En kurvig kvinnokropp = den mest hälsosamma

December 29th, 2012

Skulle bli så glad om du bara kunde svara på detta så jag slipper gå runt och tänka på detta ständigt, för dt plågar mig verkligen.
Det är så att jag försöker ta mig ifrån anorexin en gång för alla, då jag blev sjuk i det när jag var 13 och fått återfall i somras, då jag var 16. Mensen har iallafall kommit tillbaka vilket känns både bra och dåligt. Bra för att min kropp håller på bli återställd men jobbigt för att jag inte vill ha former. Jag vill till och med inte ens ha bröst, eller lite men inte mycket. Har aldrig haft speciellt stora, som normalviktig hade jag tex 75A men dom blev förstås mindre när jag gick ner. Nu när jag går upp i vikt så märker jag att dom blivit större och dom har blivit mkt större pågrund av mensen, eller iallafall svullna. Men grejen är den att mensen är över och brösten känns fortfarande svullna. Kan det ha med ngn hormonrubbning och göra? Att man blir svullen oregelbundet för att jag misshandlat kroppen? Jag tkr detta är jätte jobbigt för jag vill verkligen inte ha större bröst storlek när jag kommit upp till samma normalvikt som jag hade innan, jag vet att jag inte har så många kilon kvar till normalvikt men jag är rädd att brösten kommer vara större! :( min behandlare säger att fettfördelningen inte kommer vara annorlunda eftersom jag alltid haft små bröst och dom kommer återgå till detsamma storlek när jag nått min målvikt som dom var som normalviktig. Jag undrar mest vad du vet om detta? Brösten kan väl ändå inte bli större när jag haft små inan och när jag ska ha samma vikt som infann?
Förlåt för flummig text men vore jätte snällt om du kan svara på detta :( (!!
Anonym

Min behandlare säger även att dom komme ha samma storlek och dt är det jag vill ;/ varför skulle dom ändå se mer annorlunda ut när jag ska återfå till samma vikt jag haft förr liksom?
– Anonym

Hejsan! Det är en jätte bra frågeställning och jag ska ge dig min synvinkel på detta:

Bröst är en typisk faktor som orsakar överdriven kroppsfixering i unga åldrar. För stora, för små.. aldrig nöjd blir man. Till en viss grad går det ju att justera detta med vikten, men sanningen är att vi själva kan inte bestämma vår egen bröststorlek såvida vi inte väljer att genomgå operationer.

Bröststorleken förändras hela tiden, med hormoner och ålder. Det är klart att brösten växer i puberteten, det är klart att de växer med graviditet, det är klart att de kan växa med åldern. Det är ju i tonåren som kroppen hittar sin form på riktigt, så som du är skapt. Detta kan vara svårt för många att acceptera eftersom det sker en sådan stor omvandling i en del fall och förändringar tar sin tid att vänja sig med. Men det är rent av farligt att börja manipulera med utseendet innan kroppen har växt klart! Så att få en ätstörning i unga tonåren ÄR mycket farligare än att ha det som äldre. Kroppen är mycket känsligare för att den är i en uppbyggnadsfas och då behöver den näring för att kunna växa till sig riktigt.

Tillväxten under tonåren är säkert skrämmande i många fall. Kurvor börjar formas, och för de som alltid varit “liten” kan det komma som en chock. Idag vill man ju förbli liten och smal enligt vårt förvridna och ohälsosamma “ideal”..

Jag själv har alltid varit minst, men det var inget som gladde mig. När killar började komma in i bilden så var det inte kul att alltid bli tagen för att vara yngre än man var. Dessutom hade jag en bästis som var en riktig “killmagnet”. Så jag blev riktigt glad och nöjd när jag började få kurvor. Mitt ideal var mer åt “Pussycat Dolls” och “Beyonce”. Jag fick många komplimanger av killar för min rumpa så till en början kände jag mig väldigt stolt över att äta mycket och gå upp några kilon i vikt. Dessutom tränade jag.

Kroppen fördelar fettet där den tycker att det behövs. Jag hatar mina love-handels och så fort jag känner fett på ryggen så får jag ångest. Men det hade gärna fått sätta sig mer på bröst och rumpa.

Vi kan tyvärr inte bestämma hur kroppen ska forma sig. Vi kan svälta och bli avmagrade benrangel, äta oss till fettma eller så kan vi acceptera vår kropp som den mår bra på normalvikt. Det är faktiskt där den mår bra som vi är som snyggast, även om det kan vara svårt att inse det själv. Även om jag har svårt att acceptera det minsta fett på magen så ser jag faktiskt fräschare ut för varje kilo jag går upp nu.

Förlåt för långt svar, men frågan var också “om brösten kommer att bli större om man går upp till normalvikt igen än innan?”.  Vilket är helt omöjligt att veta eftersom åldern fortfarande är ung. Kroppen växer fortfarande. Kring mens så blir brösten oftast extra känsliga och kan kännas större pga hormoner. Men teoretiskt sett, utan hänsyn till tillväxt så vill nog kroppen forma sig i liknande stuk som innan.

Tags: , , , , , , , , ,

 • Anonym

  Tack för ditt svar. Fick lite mer klartecken, även om sanningen är jobbig. Tanken på att bli kurvig skrämmer mig, andra kan ha former men på mig tycker jag inte om det. Sen blir jag lite rädd för hur mycket mer jag ska växa, ska jag liksom växa mer och mer och bli större och större? När tar dt liksom ett slut? Grejen är ju den att när jag var normalviktig så var jag färdigväxt, iallafall till längden och jag hade ju ändå former samtidigt som jag var smal (jag vet ju att jag är det egentligen men det ändras hela tiden pågrund av dessa hjärnspöken) å jag blir mer och mer rädd för att jag ska växa mer och mer med formerna. Tror nästan jag måste ta upp det här med är med min behandlare för just nu styr detta mitt huvud hela tiden.

 • http://Www.thejen.blogg.se Jen

  Fast det är lika farligt att bli sjuk när man är äldre om mensen bortfaller eftersom skelettet urkalkas då. Msn har ju ungefär till 30 år innan det slutar stärkas. Tar man tag i problemen innan dess har man chans att stärka det men sen är klart att blir man sjuk som ung ända upp i vuxen ålder är det ju väldigt skadligt.

  Intressant inlägg :)

  • http://Soelas.se Soelas

   Ja, du har helt rätt. Det är mycket farligt att bli sjuk även när man är äldre. Ätstörningar sliter på kroppar oavsett ålder. Jag tror att det är lite extra skadligt att få näringsbrist innan kroppen kommit igång riktigt. :/
   Tack! 😀

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp