Fäll alla ben och bli av med skiten

March 19th, 2013

Min behandlare är riktigt klok!

Det här är ett bord i min behandlares rum. Tänk er att bordsbenen presenterar olika delar av ätstörningen: matkontroll med begränsningar, kompensation, kroppsuppfattning och det sociala livet. Det är delar som behövs jobba med för att bli frisk.

IMAG0823red

Om ätstörningen är ett bord så måste alla ben fällas för att bordet ska gå sönder för gott.

Om ett ben går sönder så står bordet fortfarande, men är något vingligare än innan. Tas det bort ytterligare några ben så börjar bordsskivan att släppa. Det går också att använda ett trasigt bord. Låter man det vara trasigt ett tag, fixas det till med ett nya träben.

Det kanske ser ut som att bordet bär upp viktiga saker i ditt liv, men sanningen är att på detta bord ligger bara skit. Skräp som man egentligen bör ha gjort sig av med för länge sedan. Skräpet har samlats så länge och skitat ned hela bordsskivan. Den är nog genomrutten snart.

Eftersom man en gång trott att bordet bar upp viktiga saker, sågs det till att benen blev stadiga och fina. Nu måste alla ben man en gång byggt upp fällas, för att bli av med all skit som ätstörningen bär upp. Annars kommer den fortfarande att finnas där och ruttna samman.

Jag vet inte hur det är med er, men jag vill inte ha ett ruttet bord som luktar skit i mitt rum!

 

Tags: , , , , , , , ,

 • http://www.facebook.com/veltmanlisa Lisa Veltman

  Hej du fina!

  Jag vill bara lämna en kommentar för jag led av anorexia för några år sedan. När jag var 19 var det som värst och nu är jag snart 24, frisk.

  Alltid finns det med mig på något vis, jag tänker på hur jag hade det då och hur jag har det nu. Allt handlade om kalorier.

  Hur som helst ville jag bara peppa dig lite och ge dig några råd.

  Jag gör detta för jag vill att hela världen ska veta ATT man kan ta sig ur och leva ett bra liv. Det första rådet är att hålla ut, ge inte upp! Du kommer ha dagar då du känner att du misslyckas, men dom är en del i processen. Ett misstag lär man sig av! Eller hur?

  Ställ dig frågan ibland: Vill jag EGENTLIGEN det här? Innerst inne? VIll jag skippa festen för att inte äta maten eller vill powerwalka mitt i snöstormen?

  Tänk igen och tänk utöver anorexian. Det är saker som hjälpte mig.

  Jag har en blogg men jag skriver inte om anorexia, om du vill kan du skriva och fråga mig vad som helst… http://lisaveltman.blogspot.com/

  Kram på dig och you GO girl!

  PS: Att ta sig ur anorexia är det svåraste jag gjort i mitt liv, men det bästa jag gjort :)

 • Hanna

  Bra metafor där!
  Gissa vem som blev så överraskad att hon höll på att sätta frukosten i halsen och ramla av stolen imorse när hn läste din insändare i LjP?!
  så himla glad jag blev av att någon vågar lyfta problemet – från den “personliga synvinkeln”. har länge velat säga något en den diskutionen, men har inte vågat och visste inte riktigt vad jag skulle ha sagt.
  Men du gjorde det, TACK!

  • soelas

   Gud så roligt att den kom in! Jag har ju inte hälsingetidningarna själv här. Så TACK att du meddelade mig, och TACK att den uppskattades! 😀

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  kan du inte publicera din insändare som hanna här skriver om

  • soelas

   Det ska jag göra! 😀
   Vad kul att du vill läsa.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp