Energibrist -> må dåligt

August 21st, 2013

Att må dåligt kan vara som att hamna i en ond spiral ned i mörkret. När man är trött mår man dåligt. När man får i sig för lite näring mår man dåligt. När livet inte verkar roligt mår man dåligt. När man mår dåligt sover man sämre, tappar matlusten och har inte roligt.

Det går inte att äta dåligt och tro att man ska orka mer. Det går inte att äta mindre och förvänta sig att sömnen ska bli bättre. För det går inte att äta för lite och sova dåligt och samtidigt orka leva med ett leende på läpparna. Vi behöver energi för att leva och basala källor är mat och sömn. Fungerar inte dessa så fungerar inte kroppen.

Var inte förvånad om livet känns piss om du inte har ätit och sovit ordentligt.

Jag kommer ibland på mig själv, när mörkret börjar falla över en, att jag är trött. Det känns piss att må dåligt och inte ha livsglädje, men det finns logiska förklaringar. De fysiska behoven är inte tillfredsställda och det finns ingen energi till att känna glädje. Då får man påminna sig själv att det inte är livet som är skit, utan det är en själv som behöver samla energi. Samla energi, ät, sov och sedan komma tillbaka för att ta livet med nya stormsteg.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

  • mallan

    Som vanligt sätter du ord på mina tankar. Är där just nu och det var skönt att få höra det från någon annan! Tack :)

    • soelas

      Tack själv :) Vad kul att du känner igen dig och att det hjälper lite.
      Kramar

  • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

    Har du något bra tips på kvällsmål?:)

    • soelas

      Kvällsmål fungerar ju lika som vanliga mellanmål, vilket jag tipsat om tidigare, bland annat här:
      http://soelas.se/?p=3097

      Var det någon speciell typ av kvällsmål som du tänkte på? :)
      Kram

  • Jeanette Samuelsson

    Hej,
    Jag har hamnat i ett bakslag igen med anorexian och nu tvingas jag ta näringsdrycker då jag inte lyckas gå upp själv. Nu äter jag full frukost (gröt + frukt eller bär och en macka), lunch och middag(enligt tallriksmodellen + 1 glas mjölk eller proviva och en macka till det) och nu ska jag lägga på 2-3 näringsdrycker, för jag klarar inte av äta vanlig mat just nu. Det känns väldigt mycket! Hur mycket måste man äta för att komma upp i vikt kalorimässigt? Jag har fått förbud att träna och får inte göra något. Håller på bli tokig på det.
    Samt har jag förlorat hunder känslor och känner mig full hela tiden i magen och mina smaksinnen är kaos. Inget är gott.
    Mina frågor som jag hoppas du kan besvara:
    1. Hur många kcal måste man äta för att gå upp i veckan?
    2. Klara av mitt träningsförbud hur?
    3. Mättnadskänslor, hunger, och känna smakerna igen, när kommer det tillbaka?
    4. Hur ska jag sluta räkna kalorier och inte vara rädd för fett.
    Älskar din blogg du inspirerar mig så mycket och jag hoppas du kan besvara detta! 😀

    • soelas

      Hej vännen! Allting är relativt, och med tanke på att du ätit så pass lite tidigare så känns detta kanske mycket. Men om vi ser till en person som är hälsosam och äter frukost, lunch och middag plus 2-3 mellanmål, så är ditt precis lika mycket med tanke på att näringsdryckerna blir istället för mellanmålen – eller hur?

      1. Det kan man omöjligt veta, det beror på många olika faktorer som skiljer sig person till person. Dessutom kan man omöjligt veta exakta kalorimängden. Men för de flesta krävs det över 2000 kcal för att gå upp det minsta lilla i vikt.

      2. Förstå varför du inte får träna. Det är skadligt! Ta vara på tiden och aktivera dig med någonting annat istället, något du kanske velat göra/lära dig men aldrig fått tiden till. :)

      3. Mättnad och hunger har jag skrivit mycket om på bloggen. Använd gärna sökfunktionen. t.ex. här : http://soelas.se/?s=m%C3%A4ttnad+hungerk%C3%A4nslor

      Återkom om du inte hittar svar. :)

      4. Det enda kaloriräknandet gör är att hålla kvar ätstörningen. Vill du bli fri så måste du börja leva som så. Lite lästips: http://soelas.se/?s=sluta+kalorir%C3%A4knande

      Tack för din kommentar, hoppas att du hittar svar på det du undrar. Annars är du varm välkommen att kommentera igen :)

      KRAM

  • Ottilia

    Precis det jag behövde läsa nu när jag är påväg att flytta för att studera och ska fixa maten på egen hand! Tusen tack för all daglig hjälp och ork jag får av bloggen!

    • soelas

      Fantastiskt! STORT LYCKA TILL! Jag tror att du fixar detta galant. 😀
      Kramar till dig vännen <3

  • Mikis – mikis.webblogg.se

    Jag är så himla glad nu att jag får sova ut. Förut vaknade jag ALLTID runt fyra, fem, sex-tiden på morgonen! Nu har jag fått sömnen tillbaka och sover till 10 om jag känner fört <3

    • soelas

      Åh, gud. Vilken lättnad! Det är ett tecken på att du mår bättre, och det är också någonting som får dig att må ännu bättre! 😀 En “god” sprial – Underbart! <3

  • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp