“Förbränn kalorier och bli sommarsnygg”

July 9th, 2013
 • Beach body
 • Healthy eating
 • Lose belly fat
 • Diet
 • Burn calories

Dessa är vanliga sökord på sökmotorn Google. Har du någon gång använt dig av dessa?

Inför sommarsäsongen är det flera personer som börjar fundera på hur de kan förändra sin kropp för att se snygg ut på stranden. De vill äta hälsosammare, kanske börja med någon diet, träna bort fettet och få den där kroppen som hälsotidningarna utlovar. Egentligen vill jag inte påstå att det är fel att träna och förändra matvanorna för att vinna lite större självförtroende. Det är optimalt att trivas i sin kropp. Men om det är så pass många människor som ändå genomgår detta tankemönster, där de vill bli smalare och mer vältränad, så är det kanske inte fel på deras utseende i grunden utan deras uppfattning om den. Det ska inte behöva vara så pass många som vantrivs i sina kroppar! Då har samhället misslyckats brutalt med att bygga upp en stark människa.

De flesta söker efter en hälsosam livsstil, men då blir jag konfunderad hur det kan vara bantnings- och fettförbränningsmetoder som dessa personer introducerar i sitt liv. Det är inte kolhydraterna, fettet eller köttet i maten som är anledningen till en osund kropp, utan det är valet och mängderna av dessa ämnen. En hälsosam livsstil uppnås inte genom att utesluta ämnen eller införa strikta begränsningar. För att få en snygg och sund kropp handlar det inte heller om att besöka gymmet dagligen eller tillbringa timmar på crosstrainern. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet när man väl bestämmer sig att “denna sommar ska jag bli smal” och man börjar studera olika metoder för detta. Dessa metoder fungerar oftast bara till en början och sedan når man den punkten där man “misslyckas” och ger upp. Sedan finns det också den andelen som drabbas av ätstörningar när dessa bantningsmetoder går för långt.

Alla förtjänar att trivas i sin egen kropp och det är inte fel att se över sin livsstil för att uppnå detta. Men en hälsosam livsstil och snygg kropp uppnås inte genom att tillta olika bantningsmetoder eller överdriven motion. En hälsosam kropp får man genom att äta en balanserad kost och motionera måttligt.

Min förhoppning är att världen börjar bli mer och mer medveten om medias påtryck och falska uppmaningar om “hur man blir hälsosammare”. Men min omgivning utspeglar något annat. Det känns som att fler och fler tror att vikt och kroppsform spelar betydligt  större roll. Konversationerna kring mat och träning ökar, samtidigt som de ätstörningsdrabbade blir fler och fler. När och hur ska samhället kunna vända denna trend innan det går på tok för långt?

Varför är det fortfarande så pass många som strävar efter att banta trots att det uppmärksammas mer och mer att en varierad och regelbunden kost är den bästa? Varför tror mänskligheten mer på media än utbildade kostrådgivare och livsmedelsverket?

Jag äter regelbundet, varierat och motionerar därtill. Jag ska inte påstå att min kropp är något att skämmas över.

Jag äter regelbundet, varierat och motionerar därtill. Jag ska inte påstå att min kropp är något att skämmas över.

Jag förespråkar alltid en rejäl frukost!

Jag förespråkar alltid en rejäl frukost!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Vilken fantastiskt peppande text just precis en dag som denna.. en period som denna. Så otroligt känslig tid för oss med sårbarhet för ätstörningar eller utvecklade ätstörningar etc.. hela sommaren är en svår period att stå emot alla lättklädda reklambilder och att själv behöva ta av sig kläder.. jag blir så ledsen varje gång det står på löpet om strandkroppar hir och dieter dit..

  Förra sommaren läste jag en artikel i aftonbladet där de hade frågat en dietist hur nyttigt och bra det egentligen var att äta jordgubbar. Jodå hon kunde säga att det minsann var en hel del kalorier i jordgubbar och man skulle äta dom med måtta, inte bara glufsa i sig i tron att det var något som man kunde äta hur mycket man ville av utan att gå upp i vikt. Det är sjukt om något.. genast började min anorektiska sida skrika hur äcklig jag var som åt så mycket jordgubbar.. (jag älskar det nämligen så otroligt mycket.. )Men den där jävla artikeln har följt mig under mina sämre perioder.. att det är mycket kalorier i jordgubbar. Min friska sida förstår ju såklart.. men det är fan inte vettigt att skriva att folk ska tänka på att hämma sitt intag av jordgubbar. kan folk inte få njuta av sina bär på sommaren? Jag blir så ledsen på alla sådana skitartiklar.. och dietister de ska fråga om allt.. som de gör spännande rubriker av.. plockar fraser och skapar drama.. usch.

  • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

   Blä, hatar när folk uttrycker sig så klumpigt! Sedan att jag hört precis tvärt om – att jordgubbar är minst kalorier av bär.. Inte för att det ska få styra vad man äter om man älskar det.. Dock reagerade min ÄS på det du skrev såklart:/ haha! Nä det är inte lätt att gå upp i vikt nu till sommarn när alla ska ner:(

   • soelas

    Precis! Det är ju inte mängden kalorier som avgör hur “nyttigt” ett livsmedel är. Det beror på mängd och behov av vitaminer och näringsämnen. Det är ju individuellt, och knappast att man går upp i vikt av att äta en låda jordgubbar 😉 Frukt är i stort sett energi till hjärnan, det enda som händer är att man mår lite bättre! 😀
    Kämpa på <3

  • soelas

   Tack Sofie! Du har helt rätt. Vilken bra poäng du gör där, om att de plockar fram och vrider på allt för att göra spännande rubriker. Det är ett klart och tydligt argument till att det inte finns en trovärdighet i det som media publicerar.

   Hoppas att du smaskar i dig dina jordgubbar ångestfritt denna sommar! : )
   Kramar

 • Alexandra

  Jag är så glad för att jag har hittat hit till din blogg! Befinner mig i ungefär samma läge, och jag känner igen mig så himla mycket i allt du skriver. Hamnar ofta i lägen där diskussioner handlar alltför mycket om vikt, och jag tycker det är så himla viktigt att folk vågar stå på sig och säga att det faktiskt inte är hälsosamt att samhället är så viktfixerat. Det är inte bra på något sätt att kontrollera sig själv alltför mycket,att träna jättemycket eller äta perfekt mat hela tiden. Så tack, för att du driver den här bloggen!

  / Alexandra, http://omdittochdatt.blogg.se/

  • soelas

   Tusen tack Alexandra! Det glädjer mig att det finns fler där ute som har liknande syn på en hälsosam livsstil som mig.
   Det är tacksamt att du är så medveten om problemen, det ger en hopp om att det går att finna vägar ur dessa krävande tankemönster och påfrestande situationer.
   Kramar!

 • $61513448

  Bra inlägg, men varför har du tryckt ihop bilden? :/

  • soelas

   Tackar. Bilden ska naturligtvis inte vara ihoptyckt. Kanske har det något att gör med datorskärmen? För mig ser den normal ut. :/ Ska kolla upp det! Tack!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp