En normalportion är..

February 7th, 2013

Hej!

Jag undrar hur du vet vad som är en normalportion?
Jag är just nu extremt kontrollerad och måste använda mig av måltidsmåtten som går att köpa på apoteket för att vara säker. (Fyller dessutom inte dessa eftersom det känns som att det är alldeles för mycket över en normalportion..)
Men det vore så skönt att kunna lita på mitt förnuft sedan när jag blivit frisk, men man får ju så mycket olika intryck överallt på hur mycket en normalportion är att det är svårt att veta vad man ska lita på!
Vore jättebra att veta hur du tänker!
Kram!
-Elvira

Hur vet du hur mycket en normalportion av det du ska äta är?
-Anonym

Jag instämmer i eran frågeställning: vad tusan är en normalportion?!

En normal portion? normalt? vad är en normal människa? Vad är normalt för dig? vad är normalt för andra?

Jag antar att det vi söker efter är riktlinjer på hur mycket mat det går på en standardmåltid. Mängden och måtten beror på maträtt så det är ibland svårt att veta. Den matlistan som jag fick i början av min behandling gav mig indikationer på mått. Meningen är att man ska mäta några gånger och se på tallriken – så att man sedan kan anpassa sig efter ögonmåttet. Det är bra att utgå ifrån tallriksmodellen för att veta hur man “ska” äta.

Måltidsmåtten är framtagen av dietister och används i de flesta fall för att gå ned i vikt. Tveksamt på att de skulle vara för mycket mat!

Det handlar inte om att äta en exakt mängd mat, ingen frisk människa tänker på hur många skedar de lägger upp på tallriken, de slevar upp som de är vana och äter tills de blir mätta. Ibland blir det för lite, då kan man ta mer. Ibland blir det för mycket och då kanske man inte äter upp – eller så gör man det ändå för att det är gott eller för att slippa bli hungrig sen.

En normal portion för mig är en matlåda av det jag lagat, eller köpt, en måltid på restaurang eller helt enkelt det som fyller magen. 

Tags: , , , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp