Extrem undervikt är inte normalt

February 11th, 2013

Hej jag har en fråga till dig som jag skulle bli sjukt glad om du ville svara på!

Jag går nu på behandling sedan jag blev utskriven för mer än ett halvår sedan. Men sedan dess har ingenting hänt eftersom jag har ett så stort problem. Jag ser mig själv verkligen som normalviktig, och det känns verkligen som att alla utom mina föräldrar och behandlare tycker så också. Jag vet ju inte, men det är aldrig någon som frågar eller ser på mig på det sättet som de gjorde innan jag blev inskriven. Dessutom känns det som att folk blir förvånade om jag berättar att jag har anorexi.

Jag vet att man inte ska tänka så mycket på vad andra tänker, eftersom jag inte kan veta vad de tänker, men det är ändå frustrerande. Men mest frustrerande är det ju att jag själv verkligen ser att jag ser normalviktig ut. Nu ligger mitt BMI på 15.5, men det är verkligen inte vad jag ser, varken på kort,film eller i spegeln.

Har du några tips? Jag känner mig så frustrerad och förvirrad, hur kommer jag se ut om jag går upp om jag redan ser normalviktig ut?! Jag är ju 160 cm, så är inte så lång heller.

Tack på förhand!
-Tindra

Jag känner igenom mig väldigt mycket i dina känslor och tankar. Det har med den skeva kroppsuppfattningen att göra. När jag låg på BMI 15 upplevde jag det precis som dig. Ingen reagerade längre på att man var asmager och en själv såg bara att man var större än innan. Jag var i behov av bekräftelsen, att jag verkligen var anorektiskt smal, jag behövde höra det om och om igen för att jag skulle förstå det och vilja gå upp mer i vikt.

När jag var på studentresa hade jag kanske gått upp till BMI 15,5. Jag berättade för min dåvarande pojkvän att jag kände mig lika smal som de andra tjejerna. Då reagerade på ett sätt som gav mig ett utropstecken “Oj” sa han och gav mig ett oroväckande ansiktsuttryck. Jag tror att han verkligen fick insikt om hur totalt fel ens kroppsuppfattning kan bli med anorexia.

Jag var verkligen inte normalt smal. Tänk själv; skulle du se en tjej med BMI 15 på stranden skulle du nog fundera när hon senast åt något. Jag är ledsen, men att vara så mager är inte snyggt och det är INTE normalt.

När man börjar komma över BMI 17 så är man över den extrema undervikten och förrän då kan man se mindre mager ut. Men mindre mager innebär inte tjockare – utan snarare smalare! Snyggare smal. Sedan är jag övertygad om att man ser ännu bättre ut om man tar sig upp på en normalvikt. Det är då som kroppen får den form som den ska ha och man kan se mer skillnad på höft och midja. 😉 Man får en riktigt snygg kropp!

Idag är det dock alldeles för många som är väldigt magra pga. skönhetsidealen. Det har blivit accepterat att vara underviktig – det har nästan blivit normalt. Därmed är det ännu svårare att se vad som faktiskt är normalt smal kroppsform.

Jag vill verkligen inte lägga upp för triggande bilder, men ni kanske förstår om jag visar.

Turkiet juni 2012

Jag mådde bättre - men kände mig normalt smal - ibland tjock

Magen kändes tjockare pga tidigare svältmage, nu när jag åt mer. Men min rumpa var obefintlig och lika så mina lår.

Jag vill dock medge att trots anorexin så hade jag en ganska så snygg kropp. Antagligen för att jag alltid haft en liten kroppsbyggnad och “små” gener. Men såå mycket snyggare och sååå mycket bättre jag mår av att gå upp några kilon från detta.

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • Anonym

  Hej, en snabb fråga.
  Försvinner svältmagen tillslut och hur ser en svältmage ut? Jag vet inte om jag har det eller om jag bara är uppsvälld/tjockare..
  Tacksam för svar!

  • anonym

   Ja, den kommer försvinna! först tror man att det är man själv som gått upp en massa kilon men så är det ju verkligen inte. Det är bara så i början och den ser bara lite svullen ut och sen kan man bli dålig i magen också. Men det går över, det kan jag jag lova :)!! magen är bara känslig och det tar några veckor för den att vänja sig så oroa dig inte:)

  • http://Soelas.se Soelas

   Hejsan, snabbt svar;
   Jag vet inte om man kan definiera svältmage helt konkret, men anledningen till att magen sväller upp när man bryter svälten är dels för chocken att det äntligen kommer mat, men främst för all vätska som samlas.
   Om du tidigare varit uttorkad och börjat äta mer så är det förmodligen en liten “svältmage” som ploppat fram. Det är inte fett någonstans som satts sig på kroppen, och om du fortsätter med att äta regelbundet och en lagom mängd så jämnar den ut sig så småningom. :)

 • Tindra

  Är så tacksam för ditt tydliga, snabba och bra svar!
  Krya på dig nu!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp