Det känns som att vikten inte längre är viktig

February 18th, 2015

Någonting som vi generellt sett brottas med dagligen är tankarna och upptagenheten kring vikten.

I vissa perioder tampas jag med tankar som funderar över om jag någonsin kommer att kunna släppa det. Att glädjen eller tillfredsställelsen över att se att man väger lite mindre, lite i underkant inte kan undgås att upplevas. Sedan kommer perioder som denna; där det slår mig att om jag skulle ställa mig på vågen idag skulle det snarare handla om ett invant kontrollbeteende än självaste siffrorna på displayen. Det känns inte som att ett kilogram upp eller ned skulle göra någon större betydelse. Det känns verkligen som att det finns viktigare saker i livet. Ett friskt beteende går alltid att diskuteras, men på något sätt känns det långt ifrån lika sjukt som det har varit tidigare i alla fall.

Jag ska vara uppriktig med er och erkänna att jag inte kan påstå att det inte alls skulle påverka mig alls, men jag vill hävda att just nu känns det inte som att jag skulle bry mig, och det är en häpnadsväckande skön känsla. Jag tror att om det finns perioder där upplevelsen av att vikten inte längre spelar någon roll, finns det även potential för att dessa perioder inte enbart varar några dagar eller veckor, utan att dessa perioder blir ens vardag, ens liv. Jag tror, trots mina dagar av tvivel, att det går att bli frisk. Och om inte, är jag övertygad om att det går att bli friskare, för det har ta mig tusan jag blivit själv!

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • Anonym

  Jag har anorexia och går till bup. Går verkligen inte bra just nu för mig och idag hände det som inte får hända. Mamma hittade min gömda våg :( får inte ha någon för bup och mamma ringde sjuksköterskan direkt oxh tog vågen :( nu har jag panik och ångest :( vad ska jag ta mig till? Jag har vägning på bup om 1 1/2 vecka och är redan nervös

  • Anonym

   Jag skulle verkligen bli jätteglad om du ville hjälpa mig på något sätt. Kan jag mejla dig eller något? Vill absolut inte vara jobbig.,

   • soelas

    Alla är välkomna att mejla mig på [email protected], jag är väldigt snabb på att läsa och svarar jag så fort det blir tillfälle. :)

  • soelas

   Konstigt, jag minns nämligen att jag svarade på denna kommentar för några dagar sedan, men det måste ha blivit nog tok i publiceringen. Så här får du ett nytt och förhoppningsvis lika klokt som det ursprungliga:

   Jag förstår din panikartade känsla av att bli påkommen sådär, samt att inte längre få kontrollera vikten 24/7. Från ett utomstående och frisk perspektiv vill jag hävda att detta kanske är ett bra tillfälle att utsätta dig för den utmaningen. Kanske avvakta och se om det händer så mycket med vikten på 1-2 veckor och om det hjälper dig att bli friskare genom att ha en våg i närheten. Och om vågen verkligen är så viktig.

   Ur ett mer empatiskt perspektiv vill jag säga att det är okej att det känns jobbigt. Jag tror att väldigt många andra personer med ätstörningar skulle uppleva liknande panik och ångest. Det är normalt. Även om det inte är “normalt”. 😉 Så kanske kan detta vara någonting att fundera lite extra kring och sedan ta med dig dessa tankar och känslor till BUP, där de kan jobba vidare med detta (?) :)

 • Magdalena

  Va stark du är! Jag vill också känna samma frihetskänsla! Jag lider av anorexi och bulimi och det känns riktigt hopplöst. SCÄ har kallat mig för kroniker och har slängt ut mig från dagvården. Känns som om jag aldrig kommer bli frisk….

  • soelas

   Tack vad fin du är!
   Jag tror inte att man kan stämplas som “kroniker”. Du kanske bara inte var redo för den hjälp som de erbjöd. Det behöver inte betyda att du någon gång i framtiden kommer kunna ta steg mot ett tillfrisknande. Även jag har dagar som jag tvivlar på att jag någonsin kommer att bli helt fri, och känner att jag lika gärna kan ge upp. Men sedan inser jag att jag fan inte vill vara sjuk heller. Jag accepterar att jag kanske inte är helt frisk idag, men att jag inte alls är lika fast i sjukdomen som jag en gång varit – och då inser jag att jag någon gång i framtiden kommer kunna känna mig friskare än vad jag gör idag.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp