En falsk trygghet utan självkänsla

January 7th, 2013

Igår kväll pratade jag med en nära killkompis som sa att han alltid brukar hålla känslor inne. Han har tidigare trängt undan allt som fick honom att må dåligt med alkohol, och just nu kände han att han ville ta en hammare och slå sönder huvudet för att alla tankar ska försvinna.

Han tyckte att jag var en snäll vän som lyssnade, men själv tyckte jag att det var riktigt intressant! Det är intressant hur olika skeden påverkar oss och hur människors beteenden yttrar sig.

Här om dagen satt han och klagade över att alla andra verkar ha sådan dålig självkänsla. Igår bevisade han att han hade det själv..

Det är svårt att hålla hakan högt när saker gåt åt helvete. Det är lättare att ta sig genom livet med en stadig grund, en grund att falla tillbaka på, en grund att landa och något som ger en trygghet när livet känns oroligt. Har man ingen sådan grund från sin barndom så börjar man söka en när det verkligen behövs. (Detta handlar inte om att man haft en dålig uppfostran av föräldrar, utan hur man påverkats av omgivningen i stort med vänner, skola och tragedi)

Jag hittade ätstörningen, han hittade alkoholen, en del hittar droger, några finner tröst av rakbladen och andra missbruk. Något att vända sig till när ens värld känns orolig. En trygghet att falla tillbaka på när man inte känner sig trygg i sig själv.

För att lämna denna trygghet så har jag funnit att det finns en del saker man lär sig:

  • De flesta sakerna som anda säger/gör kan man inte stå till ansvar för
  • Det är lättare att tycka om andra om man tycker om sig själv
  • Det är lättare för andra att tycka om en, om man tycker om sig själv
  • Man kan få andra att må bättre genom att se till att man själv mår bra
  • Ett misstag är inget misstag – det är en lärdom
  • Man behöver inte vara bäst på allt, utan hitta de grejer du trivs bäst med att göra och fokusera på dem
  • Lyssna på vad andra säger, men tro på dig själv!

Detta kanske låter som “ego-boosts”, men det just det som behövs. Av idag får man inte tycka om sig själv som man är, av idag ska man alltid sätta andra först. Men vem tar hand om en själv? Kan man ta sig genom livet och vara så pass beroende av andras sympati? Det kanske man kan, men det blir en jäkla omväg.

Min vän insåg efteråt att han mådde så mycket bättre efter att han pratat och tömt sig på hans känslor och tankar. Jag tror att han lärde sig en hel del om sig själv genom vårat samtal. Han frågade mig hur han skulle tänka “för att inte känna sig totalt misslyckad över tjejen som utnyttjat honom?“. Jag svarade “tänk på vad du fått ut av händelsen, och om du inte kommer på något annat så har du lärt dig ett och annat“. Han svarade med att han hade lärt sig att en del kommer fett tidigt…. och därmed var min kompis tillbaka till sitt vanliga jag.

Det är bra att hitta en trygghet i sig själv. Den finns med en genom vått och torrt oavsett hur man blir behandlad av världen så har man en tröst, en röst inom sig som låter dig veta att du är bra ändå, det är inte ditt fel, låt dig inte påverkas för mycket av vad andra gör, respektera andra men tro på dig själv.

Tags: , , , , , , , , ,

  • Anna

    Tack för det här inlägget, himla fint.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp