First want it, then do it!

December 19th, 2013

Det är få saker som är så hoppgivande som när personer med ätstörningar berättar att de vill bli friska.  Jag säger till er alla att finns viljan så kommer man till att lyckas! Frågan blir dock när? Frisk blir man tyvärr inte enbart genom att vilja det utan det krävs också att man börjar agera efter det. Hur stark är viljan just nu? För det är utefter den som man också kommer att handla.

Julen är ett tillfälle som kan anses vara en utmaning för många av oss med ätstörningar. Jag säger därmed såhär; vill du bli frisk så våga anta utmaningen! Ta detta tillfälle till akt och låt viljan övergå till handling. Tillåt dig själv att göra de friska valen, inte bara för att det krävs av dig, utan för att du vill. Vill du ha en lussebulle efter en fullständig frukost så ta det (vilket jag gjorde i morse), vill du smaka på degen underpepparkaksbaket så gör det, vill du äta ur chokladasken på vardagsrumsbordet så gör det och vill du börja jobba för att bli frisk nu så dra mig baklänges och gör det! 😀

 

Tags: , , , , , , , , ,

 • Linnéa Törebrant

  Jag SÄGER att jag vill bli frisk, jag VILL bli frisk, men jag ORKAR inte kämpa emot alla hjärnspöken. Som ikväll, fick en sån jääävla panikångest attack (skrev precis ett inlägg om de i bloggen kolla mer än gärna in och lämna en kommentar.) Så frågan är ; Vill jag eller vill jag inte när jag gång på gång låter hjärnspökena vinnna…??

  • soelas

   Det är inte lätt att bli frisk, och vi är många som har varit i sjukdomen. Det är inte så lätt som jag kanske får det att låta i inlägget ovan. Det är en enorm ambivalens och många gånger vill man ge upp. Fortsätt att peppa dig själv, och fortsätt säga att du vill detta! Du kommer att ta dig igenom det, fortsätt kämpa! <3

 • Ottilia

  Tack! Det var precis de vackra orden jag behövde nu på morgonen innan jag tar min väska och reser hemåt för jul och ledighet. Kram, Grattis och God JUL! 😉

 • Katarina

  Det är vikitgt att komma ihåg att med en viss typ av ätstörningar, såsom anorexi så kopplar inte höger och vänster hjärnhalva längre. De kommunicerar inte med varandra. Detta innebär att det inte går att styra varken ångest eller andra tankar med vilja längre. Det tar den tid det tar att återskapa balans i kroppen igen. När väl hormoner, östrogennivåer samt underhudsfett har uppnått en viss normalitet igen, först då kan vi börja fungera något sånär normalt igen samt eventuellt försöka styra över vår ångest eller se saker och ting ur ett annat perspektiv. När man är längst ned och förslavad av tvångstankar samt ångest, är dessa mönster oerhört svåra att ändra på. Det går ej med vilja. Tro mig, jag har varit där, jag vet vad jag pratar om. Min väg ur helvetet var lång, mycket kostsam och mycket speciell. Nu är jag dock mycket frisk och stark sedan många år, och befinner mig så att säga på andra sidan. Tyvärr är det inte alla som kommer dit. Stor kram till alla som kämpar varje dag och natt

  • soelas

   Jag är väldigt tacksam för din kommentar. Det finns inte en tvivel i min kropp att det du säger stämmer. Det finns ju anledningar till att en del blir inlagda och “tvångsmatade”. Det är för att sjukdomen blivit så stark och påverkat psyket så pass mycket att man inte kan hjälpa sig själv.

   Väldigt bra beskrivet, och jag tror också att det är viktigt att observera det faktumet! Tack!

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • disqus_O7bPZNYZt6

  Asså du är såå bra! Jag går in på din blogg och läser flera sidor tillbaka när jag känner mig påhoppad av ätstörningen. Det får mig på de rätta banorna igen, för du skriver så otroligt klokt!
  Jag har börjat se ätstörningen som en utmaning eller uppgift. Att jag ska ta den där glassen när jag vill men inte ätstörningen. I nästan alla fall blir jag glad en dag senare för att jag känner mig starkare.
  Ett exempel vad när jag vaknade mitt i natten för en vecka sen och var vrålhungrig! Ätstörningen agerade snabbt och sa: ” somna om, det går över, försök sova. Du kan ju inte äta nu. Det är utanför schemat!” Medan jag argumenterade emot och sa: “Men vafan, jag är jättehungrig och min kropp vill ha mat!! Varför ska jag vänta när jag kan äta något nu? Är jag hungrig har jag antagligen inte ätit tillräckligt under dagen/kvällen, och då ska jag äta. PUNKT.” Det slutade med att jag gick till köket och tog mig en skål fil. När jag gick tillbaka så LOG jag. Jag skrattade nästan för mig själv! Där fick den, den dumma ätstörningen.

  • soelas

   Åh, vad roligt att läsa detta! Det låter som att du är inne i lite samma tänk som jag var när jag började gå emot ätstörningen och äta som JAG ville. Det är en vinst! Det är en frihet!
   God fortsättning på dig, och fortsätt gärna kommentera om hur det går för dig. :)
   Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp