Det blir inte en utmaning längre

April 20th, 2013

Ska vi äta pizza till middag?

En fråga som kan orsaka stor panik hos de flesta med anorexi eller ätstörningar. Ana gillar sällan fett. Pizza innehåller fett. Ana gillar inte sådant som anses vara onyttigt. Pizza anses vara onyttig mat.

För över ett år sedan hade ångesten skjutit mot höga höjder av bara tanken på att äta pizza. “Det är bara tjockisar som äter sådant” “Pizza är så energirikt och skulle behöva kompenseras länge” “Den maten skulle definitivt leda till viktuppgång”. Många ologiska tankar. Sådana sjuka tankar. Ana’s tankar som gjorde livet så mycket svårare att leva.

Med stegen framåt så blir det bättre. Ställ mig frågan om vi ska äta pizza till middag idag och jag skulle glädjas över lyxmaten! Haha

Hur vågar man börja äta det?

Jag vill tipsa er om att börja med en egen tillagad eller någon annans hemlagad. Det kan kännas bättre och tryggare än att slå på stort med en köp-pizza.  När man sedan inser att det inte alls är farligt så kan man anta nästa utmaning, men en riktig nybakad pizzeria-pizza! 😀

Pappas hemlagade pizza till middag.

Pappas hemlagade pizza till middag.

Det finns inget farligt med en pizzabit till lördagsmiddag. Det blir däremot ohälsosamt om man grundade sin kost på pizzor och åt det flera gånger i veckan. Äter man det någon gång då och då så blir det mycket godare och till sist blir det inte en utmaning längre! 😀

Tags: , , , , , , ,

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Jag har ätit pizzeria-pizza två gånger detta år! 😀 Självklart en stor utmaning, men det är bara att kasta sig utför stupet, om man gillar pizza och vill bli frisk och fri. Inte har jag blivit tjock eller märkbart större av de pizzorna (inte om jag ska tro folk som då och då kommenterar min kropp i alla fall).

  Haha, såg ett avsnitt av Lyxfällan förut, ett par som åt 16 pizzor VAR varje månad. 😉 Pizza varannan dag kanske inte är att rekommendera!

  • soelas

   Grymt bruden! Det är klart att man ska kunna göra det. För att man ska gå upp ett kilo så krävs det minst 4 rejäla pizzor. Ett kilo syns knappast på kroppen. Och inte äter man pizza 3-4 gånger i veckan. 😀

 • Linda

  Jag började med hemlagad pizza och det känns inte så jobbigt längre, nu har jag även kunnat börja äta fryspizza. Men det dröjer nog ett tag innan jag vågar gå in på en pizzeria.

  • soelas

   Grymt! Ett framsteg i taget, och så bra att det går framåt! 😀 Kan du kanske ha som måtto att nästa gång som någon vill bjuda eller frågar? När mina vänner ville beställa pizza så kändes det som att jag skulle följa äs om jag tackade nej. Det friska jag skulle hurrat och det är ju frisk som man vill bli! :)
   You can do it, inom tid! Du har redan kommit långt. Kramar

 • http://twitter.com/SpangMilla milla

  Va imponerad jag blir o inte minst avundsjuk. Jag läängtar såå mycket tills att jag kan acceptera all mat o inte begränsar mig.
  Du är förresten jätte fin på bilden nedan. En sund o hälsosam tjej ser man på bilden. Så keep going !! :)

  • soelas

   Vad härligt du är! Det kommer du att kunna göra, så länge du fortsätter att jobba framåt så når du dit till slut. :)
   Tusen tack! Blev otroligt glad över att få höra det. Ingen “du är fortfarande smal och behöver gå upp mer” eller “ofta du är sjuk”. Hälsosam och fin! Perfekta beskrivande ord! 😀
   Tack bruden, you keep going too!

 • disqus_l8s6LD1kjV

  Hejsan. underbart att du kan äta pizza.

  Ja undrar en sak. är du frisk från din ätstörning och om du är de, hur kom du till den punkten att bli frisk?
  nattstad.se/susanneskamp

 • Julia

  Något som har hjälpt mig mycket är ett kapitel från boken Mattillåtet av Gisela van der Steer (som jag för övrigt rekommenderar starkt!!), nämligen det som handlar om att tugga maten. Om man är noga med att tugga så hinner man njuta av maten, och risken att man skulle överäta (vilket är det jag var mycket rädd för) är nästintill noll. Man känner när man blir mätt! :)

  Men jag måste bara få skriva av mig lite också. Jag var hemma hos min pappa i helgen, allt gick väl bra tills att han kläcker ut sig att nu är jag ju “rund och go igen”. Jag vet ju att han menar väl, men ordvalet hade inte kunnat vara mer fel. Min största rädsla är nämligen att jag ska träffa någon jag inte sett på länge och att de ska tänka “herrejävlar va stor hon blivit!!”. Jag blir så irriterad på honom, jag förstår inte varför man behöver kommentera mitt utseende alls? Kan det inte räcka att jag är gladare, måste det påpekas att jag är större? Trött blir jag!

  • soelas

   Hela den boken är fantastisk! Det är ju också viktigt att man inte tänker på att tugga för länge. Alla äter i sin egen takt, men det är varken bra att kasta i sig maten eller peta i evigheter.

   Förstår dig, det var rätt av klumpigt sagt av honom! Förstår din rädsla, men tror du att du är så stor i andras ögon? Normalvikt är inte stor. Lita på ditt logiska tänk där; du vet att du mår bättre nu så andras kommentarer ska inte spela någon roll. Folk kläcker ofta ur sig olämpliga kommentarer och låt inte de få dig att tveka. Som du säger så mår du bättre nu, och förmodligen är du mycket snyggare än när du vägde som minst!! :)

 • lolahrydqvist

  åh det hade varit trevligt om man kunde tillåta sig det. duktig du är tjejen! http://sistersoldier.blogg.se

  • soelas

   Tack bruden! Du kan också! Bara du vill våga <3

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Är det mycket skillnad på in kost från när du vart frisk innan och nu?

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp