Faster och födelsedagsmiddag

July 6th, 2013

Igår var jag på födelsedagskalas för min kusin. Ni som har följt mig ett tag kanske vet att min faster insjuknade i anorexi under hennes senare tonår. Hon är ännu inte frisk från hennes ätstörning och det märks tydligt på en del kommentarer hon fäller. Min oro är inte längre över hur jag ska påverkas av dem när jag är i hennes närhet, utan hur min kusin blir inpräglad med tankar om fett och kalorier. Jag är rädd att hennes rädsla över att bli tjock överförs till honom.

När man levt med ätstörningar så pass länge kan jag förstå att tankarna blir så pass självklara att man inte hör själv hur sjukt det låter. Det blir en vana som man nästan omöjligt kan slå sig ur. Jag vill inte hänga ut min faster på detta sätt, för jag tycker mycket om henne och hon får mig faktiskt att inse att jag inte vill leva resten av mitt liv med sådana tankar.

Jag brukar dricka cappuccino för det är så mycket mjölk i latte att man blir mätt, det är nästan som en måltid.

För ett och ett halvt år sedan hade jag påverkats av den kommentaren. De flesta hade nog bara kastat den över axeln, men mig går det inte att lura att det finns något ätstört i det hon sa. För ett och ett halvt år sedan hade jag tagit tillvara chansen att äta sjukt igen, men inte idag. Idag mår jag bra och idag vet jag att jag kan äta som jag vill. Idag vet jag att jag mår bättre  av att äta som jag vill, och det vill jag visa. Inte för hennes skull, eller någon annan i omgivningen, utan för min egen skull!

För-snacks med skumpa!

För-snacks med skumpa!

Huvudrätt: Potatis, sallad och varmrökt lax med kaviarröra

Huvudrätt: Potatis, sallad och varmrökt lax med kaviarröra

Efterrätt: 2 portioner bärpaj med vaniljvisp

Efterrätt: 2 portioner bärpaj med vaniljvisp

Jag får ibland höra att jag är väldigt lik min faster, både till sättet och utseendet. Igår fick jag återigen den kommentaren. “Grattis” säger de och “Tack!” säger jag. Jag älskar min faster och trivs bra i hennes sällskap, trots att jag hatar hennes ätstörning och jag klandrar verkligen inte henne för min.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • Milan

  Hejsan!
  Jag läser ofta din blogg och tycker den är väldigt peppande, så ett stort TACK!!!

  Sen har jag en liten fråga också. Jag har själv anorexi och försöker gå upp i vikt, men det jag tycker är så jobbigt är mättnaden. Eller kanske rättare sagt avsaknaden av hunger (är väl en sån anorektisk grej, att man trivs bra med att va hungrig). Hur som helst så upplever jag ofta att jag blir “övermätt”, och det behöver inte alls stå i relation till hur mycket jag ätit, det kan komma även om jag ätit för lite. Men när jag känner mig så där övermätt så får jag jättesvårt att äta vid nästa måltid, och tyvärr kan det ibland hålla i sig flera dagar. Jag VET att detta bara är psykiskt, att det är sjukdomen som spelar mig ett spratt, men jag har ändå svårt att stå emot känslan. Vet att jag ändå borde och ska fortsätta att äta enligt “matschemat” men det har jag jättesvårt för. Är detta något du känner igen?? Har du i så fall nåt tips på hur jag kan tänka/göra?

  Tack igen för alla dina kloka ord! Gillar dessutom dina recept, idag testade jag tonfisksåsen, mums!

  • soelas

   Hej vännen! Vad kul att du finner hjälp i min blogg 😀

   Nedan länkar jag några inlägg som jag tror kan vara dig till hjälp:

   http://soelas.se/?p=1359

   http://soelas.se/?p=2654

   http://soelas.se/?p=1246

   De flesta skrevs för ett år sedan, då jag fortfarande kämpade med viktuppgången. Tänkte att det kanske kan vara hjälpsamt. :)

   Det är den typiska slutsatsen som ästörningen drar “mätt = ätit för mycket = viktuppgång = tjock = förlust”. Sådant är inte fallet. Många gånger kan man känna sig mätt även om kroppen behöver mat. Speciellt om man inte äter regelbundet utan väntar mer än 4h mellan måltiderna, för då hålls inte förbränningen uppe på samma sätt. Så länge man bara äter när man är hungrig så kommer man aldrig till att gå upp i vikt, om man inte äter väääldigt energitätt eller massvis med näringsdrycker.

   Tack för din kommentar, och stort LYCKA TILL! Kramar

   • Milan

    Jättetack för ditt svar! Vad bra med länkarna till dom gamla inläggen. Det va mycket tänkvärda ord! Ha det fint! Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp