Det är aldrig för sent att söka hjälp

January 8th, 2013

Jag hamnade i någon form av ätstörning/anorexi under nästan hela 2012. Jag gick ner nästan 10 kg, mensen försvann, frös jämt och orkade vissa dagar inte ens cykla hem ifrån skolan. Efter en massa påtryckningar från familj och vänner som blev oroliga så började jag äta mer igen och är idag precis vid gränsen till normalviktig och jag har fått tillbaka mensen. Men jag har en sådan rädsla för att gå upp i vikt och jag får ångest när jag äter utan att ha tränat, gillar inte att ha på mig tajta kläder ens längre. Längtar även ibland tillbaka tills när jag var sjuk, även fast jag gillar livet så mycket mer nu.
frågan jag ställer mig själv varje dag nu är, ska jag söka hjälp ändå i efterhand för alla psykiska problem som jag känner? Och isåfall, kommer någon att ta mig seriöst? Jag är ju inte ens särskilt smal längre och då känns det som om de finns andra människor de måste prioritera i vården. Vad tror/tycker du? du verkar så extremt klok och är så glad att jag hittat din blogg, ger mig helt nya perspektiv på vardagen. Har även försökt äta lite utifrån ditt matschema och det blev en rejäl förändring och insikt om mina matvanor. Trodde att jag åt normalt, men det gjorde jag tydligen inte.
kram på dig
– Anna

Tack så mycket för kommentaren Anna. Det glädjer mig enormt mycket att få höra hur andra kan hitta inspiration på bloggen.

Du är inte ensamt om den rädslan. “Jag är inte tillräckligt mager för att någon ska tro att jag är så pass sjuk”. När man är benig och grovt underviktig så är det som ett bevis på att man mår dåligt. Men om man äter ganska bra och ligger på en hälsosam vikt så är det svårare att uppfattas som sjuk. Detta är vad omvärlden skulle kunna uppfatta situationen som. Vi själva vet hur sjuka tankar man har och att man inte står ut att leva sitt liv med denna ätstörning.

Förhoppningsvis så är en behandlare tillräckligt kunnig för att veta att man kan må riktigt pyton utan att vara undernärd. Förmodligen så är en utbildad psykolog/kurator som är specialiserad på denna sortens beteende tillräckligt medveten om hur sjukdomen ser ut.

Det du beskriver låter verkligen som ett fall ner i anorexin. Du har varit enormt duktig som tagit dig upp en bit själv! Jag avundas dig på den fronten. Men som sagt så handlar det inte bara om att gå upp i vikt, utan att bli fri från Anas påtryckningar. Jag rekommenderar alla som har ätstörningstankar att söka hjälp för att hantera dessa. Man behöver en utomstående och en kunnig person att dividera med. Ibland kan man tala sig själv till vettet men ofta behöver man höra det ifrån andra med.

Jag själv är i en liknande situation: ska jag folkbokföra mig i Stockholmslän och söka vård på SCÄ, eller ska jag avsluta min behandling i Gävleborg? Eftersom att jag gått i behandling så pass länge, även om kvantiteten går att diskutera så känns det dumt att börja om. Dessutom kommer de på SCÄ att ta mig; en heltidsstudent på KTH som både jobbar och tränar cheerleading på fritiden som en seriös patient, som sjuk? Men kommer jag någonsin att bli frisk när jag inte kan upprätthålla en kontinuerlig behandling i mitt hemlän… även fast jag trivs med mina nuvarande behandlare. Tänk om jag byter också vantrivs jag, då har jag helt plötsligt ingenstans att vända mig..

Det viktigaste är att man försöker ta hjälp. Vilken sorts hjälp du behöver kanske är svårt att veta, men en bra början är att uppsöka en skolsyster/sjuksköterska eller kurator/psykolog. Tala om dina problem och så kan de antingen hjälpa dig med tankarna eller så hänvisar de dig vidare. :) Ju tidigare man börjar söka vård, desto snabbare kan man bli frisk!

Tags: , , , , , , ,

  • http://Www.sofiayit.blogg.se S

    Hej! Jag hr nu gått behandling ett år, när kommer Ninni ställning till mat bli som frisk.. Jag äter oftast för art jag måste och inte för att det är gott:/ och för att jag är hungrig,jag vill uppskatta maten.. Jag älskar ju den egentligen:/ när släppte det för dig om du hade de problemen kramar

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp