Ett samtal med det svältande jag

February 26th, 2013

Om jag idag skulle samtala med den person jag var för ett år sedan, skulle det låta ungefär såhär:

Vill du bli frisk från anorexin?
Ja, inners inne vill jag ju det..

Vad är det som håller dig kvar under sjukdomens makt?
Typ, tryggheten, kontrollen.. Den ger mig en anledning att må dåligt – den är ett bevis på att jag mår dåligt.

Mår du bättre av att svälta?
Egentligen inte.. 

Vad finns det för bra med att underäta?
Jag känner glädje av att jag lyckas äta mindre. Jag känner mig nöjd när vikten går nedåt.

Vad finns det för dåligt med att svälta?
Väldigt mycket. Trötthet, frusenhet, håravfall, benskörhet…

Det där var mest fysiska komplikationer. Påverkar det ditt psyke någonting?
Jo, jag blir ju som sagt tröttare. Orkar inte tänka lika mycket, känner ingen glädje av att göra saker, hittar ingen mening med livet och känner mig inte med i det sociala livet.

Är det värt allt det där för att få känna den där “lyckan” över att du äter mindre och blir magrare?
Jag vet inte.. egentligen inte. Men för stunden ser jag ju ingen mening med att umgås med vännerna eller orka göra mer saker ändå.

Kan det vara så att det är svälten som påverkar dig ang. det?
Joo, det kan vara svälten som gör att jag inte tycker att något i livet är roligt. Men hur ska jag veta om det vore roligare att leva om jag började äta mer?

Prova!

21 februari 2012

Livet var inte roligt. Nu ser jag att det var skuggan runt om mig som höll mig blind från lyckan.

Tags: , , , , , , ,

 • mallan

  Men åh, det är precis där jag är nu. Du satte verkligen ord på det. Ska minsann skriva ner frågorna och svara på dem själv! Tack för dina inspirerade texter!

  Sv; Åh, men gud vad skönt att du kände dig positiv till dem, då ger de ju verkligen dig som allra mest. Har du haft samma behandlare hela tiden eller det har varit olika?

  Jag vet inte faktiskt, men jag tror att det blir mer tydligt att jag är sjuk då, jag vill helst inte se mig som sjuk. Men när de sitter där och berättar för mig hur pass sjuk jag är blir det att jag många gånger förknippar behandlarna med sjukdomen.

  Kramar ♥

  • soelas

   Tack för dina kommentarer. Det peppar verkligen att få höra att man når ut med sina budskap!

   Jag har haft två olika behandlare. Trivs bra med båda!
   Jag förstår dig. Men tror du inte att det skulle vara bättre om du accepterade att du är sjuk än att förneka det – när så faktiskt är fallet. Det är ju första steget; att inse sjukdomen. Annars kan man inte jobba för att bli bättre. :/
   Jag ville höra att jag var sjuk – så att jag FATTADE det.
   Kram<3

 • disqus_wBvwbQwX6g

  Insiktsfullt skrivet… det hjälper mig att hålla mig borta från anorexian när du reflekterar i din blogg.
  P.S. Blogga inte för mycket bara, jag vill inte att du ska slita ut dig eller gå in i väggen!
  Kram

  • soelas

   Tack!
   Det var ett riktigt bra P.S. du skrev. Jag försöker hålla mig till tre inlägg om dagen, men du har rätt: det tar tid. Jag vet dock att det finns folk som behöver/vill läsa och jag älskar att kunna hjälpa. :)
   Kram o tack återigen!

 • Nathalie

  Vad intressant det var att läsa din blogg, och dina inlägg. En ätstörning är aldrig lätt att ta sig ur, det har jag upptäckt nu. Ska börja en behandling för min ätstörning snart. Men samtidigt är det något som skrämmer mig, att någon annan ska få så mycket kontroll… Jag blev lite glad när jag läste ett av dina svar, att det är en anledning att må dåligt… Asså det låter kanske konstigt men det är verkligen så.
  Jag önskar dig verkligen all lycka och hoppas du blir frisk snart <3

  • soelas

   Tack för din kommentar!
   Ser fram emot för din skull att komma in i behandling. Det känns nog både oroligt och spännande till en början. Det är ju ett startskott på att man verkligen måste börja jobba emot ätstörningen, men också en vägledning till ett lyckligare liv.
   Hoppas att du läste de andra svaren “man mår inte bättre av att svälta heller”.
   Lycka till själv, hoppas att du trivs med den behandling du får!
   Kram <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp