En liten påminnelse

February 22nd, 2015

Nog har vi alla hört folk tala om “det är vätskebalansen” när vi tror oss ha gått upp i vikt. Ja, på något logiskt plan vet man att kroppens vikt måste ändras om vi dricker mer vatten, motionerar eller går på toaletten. Det är dock inte alltid så lätt att övertyga sig själv om att det faktiskt är sanning. Nedan följer en liten påminnelse:

vätskavikt

Källa

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 • waaaallflower

  om vi talar 1 kg då, eller kanske ett halvt, är det verkligen helt omöjligt att lägga på sig vikt under en dag om man äter en godispåse? ^^
  vill bara försäkra mig, detta är så peppande inlägg, haha!

  • soelas

   En godispåse kan omöjligt bidra till att man lägger på sig 1 kg kroppsfett, om vi nu talar om godispåsar i normala storlekar. Hur mycket kalorier talar vi om? 500? 1000? Du skulle behöva äta det som överskottsenergi i minst en vecka för att det skulle bli någon viktuppgång i kroppsmassa. Med största sannolikhet skulle kroppen först lagra kolhydraterna som glykogen i lever och muskler, vilket i sin tur binder till vätska. Det skulle kunna ge några grams ökning på vågen, men det skulle inte vara fettmassa.

   Kroppen strävar alltid efter en balans och det krävs stora förändringar under flera dagar innan den börjar förändra kroppsmassan. Ibland behöver man höra lite logiska förklaringar för att faktiskt tro det själv, för inte skulle du påstå att din kompis såg tjockare ut efter hon ätit en påse bilar en fredagskväll?

   • waaaallflower

    Tack för förklaringen! Det är riktigt motiverande i tider som dessa 😀

 • A

  Fast det stämmer ju tyvärr inte alltid. Vissa människor går upp av mindre än det. Hade vart enkelt att hålla vikten annars..

  • soelas

   Det som är viktigt att poängtera är skillnaden mellan viktökning och ökning i fettmassa. Visst finns det en viss genetisk skillnad, men så vida man inte har någon sjukdom (problem med sköldkörtlar, diabetes osv.) går man inte upp 2 kg i fettmassa under en helg av att äta lite mer än vanligt. Däremot kan vågen säga att man har gått upp, men det handlar snarare om vätskebalans, mag- och tarminnehåll.

   • Me

    Hmm.. Är fortfarande lite skeptisk.:p
    Vätska borde försvinna efter ett tag..?
    Vet iaf att jag inte kan äta så mycket. Går upp i vikt innan.

 • elin

  Hej och tack för att du är så inspirerande och grym! Jag lider av ortorexi och vill inget annat än bli “frisk” försöker ändra i mina matvanor men är nu livrädd för att jag kommer börja typ “överäta”, frossa/hetsäta och lägga på mig massa vikt..och ersätta de förhållande jag har till mat redan med ett annat “fel-förhållande” lite som om de hjärnspöken man har kommer intala mig att äta som om de vore sista måltiden eftersom kroppen är inställd på svält…hur var de för dig? Hur var din första period mot tillfrisknande i matväg?
  Tack ännu en gång och du är så grym!
  /Elin

  • soelas

   Det du känner är vääääldigt vanligt, och så känner man nog så länge som kroppen är i svält (eftersom den ständigt suger efter mer näring) – kroppen ÄR inte nöjd. Men den kommer att bli det när man börjar äta tillräckligt. Det man märker om man äter sig mätt vid varje måltid och inte låter det gå för många timmar så kommer man inte alls vara lika sugen på mat och det kommer inte alls vara lika viktigt att varje måltid är perfekt. Och man kommer inte alls att rusa upp i vikt, för man kommer inte att vilja hetsäta på samma sätt som kroppen vill när den har näringsbrist. Låter det logiskt?

   • elin

    Tack för ditt svar! Det låter självklart logiskt. Sen undrar jag även om hur du ser på det här med träning, jag jobbar ju med att minska ner på detta, men vad skulle du rekommendera? Hur ofta är det “okej” att träna?
    /Elin

  • soelas

   Så otroligt vanligt att tro att man bara kommer vilja fortsätta äta – för man älskar ju mat.. egentligen.. Men sanningen är den att när kroppen får tillräckligt med näring så kommer man inte att vara sugen på mat, eller godis, eller glass… När kroppen är riktigt mätt så vill man inte äta mer. Kroppen vill vara mätt. Mätt och nöjd. Och det var riktigt svårt att lära sig förstå hur det kändes att vara lagom mätt. För mig har länge mättnad förknippats med “tjockhet”. Man känner sig tjockare och tror att man har ätit mer än kroppen vill ha och att det kommer lagras som fett. Men nej, så fungerar det inte direkt.
   Det bästa sättet att veta hur det faktiskt fungerar är genom att testa det själv. Det är inte förrän då man på riktigt kan tro på sanningen.
   Lycka till!

 • Sara

  Vill så gärna tro på detta, men… Jag har själv gått upp 10 kg på 2 veckor. Är inlagd pga anorexi, och är ärligt talat förbannad på min kropp, det går alldeles för fort. Måste äta enligt deras matschema+3 näringsdrycker varje dag och får inte gå ut. Allt detta har bara sänkt min motivation ännu mer. Jag hatar att det ska vara såhär. Har varit sjuk tidigare och då gått upp skitfort, det stabiliserade sig aldrig utan fortsatte upp till BMI 25. Vill inte att det ska hända igen. Vad ska jag ta mig till? Mår så sjukt dåligt och har sån ständig ångest över detta!
  Är också så tråkigt, för jag hör så ofta om folk som kämpar med att gå upp i vikt då de har en ätstörning. Vänner som inte alls rusar upp lika fort och på samma sätt. Fattar absolut inte varför det ska va så orättvist, för 5 kg i veckan känns ALLDELES för fort :(
  Har också läst och hört många som försökt lugna oroliga tjejer med att “man tror att kroppen kommer skjuta upp i höjden hur fort som helst men så är det inte. Det går långsamt och kan tom vara svårt att gå upp i vikt!”. Men jag då? Varför går det så fort för mig? Känns väldigt sällan som jag hör om de tjejerna som också lagt på sig hur fort som helst :(

  Vad ska jag ta mig till? Allt känns bara övermäktigt och omöjligt. Det är jättejobbigt och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Detta bekräftar ju bara att jag faktiskt inte kan äta som alla andra. Att kag inte kan lite på matschemat

  • soelas

   Hej Sara! Jag förstår verkligen din oro. Det är inte kul att se siffrorna stiga, speciellt inte när det känns som att det gått jätte snabbt. Men jag tror, som jag nämnt ovan att det är inte 10 kg i fettvävnad som du har gått upp – för det är fysiskt omöjligt. Några kilo är säkerligen vätska, t.ex. binder bara 1 g kolhydrater 3 g vätska. Så jag tror att dina muskelglykogenlager har blivit lite mer uppfyllda (dina muskler får mer energi) samt att levernsförråd fått fyllas upp lite, vilket kommer ge några kilogram viktökning på vågen, men behöver inte betyda att du har gått upp ett enda gram i fett. Dessutom kommer det ökade matintaget leda till att du har mer mat i mag- och tarmkanaler, vilket så klart väger.

   Förstår du hur missvisande det är med vikt egentligen? Det säger ju ingenting om vi blivit tjockare eller inte. Det är så många faktorer som spelar in. Visst kan det ibland vara att man lagt på sig något kilo i kroppsmassa också, men som det står ovan krävs det ganska mycket extra mat för det, och det är inte många kilogram i veckan som är ren kroppsvikt.

   Jag tror verkligen inte att det här kommer vara en fortsättande trend. När dina inre förråd är fyllda kommer viktuppgången att avta. Men du behöver säkerligen gå upp i vikt för att din kropp ska kunna fungera normalt, men det kommer inte att gå lika snabbt.

   Återkom gärna och berätta om hur det går för dig och vad som händer med vikten. :)

   Kramar!

 • Nora

  Hejj, jo jag bara undrar…
  Om vi säger att jag har ätit 1000 kalorier under en en vecka och gått ner ungefär 1 kg, betyder det då att jag behöver 2000 kcal för att hålla vikten, eftersom jag går ner 1 kg på en vecka av 1000 kcal varje dag? Gjorde ett litet test för att se hur mycket jag skulle gått ner på en vecka (observera, jag körde på det i en vecka, inte mer, började äta normalt sedan igen)… Har jag fattat det rätt eller? Jag väger 53 kg och är 168 cm, så jag har alltid hört att eftersom jag e ganska liten så behöver jag absolut inte 2000 kcal, för jag tränar inte, bara vardagsmotion. Fattar inte hur jag kan behöva 2000 kcal i sånafall

  • Nora

   Asså, jag förstår att du kanske tycker att: äsch, varför gör du sådär när du redan har en balans? Men det är så bara att jag tycker sånt här är sjukt intressant, eftersom min syster haft anorexia och nyligen blivit frisk som tur är. Jag gillar att forska om sådana här saker helt enkelt, förstå mig rätt! :)

   • soelas

    Jag förstår dig och har inga problem att besvara din fråga. Det är kul att du intresserar dig för din systers sjukdom men jag vill uppmana för att det finns en risk i att läsa för mycket och bli allt för insatt i hur det egentligen fungerar. Så ta det du läser med en nypa salt och låt ingenting styra ditt sätt att äta, för då börjar man hamna ute på hal is.
    Kram!

    • Nora

     Absolut, är bara rätt nyfiken att få höra från någon som har vart med om detta och har lite erfarenheter, kunde frågat min syster men vill helst inte fråga för mycket om detta då hon nyligen tagit sig ur det. Hoppas verkligen inte att du tycker det är jobbigt med sådana här frågor, säg bara till så är det inga problem. Vill inte att du ska tycka det är jobbigt att prata om detta.
     Kram!

  • soelas

   Kroppen styrs inte direkt av matematiska beräkningar så att prata i exakta kalorier kan bli väldigt missvisande. Det som händer om man skulle äta ca 1000 kcal/dag i en vecka är att kroppen skulle försättas i ett svälttillstånd och sålunda så småningom dra ned på olika processer och funktioner för att spara energi till de mest nödvändigaste. Alltså skulle kroppens förbränning sänkas, vilket innebär att energibehovet på ett sätt blir lägre (i alla fall för att hålla vikten, men inte för att fungera optimalt).

   2000 kcal är det generella energibehovet hos vuxna kvinnor med stillasittande arbete. Sedan finns det flera individuella faktorer som påverkar om det är mer eller mindre än så.
   Jag själv är ganska liten tjej och enligt olika beräkningar som kan göras på internet skulle mitt dagliga energibehov ligga runt 1700 kcal om jag inte tränar. Men sådana där beräkningar tar inte hänsyn till hur mycket massa som utgör av fett respektive muskler.

   Sedan vet jag väldigt många “små” personer som har skyhög förbränning och äter garanterat över 2000 kcal. Så dessa siffror är endast olika riktlinjer som man inte alls bör bli allt för fixerad kring. Din kropp vet bäst hur mycket mat den behöver för att orka med vardagen – lyssna på den! :)

   • Nora

    Okej, jag förstår! :) Men alltså, om man äter ca 1000 kcal under en längre period då säger vi, går man upp igen då om man äter typ runt 2000 kcal igen? Jag vet att syrran gick inte upp förrän hon åt ca 2500 kcal, med näringsdrycker… Då gick hon upp typ 0,5 kg i veckan, och hon gick inte upp vid 2000 kcal utan hon blev piggare och såg fräschare ut och mådde bättre.
    Har hört så många personer som säger att de kört på lågkaloridieter, och sedan ätit igen men gått upp… Jag antar väl att de måste ätit så som de gjorde innan, för visst är det väl så att om man går ner ett antal kilo så ändras ju kaloribehovet också beroende på hur mycket man går ner? :) Asså jag menar, har jag vägt 80 kilo innan, och gått ner 15 kilo, så kan man väl inte äta så som man gjorde när man vägde 80, eftersom man måste ha ätit för mycket då! :)
    Kram!

    • soelas

     Hur mycket som krävs för att gå upp i vikt efter en svält är individuellt. De första dagarna går man upp i något kallas för vätskevikt, vilket du kan läsa mer om här http://soelas.se/?s=v%C3%A4tska+vikt
     Har kroppen varit i svält länge brukar det oftast krävas mycket mer energi än vanligt för att reparera alla skador som tillkommit på kroppens alla organ. Eftersom 2000 kcal oftast är det som behövs för att bibehålla vikten har du rätt i att det oftast krävs mer för att det ska ske någon märkvärdig viktuppgång.

     Det där beror på. Är det en person som är överviktig eller normalviktig på 80 kg? Är det en person som är viktstabil på 80 kg eller äter den så att den ständigt lägger på sig mer och mer?

     Skillnaden i det basala energibehovet för en person som väger 80 kg jämfört med en som väger 65 kg handlar om kanske 100 kcal, dvs. ingenting i det långa loppet. Så om man varit viktstabil vid 80 kg kan man absolut äta lika mycket vid 15 kg mindre och fortfarande behålla vikten.

     Viktigt att observera är att det är många faktorer som spelar roll och för att kunna ge ett korrekt svar behöver man studera den individuella situationen. :)

     Hoppas att detta gett dig lite mer klarhet!
     Kram

     • Nora

      Jaha, då förstår jag! :) Tack för förklaringen.
      Men om vi säger att en normalviktig (fd överviktig) person har svält sig från övervikt till normalvikt och sedan börjar äta igen, typ 2000 kcal säger vi, kommer hen gå upp i vikt igen eller stannar det av? Eller är det så att kroppen inte lägger på sig nåt, utan reparerar organen istället?
      Kram

     • soelas

      Jag skulle nog vara så häftig att påstå att med ett intag på 2000 kcal per dag är det svår att hamna på en övervikt – det är ju som vi tidigare sagt det generella dagsbehovet för en kvinna med stillasittande arbete. Men jag tror jag förstår din fråga och det handlar sällan om man gått ned i vikt från en övervikt till normalvikt eller från en normalvikt till undervikt. Det beror på hur mycket skada kroppens organ då har tagit, hur häftig svälten har varit och vilka kompensatoriska medel som tillämpats. Som du kanske förstår finns det inget konkret svar på din fråga, förutom att en normalviktigt kvinna behåller generellt sett sin vikt på ca 2000 kcal/dag. :)

      Kram!

     • Nora

      Okej! Tack för svaren, och lycka till med allt! Du är så himla duktig som kommit såhär långt. Så himla bra gjort.
      Kram på dig! <3

     • soelas

      Tack snälla! Desamma! Hoppas att du och din syster mår bra :)
      Kramar <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp