Dumpa kaloritänket – ONÖDIGT

July 22nd, 2012

Hej! Vill börja med att säga att din blogg hjälper mig dagligen:) sen har jag två frågor! Vad betyder Soelas? Och hur ska jag göra för att bli av med KALORItänket?

Kram
– Anonym 

Hejsan! Ofantligt glad.. nej, snarare lycklig jag blir av att höra att mina ord gör betydelse!

Jag kan nog avslöja att Soelas är mina initialer. Eftersom det är väldigt personliga saker jag skriver och förmedlar här på bloggen så önskar jag att få hålla mig hyfsat anonym. Jag vill inte att en framtida arbetsgivare t.ex. ska finna min anorexi när denne googlar på mitt namn.

Kaloritänket – vilken djävul! Sanningen är den att jag trodde inte alls till en början att jag någonsin skulle kunna släppa det. Jag som verkligen älskar matte och siffror dessutom, det var rent utav ett nöje för mig att räkna dem!

Desto mer jag har ätit och desto mer jag insätt att jag kroppen inte räknar kalorier, ju mer har jag kunnat släppa det. Till en början när jag försökte att endast lyssna på kroppen och skippa siffrorna så insåg jag att det blev för lite(!) Därmed kunde jag dra slutsatsen att man äter mindre än man tror. När jag därmed åt lite mer än innan och såg att jag ändå inte gick upp i vikt av det så insåg jag att räknandet inte spelar någon roll. Om jag äter hyfsat normalt vid varje måltid och ändå inte går upp så spelar det ingen roll hur många kalorier det varit. För oavsett så behöver man äta ÄNNU mer för att faktiskt gå upp i vikt.

Jag passar på att gå in lite på just viktuppgången. Min erfarenhet säger att när man bryter svälten går man upp ca 1 kg, när man sedan äter så att man är hyfsad nöjd vid varje måltid så kan man ha gått upp 1 kg till efter en period. Om man senare äter sig mätt vid varje måltid så kommer kroppen att börja stagna av där. Man mår bättre, får mer energi till små saker (social, bättre hållning, tänka bättre) och därmed även göra av med mera.

När man sedan ska gå upp i vikt så måste man äta MER än när man är mätt, eller mycket mer energitätt.

När du ätit dig mätt, så spelar det ingen roll hur mycket kalorier, när man ÄNDÅ måste äta MER för att faktiskt gå upp.

När kroppen är nöjd så har den fått det den behöver för att stå still i vikt helt enkelt. Är den hungrig har den fått för lite. Kalorier stämmer aldrig; ingen kan veta exakt hur många kalorier det är i en gryta, ingen kan veta exakt hur mycket energi ens kropp gör av med just den dagen. Det är bara miss-visande helt enkelt, och begränsar ens tillfrisknande.

Nu i efterhand förstår jag verkligen inte vilken nytta det skulle ge en. Det är ungefär som att försöka räkna sandkorn i ett tim-ur. Man försöker uppskatta hur många som runnit igenom och hur många som är kvar, men det förändras varje mikrosekund så i slutänden har man förlorat en massa tid till att vända om på timuret för att börja om allt räknande. Välj att lägga tiden på något annat än de siffrorna, man förlorar tid och vinner ingenting. Vad spelar det för roll om 2 år hur många kalorier du åt/förbrände idag?

Tags: , , , , ,

  • http://addictedtorunning.blogg.se Em

    Gud vilket bra inlägg!!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp