Friskt att äta sig mätt

August 13th, 2013

Det finns ett flertal beteenden som behövs förändras för att finna en sund livsstil efter ett insjuknande i ätstörningar.

Jag vill emellanåt uppmärksamma att jag inte är 100% frisk. Det som får mig att känna mig mest frisk är att äta när jag är hungrig. Det finns ingen vinst i att stå emot hungern. Det är ett sjukt beteende och någonting som jag direkt kopplar till anorexin.

Den här veckan har jag ätit mer än vanligt, vilket på ett sätt lockar fram ångest. Ångesten får mig att fundera kring om jag verkligen behöver så mycket. Hur mycket mer kan jag egentligen förbränna? Kommer jag till att gå upp i vikt? Det är ätstörningstankar som lurar kvar i bakhuvudet. Det händer att man funderar över kalorierna och ställer sig förundrad över hur kroppen kan behöva så mycket mer energi helt plötsligt. Det är sjuka beteenden som finns kvar. Men det friska beteendet är dominant, för jag äter inte mindre – även om tankarna tycker att jag bör göra det.

Det är fruktansvärt att gå runt hungrig. Man mår allmänt sämre och för en som en gång varit sjuk, blir det en trigg-faktor. Jag hatar att inte äta mig helt mätt, för då vet jag att anorexin lockas fram. Oavsett om kalorierna verkar vara alldeles för många så måste jag äta när jag är hungrig. Även idag, när jag inte tränat, har min kropp krävt extra mycket mat. Behöver jag verkligen all denna mat? Och ja, det gör jag, även de dagar jag inte tränar, för annars skulle jag inte bli så hungrig.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Det känns så stöttande att veta att jag inte är ensam i den känslan. Jag känner mig abnormal som är så hungrig hela tiden, att jag har en kropp som kräver för mycket kalorier för att bli nöjd. Men jag jobbar med att försöka lita på den. Som du säger så vinner anorexin varje gång man låter bli att äta, eller att ta mer när man faktiskt är hungrig.
  Belöningen från anorexin kommer direkt, som en klapp på axeln för att man låter bli. Jag avskyr det. Jag vill ha en klapp på axeln för att jag lyssnade på min friska sida. men ingen som jublar över det. haha.

  Nåja. Dett hjälper verkligen att läsa att du har liknande tankar och du lyckas stå emot dem.

  Kram
  ixerona.bloggplatsen.se

  • soelas

   Precis! Fantastiskt bra beskrivet! Jag kan inte annat än instämma.

   Vi är så mycket bättre än anorexin <3

 • Angelica

  Ugh känner också igen mig i detta. Samtidigt som jag tycker det är skönt blir jag rädd när hungern sitter i för länge, då triggas tankarna igång och dagen blir helt förstörd i matväg. “Har jag hoppat över en måltid kan jag lika gärna hoppa över en till.” Så dumt! Och det vet jag ju – men i stunden känns de dumma tankarna mycket klokare än mina egna sorgligt nog. Det är det som gör anorexin så ond! <.<

  Det där med att äta mycket även de dagar man inte tränar jobbar jag faktiskt med just nu. Även om jag spenderar en hel dag i sängen så kan jag vara lika hungrig ändå och då sätts det där "behöver jag verkligen såhär mycket mat"-tänket igång igen men som du säger vet ju kroppen faktiskt bäst själv. Uppenbarligen behöver den ju det. Man kan inte bestämma hur hungrig man ska vara eller hur mycket kroppen behöver. Det gör ju kroppen bäst själv! Försöker påminna mig om det dagligen men det är ett svårt faktum att acceptera när det är just den kontrollen man försökt hålla på med så länge. Som tidigare skrev är det skönt att höra att fler har liknande tankar och lyckas stå emot dem, starkt gjort – keep it up! <:

  Kraaam

  oopsie.blogg.se

  • soelas

   Medvetenheten om att ätstörningen triggas av sådant beteende är det som kan få en att undvika det. Ett sjukt beteende triggar lätt igång de andra. Som en alkholist knappast kan ta bara ett glas… det blir mer.

   Riktigt bra att du också kan tänka att kroppen behöver det – den gör ju det. Varför skulle den annars säga till om det? 😀

   Bra kämpat, you keep it up too!
   Kramar

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp