Det finns inget “äs” i varken “jag” eller “mig”

April 26th, 2013

Det är svårt att bli av med en ätstörning. Det går att börja äta bra igen. Det går att förändra sitt beteende. Det går att få bukt med tankarna. Det går att komma över den anorektiska vikten. Det går att kämpa själv och det går att få hjälp.

Oavsett om man börjar äta bra, förändrar sitt beteende, lär sig hanskas med tankarna, får hjälp och kommer upp i vikt så blir man inte av med ätstörningen, man blir inte frisk om man inte är redo att släppa den.

Det kanske är hårda ord, men det är också sanningen. Ingen annan kan tvinga en till att bli frisk om man inte innerst inne vill det själv. Man kan bli tvingad till att hållas vid liv, eller få stöd att kämpa vidare. Men utan egen motivation, utan egen styrka kan man inte flyga fri.

Jag tror att många vill, innerst inne vill må bra och egentligen förstår att ätstörningen inte bidrar till ett bättre liv. Men ätstörningen gör en osäker, ätstörningen har makt. Vem är jag och vem är du? Ett vapen som ätstörningen använder sig av är identifikationen. Vem är jag utan dig? Vad ska jag göra utan ätstörningen? Den har blivit en sådan stor del av ens vardag, den har fyllt upp ens liv och sjukdomen har utvecklats till en livsstil. Även om man hatar den så finns den där, den är ett stöd, ett skydd, en trygghet och en identifikation.

Om man tar sig en bit på vägen mot friskhet känner man sig friare. Man känner sig gladare, starkare och ‘helt plötsligt’ har man blivit friskare. Helt plötsligt finns inte ätstörningen där på samma sätt. Vad gör man då? Det blir lätt att falla tillbaka. Att ta några steg tillbaka för att finna sin trygghet återigen. Man vill inte tillbaka till svälten, men man vill inte heller släppa taget. “Äta kakan och samtidigt behålla den”. Det går faktiskt! Det går att leva med en ätstörning om det är det man vill göra. Dock vore det nog både ett kortare och olyckligare liv.

När man äter bra, har förändrat sitt beteende, hanterar tankarna, kämpar själv och nåt en stabil vikt – då är det dags att släppa ätstörningen. Lämna det som skriker trygghet, lämna det som man så länge identifierat sig mig. För att du är inte din ätstörning och för att du är värd att vara dig själv resten av ditt liv!

 1. Du vill
 2. Du kan
 3. Du är

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 • http://www.facebook.com/cornelia.najafi Cornelia Najafi

  <3!!

 • vb.clara98

  Du gillade väl näringsdryckerna jättemycket? Hur hanterade du det när du inte behövde gå upp mer? Var det jobbigt att sluta med dem?
  Jag älskar nämligen näringsdrycker så jag vill inte sluta med de liksom. Det hindrar att jag vill gå upp i vikt! Vad ska jag göra? Snälla svara <3

  • soelas

   Hej Clara! Jätte bra att du frågar detta. Just nu vill jag kontra dig med att det kommer att lösa sig. Det är förmodligen ätstörningen som oroar sig över att du inte kommer kunna sluta äta näringsdrycker och bara fortsätta upp i vikt. Det behöver inte bli så. Inom kort ska jag besvara din fråga lite utförligare i ett inlägg. :) Just nu behöver du förmodligen gå upp i vikt, fokusera på nu istället <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp