Friskt för mig

November 18th, 2012

Friskt för mig är inte att..

 • ..äta enligt ett matschema
 • ..äta på exakta utsatta tider
 • ..hålla mig till en bestämd mängd (varken mer eller mindre)
 • ..planera när jag ska “våga” äta något sötare/fetare livsmedel
 • ..fundera om jag fått i mig tillräckligt med kalorier under dagen

Jag vill äta hälsosamt, med minst 5 mål om dagen. Gärna regelbundet men ibland tidigare, ibland senare, ibland inte alls och ibland dubbelt. Jag vill äta det jag känner mig sugen på, eller det som finns tillgängligt. Jag vill äta mer när jag är hungrig för att jag då antagligen ätit för lite innan.

Idag upplevde jag att jag gjorde något som var friskt för mig. Friskt för en student, kanske inte hälsosamt alla gånger, men HELT normalt faktiskt:

Jag skulle iväg och jobba kl 18:00, så jag åt en portion gröt innan.. men kände mig lite sötsugen. Tänkte att jag kunde ta några skedar glass så jag blir nöjd… Så där stod jag vid köksbänken med ett 2l glasspaket och en tesked i väntan på bussen. Eftersom jag var riktigt trött så hoppades jag att detta kunde ge mig energi(!). Det blev inte bara några teskedar, snarare några deciliter innan jag blev nöjd.

Hej och hå, så kan det gå! Men nu sitter jag här efter jobbet och äter en kryddig pytt i panna till middag ändå. (Recept följer)

Tags: , , , , , , , , , ,

 • http://ungefaer.blogg.se/ emma

  Fan vad härliga de där stunderna är, när man kommer på sig själv med att nästan inte tänka på något som innan hade varit HELT förbjudet! Vad glad jag blir över att läsa detta, tack för att du delar med dig :)

 • http://underligaste.blogg.se josss.

  först vill jag säga att du har en fin blogg och att du skriver väldigt väldigt bra!

  jag har varit deprimerad under en längre period och börjat gå ner i vikt. jag är 164cm lång och egentligen är min normalvikt runt 55, men innan min depression började hade jag gått under en längre period upp sakta till ca 66-67.
  det var i månadskskiftet maj-juni tror jag som jag började gå ner, då min depression tog fart, inte avsiktligt utan det smög sig på pga måendet.. i september hade jag gått ner ca 10kilo och då gjorde jag också en undersökning av min tarm (“runtin-koll” för att se så jag inte fått något ärftligt av pappa och syster). därefter fick jag “som grädde på moset” väldiga problem med ätandet. från att ha varit en “känd stor-ätare” på de skolor jag gått på och hos vänner har jag i stort sett tappat ALL aptit och all hunger. jag väger idag ca 48 kilo och min psyk-läkare har skickat mig till ABC (anorexi/bulimi center). i dags läget har jag varit där 4 gånger och de utreder just nu om jag har någon ätstörning..

  jag har alltid varit en hungrig person och kunnat vräka i mig hur mycket som helst och smäckte lätt i mig två pizzor ex utan problem och kunde fortfarande inte vara mätt. nu under loppets gång kände jag mig nöjd att jag gått ner utan att behöva anstränga mig det minsta, då jag tyckte att jag ändå var lite “stor” vid 66kg men ändå inte brydde mig riktigt om det.
  jag har också alltid varit sån att jag äter när JAG SJÄLV känner för det och inte när någon säger till mig. nu är det tvärtom, det känns som jag bara äter för att jag blir tvingad och jag tror det triggar mig. det känns som jag VILL ha en ätstörning (JAG VET ATT DET VERKLIGEN LÅTER SJUKT), att jag vill vara jättesmal och inte gå upp ett endaste gram, nu har jag börjat träna en del och börjat tänka massor mer på vad jag äter osv. det gjorde jag inte alls innan allt tjat från psyk och andra kom att jag kanske hade någon form av störning och att det behövde undersökas, då åt jag bara mindre för att jag fick så herrans ont i magen när jag väl åt och för depressionen då..

  jag har inte vågat berätta detta för någon för jag tycker själv att det låter oerhört sjukt att man “skulle vilja ha en ätstörning”. men eftersom att jag inte känner dig och att du lider av en och genomgår behandling och säkert träffat flera andra med samma problem kanske du stött på någon som känt ungefär som mig eller kanske vet om det är “normalt” att ha såna tankar om man håller på att insjukna eller är sjuk?!
  jag får svar nästa vecka på om jag är sjuk, men du kan säkert redan nu veta på ett ungefär (även om jag vet att du inte kan ställa diagnos)..

  detta blev väldigt långt och invecklat men jag hoppas att du förstår kanske lite av hur jag menar i alla fall.
  kram <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp