Det positiva med resan från helvetet

February 8th, 2014

Hej! Kan inte du göra ett inlägg om vad som är “bra” med att ha genomgått en ätstörning och tillfrisknande? Det är så mycket dåligt, och det är väldigt ångestfyllt… Att man har slösat bort så mycket av sitt liv osv. MEN jag vet att det finns bra grejer med att ha kämpat sig igenom sådant här med, du om någon borde ju veta, så tänkte du kanske kunde skriva lite om det? :)
– Emma

Så sant som du skriver Emma, så kan det verka som att det är mycket dåligt i ätstörningen. Det är också sant att det finns “bra” saker med att ha genomgått en sådan resa. Vi börjar med att dela upp resan i en insjuknande-, sjuk-, tillfrisknande- och frisk del:

Insjuknandet i ätstörningen
Aningslös om vilken kamp som väntar en, finner man trygghet i ätstörningen. Glädjehormon sänds ut när man lyckas tappa i kilon. Kanske märker man att det börjar gå för långt, men aldrig tror man att man kommer att bli så sjuk.

Sjukdomen
Mörker, kyla och svaghet. Ångesten bestämmer och ätstörningen har övertaget. Livsglädjen försummas i sjukdomens tvångsbeteenden och deprimerande tankar. Sjukdomen följer med överallt och tvivlet om att man någonsin kommer kunna må bra igen är som bortblåst.

Tillfrisknandet
När man på riktigt fått nog. När man börja inse att ens liv kan vara så mycket mer än detta. När man bestämmer sig för att anta kampen och börja sträva mot ett sundare liv. Ätstörningens tankar finns fortfarande kvar, men beteendet börjar förändras till något sundare och inställningen till livet blir något ljusare för varje vecka.

Friskhet
Att bli frisk från ätstörningar är svårt att definiera. Det är en sak att bli frisk från sin diagnos, men en annan femma att faktiskt bli fri från tankarna.

Vad är det positiva med att tillfriskna?
Det skulle nästan vara lättare att besvara frågan “Vad är INTE bra med ett tillfrisknande?”, för svaret på den frågan skulle vara ätstörningen och insjuknandet. Det finns väldigt få positiva saker med att bli sjuk, men tusentals bra saker med att tillfriskna. Jag önskar ingen människa i denna värld att genomlida en sådan brutal och självförstörande psykisk sjukdom, men jag önskar alla som fallit ned i fasans makter att anta kampen därifrån.

 • Mer värme
 • Godare mat
 • Socialare liv
 • Mer ork
 • Känslan av glädje
 • Logiska tänket
 • Lugnare kropp
 • Bättre sömn
 • Lättare att fokusera
 • OK att träna
 • Kunna njuta av mat i sällskap
 • Starkare hår
 • Kunna sprida glädje
 • Insikt
 • Ökad självkänsla
 • Mindre press
 • Lättad kontrollbehov
  ..och mycket mer därtill!

Det finns många faktorer som är positiva med att tillfriskna. Förutom en garanterat förbättrad fysisk hälsa så arbetar man upp ett hälsosammare tankesätt. När man genomgått en sådan inre resa; från att ha varit riktigt sjuk till att kunna öppna sina ögon och utveckla en djupare förståelse över sig själv, sjukdomen och livet, tror jag att man blir stabilare på jorden är många andra människor. Man finner en medvetenhet hos sig själv och många tankar utvecklas till att värdera livets ting på ett sundare sätt. När man försvunnit från livet ett tag och varit nära på att fastna för evigt i mörkret, lär man sig samtidigt att uppskatta ljuset mycket mer. Den positiva inställningen till omgivningen, förmågan att ta saker med en nypa salt och inse vad som verkligen spelar roll i livet, är nog de mest fantastiska sakerna som denna sjukdomsresa har bringat mig. När man blir friskare från ätstörningen jobbar man samtidigt med att hitta sig själv och sina värderingar i livet. Det är en personlighetsutveckling som jag endast kan vara tacksam för. Jag kan nu känna att jag är nöjd med mig själv. Jag är övertygad om att när jag är helt frisk kommer jag att stå orubbligt stadig med mina fötter på jorden och flygande med händerna i luften. Det är någonting som är tillräckligt “bra” för att fortsätta kämpa emot ätstörningarna.

Så mycket gladare, så mycket sundare och så mycket tryggare i mig själv!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • waaaallflower

  Hej!
  Har du tips på enkla mellanmål man kan ta med sig överallt? Jag föredrar bars men om du har andra tips så är det bara att mata på,
  Kramar! <3

 • Hanna

  Jag kan verkligen hålla med det där med tat man blir mycket tryggare i sig själv. Under ett tillfrisknande får man verkligen jobba så sjukt mycket med sig själv, sina värderingar och tankegångar att man verkligen lär känna sig själv. Man blir tvungen att se på livet med nya ögon och blir tvungen att reflektera.

  Under mitt tillfrisknande har jag veklingen lärt mig att KASTA UT SKIT ur mitt liv jag vet att jag inte må bra av. Jag märker på mig när jag gör saker som jag vet inte är bra för mig, vilket kan vara llt från stress till relationer.
  Det blir inte mindre utmaninar, men man vet hur man funkar, och hur man går till väga för att lösa problemet.

  • soelas

   Kan inte annat än instämma i det du berättar. Antar att det är sant det man säger “what doesn’t kill you, only makes you stronger”, för det är precis det jag tror vi upplevt. Vi har blivit så mycket starkare utav denna resa.
   Kramar!

 • Lucy

  Kul att andra har sett ljuset i tunneln. För mig är allt bara ett rent misslyckande. Men jag är glad att ni som tillfrisknade på rätt sätt mår bra. Ett enormt stort grattis!

  • soelas

   Det bör du vara, för så småningom kan jag lova dig att du också kommer kunna göra det. Vi har varit i en liknande tunnel som du verkar befinna dig i och jag vet att det är nästintill omöjligt att se något ljus. Men det finns där, alldeles utanför, tro på det, även om det är svårt.

   Kramar!

 • Carina Solberg

  Har en snart femtonårig dotter med ätstörning. Hon har ökat i vikt och börjat skolan lite smått. Men är förstås deprimerad och har i princip inget socialt liv med kompisar. Hur lång tid tog det för dig att förstå att du inte kunde fortsätta så här? Som mamma är det fruktansvärt frustrerande, ångestfyllt. och det gör ont att inte kunna hjälpa min dotter att förstå. Jag kan bara finnas där och se till att hon äter, trösta och stötta när det är jobbigt men jag kan inte få henne att förstå att ätstörningen bara förstör för henne.

  • soelas

   Hej Carina! Vad fint att du skriver till mig och frågar. Jag kan förstå hur maktlös din situation är som förälder och samtidigt förstå hur jobbigt din dotter har det just nu. Går din dotter i någon behandling? Oftast behövs det att någon annan än sina anhöriga förklarar och hjälper en själv att förstå sig på sitt beteende.

   Det är en komplicerad situation och naturligtvis ser det olika ur för många sjuka. Är det OK om jag besvarar din kommentar utförligare i ett inlägg? Det kan nog vara många som drar nytta av att läsa detta. =)

   Kram

   • Carina Solberg

    Hej. Tack för ditt svar. Jo vi går på ätstörningskliniken här i Karlstad en gång i veckan och har gjort det sedan november förra året. Vi får bra hjälp där och får även jätte bra stöttning från skolan hon går. Går sakta men säkert framåt och vet att det kommer bli bra tillslut. Just nu kämpar vi på med att komma in i det sociala livet igen med kompisar och annat som varit borta ett tag. Tufft och kämpigt men det går

    • soelas

     Hej igen!
     Vad kul att höra att det går framåt. Det tar oftast väldigt lång tid att tillfriskna. Hela mitt sista år i gymnasiet var en kamp med anorexian, och mer därtill. Det är svårt att veta vad som behövs för att hitta motivationen. Det beror så mycket på personlighet och vad man gillar. För mig kom den riktiga vändningen när jag flyttade hemifrån, började plugga på kth och sedan fann cheerleadingen. En del blir friskare utav en semester, medan en sådan resa kan göra andra sjukare. En del mår bättre av att bli sjukskriven och verklige jobba med ätstörningen, medan andra behöver ge sig ut på äventyr.

     Försök se vad som fungerar för din dotter, vad hon skulle vilja göra som frisk och kanske hitta sätt att få henne engagerad i saker hon tycker om igen. =)
     Kram

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  En sundare syn på mat och en mer kritisk syn på dieter och vikthets tycker jag mig ha fått efter att ha varit nere i skiten och vänt. :) En medvetenhet liksom. Det har jag mycket att tacka ätstörningsenheten i Falun för. Varje gång någon börjar klaga kring t.ex. kolhydrater, fett, pratar om bantning, minns jag deras kloka ord på enheten. Hade jag inte genomgått detta hade jag nog lättare fallit för ätstörda tankar i framtiden. Nu vet jag att kroppen behöver mat, energi. Att det är ett helvete att stå emot detta och att ingenting blir bättre av det. Att livet är för kort för att inte njuta av det.

  • soelas

   Det låter riktigt sunt! Behandlingen är ju till för att ge en de verktyg som krävs för att hantera tankarna och få insikt som sjukdomen.
   Man blir mycket mer medveten om olika faktorer som påverkar en i omgivningen och man lär sig att värdera saker och ting annorlunda.
   Kul att höra att du känner liknande angående din resa! :)
   Kram

 • Becka

  Hur lång tid tog det för dig att bli som sjukast?

  • soelas

   Oj, det är en svår fråga. Det svåraste är att veta när sjukdomen egentligen började. Tankarna började byggas upp långt innan sjukdomen bröt ut. Men fr.o.m. att jag började rasa i vikt tog det ca 1/2 tills jag nådde min botten.

 • DenAnonyma

  Hej! Jag ligger på ett BMI av 15.3, och har gjort det ett bra tag. Jag har anorexia, men äter allt på mitt matschema och har blivit frisk mentalt. Det är kroppen som hänger efter, och jag vet inte hur jag ska gå upp i vikt. Jag äter fulla portioner, dubbelt kvällsmål plus en näringsdryck. Några ideér?

  • soelas

   Vad härligt att höra att du lyckats bli fri från tankarna!
   Mitt tips är att ge det lite tid och se till att du verkligen är MÄTT efter varje måltid. Om det ändå inte händer något med vikten så kan du försöka äta mer energitätt och unna dig gärna extra godsaker. Annars brukar näringsdrycker kunna vara ett lämpligt komplement till kosten då man strävar efter en viktuppgång. De blir lätta att plocka bort då man sedan vill stanna i vikt. =)

   Framför allt, ge kroppen lite tid. Har den varit i svält ett tag så krävs det en hel del näring för att reparera skadorna, innan den börjar lägga på sig vikt.

   Hoppas detta var till någon hjälp. Lycka till! 😀

 • Malin Rosén

  En väldigt bra beskrivning, hållet helt med dig! Hade jag inte varit med om denna inre resa och detta tillfrisknande så hade jag aldrig varit så nöjd med mig själv som jag idag är – för jag hade aldrig kommit på att jag behövde träna upp min självkänsla. Nu är denna inre resa allt för spännande för att avsluta. Den kommer hålla på livet ut! Att stärka sig själv och jobba med sig själv är den bästa resa jag någonsin kan tänka mig!

  • soelas

   Det låter helt fantastiskt och jag kan inte göra annat än att instämma. Denna resa har inte tagit slut, den har hittills lärt oss att förstå vad som väntar oss.

   Kramar!

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp