Efter svält kommer suget

December 11th, 2012

jag äter ”onyttigt” på lördagar, har inte klarat av det innan men nu gör jag! Jag går på svält alla dagar (jag vet att det är dåligt men jag försöker) med 100-500 kalorier om dagen, men på lördag så brukar jag unna mig mer. Men lixom det finns ingen botten i mig! I lördes åt jag ett helt 200 gram choklad själv och en halv ben o jerry! galet mycket, fattar inte hur det kan bli så? :(
Mathilda

Inte för att jag är utbildad eller så, men du ställde frågan till rätt person vännen!

Till en början vill jag klargöra lite faktum:

 1. När jag åt som minst var det kanske ca 900 kcal/dag och då rasade jag i vikt, mådde skit och såg inte ut ur anorexin. När jag började äta, så kom jag upp i ca 1600 kcal, men min kropp var fortfarande i svält och jag gick INTE upp i vikt.
 2. En chokladkaka är inte grymt mycket att äta någon gång ibland. De flesta äter nog upp sin B&J’s när de köpt en också.

Nu till den relevanta frågan och kroppens biologi.

Kroppen behöver en viss mängd näring och energi för att fungera. Allt för att driva organen, kemiska processer, hjärnan, utbyte i och av celler, kunna röra muskler, ta hand om energin och mycket mer därtill.

Vad händer om vi plötsligt slutar ge kroppen energin för att utföra dessa handingar?
Först börjar kroppen ta av de reserver som den lagrat i levern och kring andra organ. Därmed börjar den tära på resurser som finns i huden, dvs fett, så småningom muskler och ben. Detta är en tung process för kroppen; det är inte lika lätt att bryta ned proteiner i muskler som välbehandlad föda i form av kolhydrater och fett. Kroppen blir trött och den sparar in på ALLA onödiga aktiviteter för att kunna utföra de essentiella, som håller oss vid liv.

Varför kan man äta så stora mängder efter man gått en period i svält?
I svälten slutar man lyssna till hungersignalerna som kroppen sänder ut. Signaler om att den behöver energi, den behöver mat för att kunna utföra sitt arbete. Till sist blir kroppens behov av energi akut och då tar överlevnadsinstinkterna över – man måste äta! Underskottet har hunnit blivit enormt under de dagar man svultit och kroppen kommer inte sluta skrika förrän den har hunnit tagit upp all energi som den legat back i. Men ingen mår varken fysiskt eller psykiskt bra av att äta en sådan stor mängd på en gång.

2000 kcal för lite varje dag = 14000 kcal för lite i veckan.
Mathilda, i ditt fall skulle jag inte påstå att 200g choklad och ½ B&J’s vore mycket. Energimässigt skulle du behöva äta den mängden extra varje dag för att uppfylla ditt energibehov. Dock skulle det inte rekommenderas ur näringssynpunkt.

Hur ska man äta för att slippa dessa “akuta suget”?
När man bryter svälten så kommer kroppen skrika till lite. Den VILL ju ha mat, den BEHÖVER få mat och då är det viktigt att man inte hoppar över måltider. Som jag skrev tidigare så mår man inte bra av att äta allt på en gång, därför ska man försöka att äta jämnt fördelat över dagen, med regelbundet intervall och fulla portioner.
Så småningom lär sig kroppen att den får mat igen och  “suget” dämpas ned. Exempel på hur en matdag har sett ut för mig.

 

OBS: Det är inte bara en svält som orsakar ett stort sockersug. Jag märker på en gång om jag ätit lite för lite dagen innan. T.ex. om jag inte kände mig särskilt hungrig vid mellis och bara åt en frukt så får jag “sota” för det på kvällen eller dagen därpå. Då blir antingen en extra macka, lite glass eller en del choklad för att stilla suget.

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • http://www.salminenen.blogg.se Sigrid

  Sv: åh ja du har rätt!! Det är bara att hålla ut varje sekund antar jag, det måste ju bli lättare någon gång…

  Kramar till dig fina Soelas <3

  När allt det jobbiga i livet börjar komma och man känner för att fly – det är då man ska stå kvar ett tag. Stå kvar, håll balansen, till sist hittar man ett läge där man står stadigt och utifrån det läget kan man ta nya steg framåt. Framåt, inte tillbaka till det som var innan ätstörningen, utan framåt, till ett nytt och bättre liv där DU gör det som får DIG att må bra <3

 • Sigrid

  Suck, så kom din kommentar också med hehe

 • Therese

  Jag känner igen mig i det du skriver Mathilda!
  Du är inte ensam. Tack för en super blogg!

 • http://www.utomjordingen.tumblr.com mathilda

  tack så mycket för att du svarade, de betyder jätte mycket! <3
  Ibland tänker jag att jag vill bli frisk och börja äta men eftersom jag inte är underviktig så kommer jag antagligen öka jätte snabbt i vikt om jag börjar äta och de vill jag inte :( Din blogg får mig att känna mig mycket bättre, sluta aldrig blogga haha!

  • Maria

   Det kommer du inte. det är omöjligt att rusa upp i vikt på sättet vi tror och tänker. (det är lättare att säga det till andra än sig själv, jag vet). Vänta inte tills du nått botten. Ät det DU vill. det du älskar, så slipper du sitta där inlåst och äta jobbig sjukhusmat som smakar papp medan en sköterska skall iakta varje tugga. Det finns ingenting som är värt det.
   Ju längre ner du sjunker destå längre tid kommer det att ta att komma ur. Ta hand om dig!

   • Hallu

    Jag har haft anorexia i ett år nu. Jag har fått gå till ätstörningar klinik. Jag har börjat att skärpa mig nu och ätit bättre. Fortfarande inte så mycket som man ska men jag flyger bara upp i vikt. I torsdags vägde jag 39,5 och idag söndag väger jag 43 kilo. Fattar inte hur jag kan gå upp så snabbt och jag börjar att få tillbacka gamla tankar. Varför går jag upp så snabbt när jag fortfarande inte äter så mycket som man ska? Kommer jag att fortsätta att gå upp på detta sättet? Tacksam för svar.

    • soelas

     Hej Hallu,
     Det är många saker som inverkar på vikten, när man väger sig, om det är samma våg, olika underlag, vätska, ‘af- och tarminnehåll osv. Jag vet att det är lätt att få panik första gånger vågen visar en annan siffra. Men för att det verkligen ska vara en viktuppgång ska den hålla i sig i minst två veckor till, snarare en månad. Så ge det lite mer tid och se om vikten fortsätter stiga så, vilket jag tvivlar på.
     Kramar

 • Maria

  Länken funkar inte för mig. :(

  • http://Soelas.se Soelas

   Vad bra att du sa till! Tror att det ska fungera nu? :)

   • Maria

    Ja nu länkade den till alla inlägg du gjort om “matdag” 😉 vilket jag tyckte var skitbra btw :) Tack.

 • Anonym

  Hej!
  Jag har sakta men säkert börjat vända svälten. Och precis som du skriver fått ett enormt sug! Kan äta hur mycket som helst. Har vid några tillfällen ätit väldigt mycket och mått jättedåligt efteråt. Har dessutom gått upp tre kilo på en vecka nu och ligger nu på bmi 14. Är jätterädd att det ska fortsätta såhär. Vad är en bra viktuppgång per vecka? Och är det farligt när det blir såhär. Har kunnat proppa i mig långt över en dagsranson! Vill återgå till svälten, fast ändå inte. Är det värt att få en friskare vikt? Man kanske kan bli frisk ändå? Hjälp mig! Stor kram och tack för alla dina bra inlägg

  • http://Soelas.se Soelas

   Hej vännen! Tack för att du uppskattar min blogg – det värmer verkligen!

   Det är inte farligt att gå upp i vikt efter en svält, även om det kan kännas väldigt mycket. Dessutom kan det ena veckan bli många kilon och sedan inte ett enda nästa vecka. Viktuppgången är aldrig linjär. Till en början brukar det dels vara 1 kg vätska och mat i magen/tarm som visar en viktökning.

   Man brukar rekommendera ½-1½ kg per vecka i viktuppgång. Dels för att kroppen ska hinna med i återställningen, men också just för att undvika den mentala “chock” som kan uppstå när man inser viktuppgången. Man kan behöva tid att acceptera den. Jag tycker inte att du ska skrämmas nu, men om vikten fortsätter i samma takt så kanske du bör se över dina matvanor och fundera om du äter ordentligt med “vanlig” mat under dagen.

   Regelbundenhet, sex st måltider om dagen och enligt tallriksmodellen brukar vara bra riktlinjer efter svält. Prova och se om suget fortfarande kommer. :)

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • Pingback: maillot pologne euro 2012()

 • Pingback: fast cash()

 • Pingback: direct payday loans in brampton lender()

 • Pingback: drugrehabcentershotline.com drug rehabilitation()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp