Första matdagboken

January 14th, 2013

Jag lovade tidigare att jag skulle publicera en matdag från då jag började bryta svälten. Det finns ingen konkret period då jag helt plötsligt började äta tillräckligt, utan för mig tog det väldigt lång tid innan jag kom upp i normala portioner.

Detta är första matdagboken som jag skrev. Det var ungefär såhär som jag åt då jag började gå i behandling. Jag hade haft perioder då jag ätit mindre, som till exempel englandsresan, men när jag åt såhär så rasade jag fortfarande i vikt och gick runt hungrig konstant!

En stor anledning till att det tog så lång tid för mig att äta ordentlig var kontrollen och bekräftelsen att jag åt för lite kalorier. Det fick verkligen inte bli mer än vad jag möjligen gjorde av med för då skulle ångesten bli enorm och jag skulle behöva svälta mig ännu mer. Men om jag däremot åt lite mindre hela tiden, så kunde jag få unna mig något mer senare. Dock fick jag ångest om jag unnade mig lite mer och blev ändå tvungen att svälta mig lite mer efteråt.

Det här var ändå den värsta perioden. Allt fokus på siffrorna gjorde så att jag gick ned nästan 1 kg i veckan och jag hade tappat kontrollen helt själv. Ana hade övertaget och jag VILLE ha hjälp. Jag ville inte förstöra mitt liv på detta sätt. Även om jag på ett sätt visste att siffrorna inte stämde så blev det min sanning. Det var det enda som räknades. För lite mat, för lite energi och lägre vikt. Samtidigt som det skrämde mig mer och mer.. Jag ville egentligen inte förstöra mitt liv på detta sätt.

Tags: , , , , , , , ,

 • http://www.invisibletears.blogg.se mathilda

  åh vad glad jag är att du la ut det här! 😀

  får jag fråga en sak?<3 (frågar så ofta känner mig så jobbig haha)
  jag har ju nyss börjat äta, äter ju fortfarande inte tillräckligt men i'm getting there slowly hehe. Men min mage är så extremt uppsväld hela tiden, och jag ser riktigt tjock ut :( Vet du varför de blivit så sen jag började äta mer? kram <3

 • F

  tack för upplägget!
  Och på detta var det meningen att du skulle “överleva, få energi o näring till hjärnan” mest eller hade det ngt med viktuppgång att göra?

  jag har precis gått från minimatschema/överlevnadsschema/viktstopp till att lägga till ett knäcke och en liiiten bit Varm MAT(ist för ½port gröt) och är lite rädd för att vikten ska rusa upp då jag dricker 3 näringsdrycker me, har tidigare “fuskat” en del under dessa två veckor, så nu tänker man ju att det ska öka i vikt även om min behandlare säger att det är till för att vi ska kunna börja med terapin o få igång hjärnan..
  vad tror du ? resten avmitt schema är det yoghurt/gröt + knäcke & mellis ND+knäcke..

  ha de guld! Dina bilder ser sjukt smaskiga ut btw.. :)

  • http://Soelas.se Soelas

   Det som jag åt här rusade jag ned i vikt på.
   Vikten kommer inte att rusa uppåt om du lägger till något litet. Näringsdryckerna tar du säkert för att det är väldigt svårt att få i dig mat? Om du börjar äta mer mat så kommer du så småningom slippa dem. Om du idag inte skulle ta näringsdryckerna idag skulle din kropp kollapsa totalt!

   Och hon har rätt, hjärnan kräver energi för att fungera. Det logiska tänket är vädligt dåligt under svälten, vilket gör att man sällan ser vägen ut ur problem och man lyssnar hellre på ätstörningen för det känns lättast.

   Tack för din kommentar, kämpa på vännen! Du har en resa framför dig och det finns inga genvägar. Lita på de i din omgivning, det är de som ser verkligheten det är de som tänker friskt. :)
   Kramar!

 • Sofie

  Hur fungerar det där med matschema egentligen? Jag förstår verkligen inte hur de sätter gränsen vid 2000-3000 kalorier dagligen typ. Jag började precis med schema och jag äter exakt samma som en tjej på mottagningen som är 180 cm lång, medans jag själv är 170 cm lång (lite mindre kanske).. Sen finns det en tjej som är typ 160 cm lång… det jag menar är att vi är alla olika stora, men ändå måste vi äta samma?! Behöver inte den “stora” tjejen mer än den mindre dagligen? Som jag förstått det (rätta mig om jag har fel) så är inte du heller så lång, men du har ändå haft samma matschema typ som mig. Varför?

  • http://Soelas.se Soelas

   Jag förstår hur du tänker, och du har en liten poäng. Men dels är det inte ett “kalori-matschema” som de utformar. Det handlar om att man ska äta så att kroppen mår bra och då är det ungefär samma mängd som gäller alla. Energiförbränningen skiljer sig kanske 10 kcal per cm längre. Det är försumbara mängder i längden.

   Mellan dig och mig handlar det kanske om att jag skulle gå upp 0,1 kg mer i veckan om vi åt, rörde oss och hade precis samma förbränning. I längden ganska så obetydligt och i verkligheten inte så troligt. Det är fler faktorer än vikt och längd som påverkar vår förbränning. En del biologiska faktorer och hur aktiv vår kropp är i övrigt.

   Skillnaden på matschemat skulle typ vara ett glas mjölk mer eller mindre om dagen..

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp