“Det är okej att vara smal”

March 5th, 2015

Sitter på gymmet efter att ha provat på passet 21 minute body och sedan haft en skön nedvarvning med stretch. SATS är ett bra gym att träna på; personalen är trevlig, det är stora och fräscha omklädningsrum, de erbjuder många pass, gymmen finns nästan överallt i Stockholm och det är fullt med PT:s. Det känns att de är seriösa här. Det står till och med i deras medlemsavtal att SATS ansvarar för att avråda personer från träning om de anser att det kan utgöra en hälsorisk för personen.

Nu ska inte detta inlägg handla om hur bra SATS är, men jag tänkte att det kunde vara kul att dela med mig av mitt intryck av gymmet hittills.

Något som jag uppmärksammade idag var hur många spinkiga tjejer det vandrar runt i gymmet. Men, mitt uppmärksammade ledde inte till misstankar om att de hade någon form av ätstörning, utan det gav mig snarare perspektiv på att det är okej att vara naturligt smal. Det är vanligt, och det behöver inte alltid vara sjukt. Det är dock inte särskilt snyggt, om jag får säga min mening, men det kan ändå vara hälsosamt.

För mig att få den insikten kändes som ett steg längre ifrån ätstörningens tankemoln. Det fick mig att inte känna mig lika kontrollerad av sjuka tankar som endast vill jämföra och döma. Det kändes friskt – normalt att förstå att det finns många smala personer i omgivningen och det är okej. Det är okej att vara smal- inte skadligt underviktig (!), men normalt hälsosamt smal.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • ……

  Fel fel fel, det är färre än 1% av befolkningen som har gener som gör att de är naturligt smala (bmi 18.5-20, alltså hälsosamt men ändå åt det smalare hållet), resten (99%) är smala pga kost och levnadsvanor. Det är OVANLIGT att vara “naturligt smal”

  • soelas

   Tusen tack för din kommentar, du har säkert rätt i att det är en väldigt liten del av befolkningen som har en hälsosam undervikt. Nu vet jag ingen statistik på hur många som är “smala” och inte. Jag tror det är mer en definitionsfråga och jag syftar inte på att man mår bra av att vara definitionsmässigt underviktig, dvs. BMI <18,5. Man är fortfarande smal över det. :)

 • http://liselotte.livskick.nu Liselotte

  Efter ett tag som frisk tyckte jag det blev väldigt lätt att se vilka som var smala av “naturliga orsaker” och smala via egen, pressad, påverkan (under tiden som anorektisk var det nog lite svårare, eftersom kroppstorlek var så kopplat till ångest och allmänt dåligt mående…) Det fick mig att slappna av väldigt mycket i min (naturligt större) kropp! :-)

  Sen har jag också läst det där om väldigt få har “underviktsgener” – men som du säger uppfattas nog många på helt normala BMI-siffror också som den gruppen smala vi pratar om här (det där är ju för övrigt väldigt olika, två personer på exakt samma BMI kan uppfattas väldigt olika på “smalhetsskalan”)

  (och angående vad som är snyggast, tja, jag ser nog inte riktigt personer på det sättet… i alla fall inte utifrån deras kroppsstorlek – mina preferenser, för sådana har väl alla, handlar snarare om vilken klädstil, frisyr o.s.v. de har – och det kan variera mycket vem som passar i vad, enligt min helt subjektiva åsikt)

 • sara

  helt sant! Jag är helt toki i mat och driver en studentmatblogg http://blogg.alltommat.se/studentmat/ för att alla ska kunna äta gott enkelt och billigt trots csn. Trots detta är jag själv väldigt smal. Motsägelsefullt? Nej! För jag är skapt så, mår bra så och är själv nöjd så! Man kan äta och älska mat ändå!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp