Det är anorexins spår som skymtar

January 30th, 2013

Hej du!
Jag har ett stort problem. För lite mer än två veckor sedan så hittade jag din blogg och bestämmde mig för att bryta min svält, men det höll i några dagar innan rädslan för att bli fet kom tillbaka och jag äter nu igen lika dåligt som innan dvs ungefär 500 kcal om dagen. Jag har inte blivit diagnoserad med en ätstörning och mitt BMI är 16.8. Det enda jag kan tänka på är att gå ner i vikt och mat hela tiden så jag kan inte tillåta mig själv att äta, även om jag vill det så mycket ibland. Mitt största problem är min rädsla att bli tjock, vilket jag så ofta känner att jag hellre dör än att bli. Jag läser hela tiden på internet om hur man går upp till och med mer än vad man vägde förut och hur man inte kan hindra att gå upp så mycket i vikt om man börjar äta riktigt. Det jag läser gör att jag inte klarar av att bryta svälten. Snälla hjälp mig hitta modet, jag vet inte vad jag ska göra eller vem jag ska prata med.
-Saga

500 kcal om dagen, BMI under 17, viktfobi och överfixering på ovetenskapliga artiklar – då är Ana förmodligen inte långt borta. Jag vill självklart inte ställa en diagnos på dig, den auktoriteten har jag knappast, men enligt det du skrev är jag nästan övertygad över att ätstörningen redan sitter på din axel och klamrar sig fast.

Det finns ingen logisk förklaring till varför man skulle gå upp mer än vad man vägt innan av att börja äta igen. Om man lyssnar på kroppen så går man upp till den vikt som den vill ligga på dvs. en hälsosam vikt. Innan viktnedgången låg i alla fall jag på en normalvikt och inte gick jag runt hungrig. Då jag gick upp i vikt var när jag åt mig nästintill illamående på chips, nötter och väldigt ofta pizza. Det krävs enorma mängder för att bli överviktig om man varit underviktig. Jag är övertygad att om man lär sig tolka hunger/mättnad signalerna och lyssnar på dem så stabiliseras man kring en hälsosam vikt.

Om du läser min blogg så ser du att jag äter betydligt mycket mer än 500 kcal om dagen och om du kollar vidare så kan du säkerligen hitta bilder och se att jag INTE är tjock. På 500 kcal om dagen skulle jag rasa i vikt, må skit och absolut inte klara mig igenom min vardag – jag skulle inte klara av att leva. Idag är jag både smal, äter och lever livet. Jag lyssnar mer än någonsin på min kropp och om jag så går upp några gram i veckan så är det bara bra. Jag är underviktig och kommer nog aldrig till att kunna bli överviktig.

Det är större risk att man övergår ifrån undervikt till övervikt om man svälter, för det kan varieras med hetsätningsperioder. Om du vill ta itu med svälten så rekommenderar jag dig skarp att ta kontakt med antingen en ätstörningsklinik, läkarvård eller dietist. Så länge uppmanar jag dig till att äta regelbunden och varierad kost, vilket är rekommenderat från bl.a. livsmedelsverket och det leder INTE till övervikt.

Jag skulle vilja rekommendera dig och (andra som skräms över att inte kunna slut äta när man väl börjat) till att läsa Efter svält kommer suget och “Förebygg hetsätandet“. Där skriver jag lite om vikten med att äta bra efter svält.

 

Tags: , , ,

 • http://skillnaden.blogg.se S

  Sv: Jag tycker absolut att du bör fundera över att faktiskt kräva hjälp/stöd trots att du har lyckats komma så pass långt redan. Det är alltid bra att ha någon som man kan dela med sig av funderingar och tankar med. Dessutom är det bra att ha någon som har lite koll på en om man skulle råka falla tillbaka, så att man inte bär hela ansvaret själv. Sedan vet jag av egen erfarenhet att det kan bli svårare att äta under en period när man närmar sig/uppnår normalvikt. Just nu är du ju fortfarande väldigt underviktig.

  Och jag ska se till att jag också får hjälpa. Livet ska inte vara en kompromiss med en massa sjuka tankar i ens huvud.

  • http://Soelas.se Soelas

   Tack för din synpunkt.
   Du har helt rätt – vi väljer livet! 😀
   Kramar

 • http://sssmiley.devote.se elin

  sv:roligt med så bra respons!

  nja, håller inte med där. På dessa bilderna är de väl ändå “helt okej” men någon vecka efter detta ser det fruktansvärt ut. inte snyggt någonstans…

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp