“Du ser hälsosam ut” eller “Du har blivit tjockare”?

June 17th, 2013

Kommentarerna när man gjort framsteg. Bevisen på att man inte längre är lika mager. Hur ska man hantera dem?

Anorexin skriker i huvudet och överväldigar en med ångest. Tjock är just det Ana tycker att man har blivit. Misslyckat är precis det hon påstår att man har gjort. Samtidigt är det detta liv och detta utseende som anses vara hälsosamt. Sjukdomen vill inte vara hälsosam, den vill vara sjuk. Sjuk är osunt. Även om sjukdomen började med överdrivet hälsosamt tänkande. När hälsosamt går till överdrift blir osunt det nya idealet. Att vara hälsosam räcker inte längre till. Att se hälsosam ut blir en förolämpning. För ser man hälsosam ut så ser man inte extremt underviktig ut. Ser man inte mager ut så tycker anorexin att man har misslyckats.

Tänker man tillbaka till när man först påbörjade sin bantningsresa så var det en lagom vältränad och fint smal kropp som man strävade efter. I många fall hade man redan en hälsosam kropp, men av någon anledning så dög den inte. Man ville se ut som idealen. Man ville se perfekt ut. Sedan föll man dit, pladask, ner i ätstörningens lortpöl och alla perspektiv förvreds. Musklerna bröts ned och kroppen blev för mager för att se hälsosam ut. Perfektionen var förbi, men ändå såg man viktnedgången som lösningen.

Att anta kampen för att vända viktnedgången är en enorm omställning i tankarna. Helt plötsligt ska man gå upp i vikt för att uppnå en perfekt hälsosam och snygg kropp (enligt omvärlden). Enligt ätstörningen så nås den perfekta kroppen endast genom ytterligare viktnedgång. Mitt emellan dessa befinner man sig själv, kluven och förvirrad. Är det en anorektisk eller en hälsosam kropp man egentligen vill ha?

Egentligen vill man inte vara sjuk. Egentligen vill man må bra och se glad ut. Andra viljor grundas i ätstörningens tankar och jobbiga känslor. Tankar om att det är dåligt att höra att man ser ut att må bra. Känslor av att man har blivit tjock. Varför ska det finnas en del av en själv som inte kan tolka “hälsosam” som en komplimang?

Det är den ätstörda delen. Den friska delen glädjs över att få höra de orden. Vilken del ska man låta dominera? Vilken del får en att må bäst?

fbchriss

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Jag undrar om jag någonsin kommer kunna ta den kommentaren enbart positivt. Jag får ett hugg i magen så fort någon nämner något om att jag ser friskare ut… då är jag inte smal nog. Det är en trygghet att vara underviktig för då känner jag inte dåligt samvete när jag äter.. jag gillar att höra att jag måste äta mer. Min anorexi vill höra det.. jag kommer jobba så gott jag kan med att kunna uppskatta sådana kommentarer, men jag har under mina tillfrisknanden och insjuknande (upp och ner under årens lopp) aldrig kunnat uppskatta dessa kommentarer. Folk behöver inte ens säga dem för att jag ska inbilla mig att de tänker att “nu är hon frisk” när jag stöter ihop med någon bekant på stan.. sjuk jävla sjukdom.. men det är “skönt” att höra att andra kan känna samma sak.. att det är en del av äs.. inte av mig.. som är konstig..

  Bra att du tar upp det, fler kanske är lite mer försiktiga med kommentarerna även om dom bara vill väl!
  Kram! <3

  • soelas

   Ju friskare man blir desto lättare kommer det att vara. När man når en punkt där man inte längre VILL se sjuk ut, eller förknippas med ätstörningen så kommer man nog att kunna glädjas åt dessa ord. :)

   Det bästa är att inte kommentera utseendet överhuvudtaget.
   Kramar <3

 • Julia

  Har nyligen fått diagnosen anorexia vilket var otroligt jobbigt. Fick direkt matschema samt näringsdrycker som jag skulle ta och har följt schemat så gott det går. Men får sån ångest av all mat + näringdrycker jag ska äta varje dag (6 mål + 3 näringdrycker). Är det verkligen normalt att äta så mycket?? Vet även om att jag har ökat i vikt och nu känns det typ konstigt att äta, vill inte äta mer nu utan vill bara bränna bort allt jag gått upp..

  Vill bara säga att din blogg är så sjukt bra och jag blir i alla fall mer peppad av att må bra och bli frisk när jag läser din blogg. Alla dina inlägg är så bra skrivna och sätter verkligen ord på alla ens tankar som man själv inte förstår sig på. Du är verkligen guldvärd och det du skriver betyder verkligen mycket för mig. Tack för en otroligt bra blogg. Kram

  • soelas

   Hej Julia! Jag förstår att det känns jobbigt. Det är ju mycket mer än du förmodligen ätit den senaste tiden. 6 mål om dagen är fullt normalt! Jag klarar mig nästan inte utan det. Näringsdryckerna är ju inget som man normalt äter, men det är fullt normalt för en person som ska tillfriskna från anorexi. Du vet väl att du mår bättre av att äta denna mat, du vet väl att din kropp mår bättre av att gå upp i vikt. Varför skulle DU inte vilja göra det då? Du vill väl egentligen må bra?.. så kan det vara så att det är ätstörningen som vill förbränna bort allt? Ätstörningen vill ju inte att du ska må bra. Men om DU vill det, så vet du att denna mat är helt rätt för dig! :)

   Det är en kamp, men den går att jobba sig igenom och det kommer att vara värt det!

   Tack så mycket för dina fina ord! Jag hoppas verkligen att du tar dig till andra sidan, du förtjänar också att känna det gröna gräset 😉
   Kramar tillbaka!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp