då känns lite då och då sundare. Men inget fel att äta det i lite större mängder om man känner för det! 😉
   Tack o kramar tillbaka!

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp