Det jämnar ut sig i längden

January 20th, 2013

Hej! Undrar om du äter mindre för att du ”sitter inne” en dag utan att gå ut? Eller äter du som vanligt och kanske tom äter något extra bara för att du är sugen? Kämpa på! Du är en stor inspiration! Vi fixar detta tillsammans.
– O

Ätstörningen tycker självklart att jag inte behöver äta lika mycket när jag bara ska vara hemma. Man rör sig inte lika mycket och då tycker inte Ana att jag behöver lika mycket energi. FEL!

Det handlar inte om att äta för att överleva dagen – det handlar om att äta för att överleva livet. Energiintaget ska inte anpassas en dag i taget, utan det måste man anpassa efter hela åren. Det är inte riktigt som att tanka en bil. En bil tankar vi för att sedan kunna köra en viss sträcka – sedan blir det soppatorsk. Tankar vi lite igen så, så kan vi köra lite till.

För oss handlar det mer om att vi fyller kylskåpet fullt. Vi behöver ha varor där så att vi kan äta veckan ut. Saknar vi pålägg och mjölk så väntar vi inte tills hela kylskåpet blivit tomt – utan då åker vi och handlar pålägg och mjölk. I några dagar kanske vi klarar oss utan, men det vore så mycket bättre om vi såg till att alltid ha pålägg i kylskåpet, genom att handla nytt INNAN det har hunnit ta slut. Förstår ni likheten?

Vi mår alltså bäst av att alltid handla till oss alla varor i kylskåpet. Vi behöver alltid äta tillräckligt med mat. Sedan om man just den stillasittande dagen inte vill äta av pålägget så finns det ju kvar till en annan dag. Den dagen kanske du äter av pålägget två eller tre gånger dessutom.

Eftersom att Ana ofta tycker att jag kan äta mindre de dagar jag inte rör på mig så kan det lätt börjas med att det blir lite mindre till frukost. Vilket är onödigt, för då blir jag hungrigare efter måltiden och måste äta mer ändå. 😉 Som du säger så “äter jag något extra bara för att jag är sugen” också. När jag pluggar känner jag oftast av hunger och suget mer. Då stoppar man gärna i sig ordentligt, för det är riktigt svårt att koncentrera sig på studierna med ett sug i magen!

Jag tror även att en bidragande faktor till suget på “vilodagarna” är att kroppen bygger upp sig. När man tränar så är det när man vilar som kroppen bygger upp sig ordentligt. Därför är återhämtningen viktig, för att man inte ska slita och bryta ned kroppen när man tränar.

Eftersom jag inte längre orkar gå runt och vara sugen/hungrig så äter jag mer även om det känns “för mycket”. För att försöka övertala ångesten så tänker jag att jag laddar med energi tills kommande dagar. Vilar jag idag och gottar mig lite extra på kvällen, så kommer jag orka med föreläsningarna bättre och känna mig mer fokuserad på träningarna. 😀

Tags: , , , , , , , , , ,

 • http://mallanolsson.bloggplatsen.se Mallan

  Väldigt bra förklarat :)

 • http://www.ellanbell.blogg.se cornelia

  TACK för detta inlägget! precis vad jag behövde idag! <3

 • O

  Tack för svaret! Förstår precis vad du menar. Man måste se längre fram, vad man vill orka med om månader, inte just idag och “bygga upp” för det med energi. Kram!

 • http://nystig.blogg.se helene

  Jag ser också till att äta ordentligt när jag pluggar, klarar absolut inte av att koncentrera mig annars. Ärligt talat så var det plugget som fick mig att börja äta ordentligt (pluggar till högskoleprovet för att kunna komma in på universitetet). Innan gick jag mest runt i affärer hela dagarna, och då märkte jag inte att jag var hungrig. Att titta på kläder är ju inte så ansträngande tankemässigt, bara roligt… Men när jag började plugga så klarade jag inte av att sitta hungrig hela dagen, så då blev jag “tvungen” att börja äta ordentligt. Nu äter jag ofta även fast jag inte är hungrig, för att jag tycker det är roligt och vill ha en skön och lugn stund för mig själv bara :) Eller med andra tillsammans med en film!

  • http://Soelas.se Soelas

   Vad kul att höra! Känner nästan lika dant. När man shoppar trycks hungern undan på ett annat sätt, man fokuserar på annat. Men när man pluggar så känner man mycket lättare om det behövs påfyllning. :)
   Håller tummarna på att HP går vägen då! Jag var dålig på att plugga inför mitt. Vilket universitet?
   Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp