Ger behandlingen en chans – frisk ska man bli!

May 9th, 2014

Wow, jag uppskattar verkligen allas kommentarer i föregående inlägg. Jag hade inte trott att så många skulle engagera sig i frågan och dela med sig av sina erfarenheter och synpunkter. Det är fantastiskt hur detta kan bli ett forum där vi kan lära av varandra. Det finns nog inga ord som är så pålitliga som de som kommer ifrån en drabbad själv.

I mitt fall finner jag mig alldeles för tidig i denna behandling på SCÄ för att avgöra om den är tillräcklig eller ej. Vid nästa möte kommer jag vara noggrannare med att få upplägget klart för mig, men jag tänker inte redan ge upp på den. Om vården där inte är tillräcklig så kommer jag att fortsätta komplettera den med kurator-samtal. Jag känner mig starkare än någonsin och ska absolut ge detta en chans innan det fördöms. Som många av ni läsare säger; har jag samlat på mig en hel del kunskap genom åren. Märker jag att behandlingen inte ger mig det jag behöver kommer inte tveka på att söka stöd någon annan stans (om så blir nödvändigt).

Det är skönt att verkligen ha bestämt sig nu. Planerna inför hösten börjar falla på plats också. Nu ska jag kämpa för att faktiskt göra de förändringar som krävs för att börja må bra på riktigt!

10177286_10154063572260123_2623590503589498483_n

Tags: , , , , , , , , , ,

 • Becka

  Du har en fantastisk syn på livet, men kom ihåg att det finns svackor, även för sådana som mår bra “på riktigt”, dvs är friska!
  Kram!

 • Marine Summer

  Vet du vilket bmi som krävs för behandling av anorexi? Har gått ner 15 kg de senaste 3 åren (var normalviktig när jag började) och har ett bmi på 18,6 nu vilket vad jag förstår fortfarande är normalviktigt (gränsen går väll vid 18,5?)
  I början gick jag ner långsamt men förra sommaren upphörde min mens och nu har jag varit utan den i 10 månader. Har gått ner 5 ytterligare kilon sen min mens försvann (varav tre är bara under de senaste månaderna) och jag känner inte att jag har energin att jobba emot det heller utan vill egentligen bara få bort de sista kilona som behövs för att få hjälp på riktigt och bli tagen på allvar.

  • soelas

   Hej Marine! För att få behandling för ätstörningar krävs det ingen speciell viktgräns. 15 kg är en väldigt stor viktnedgång och det låter inte som att du ligger på en sund vikt för din kropp (vi har ju olika kroppar och olika trivselvikt). Däremot finns det ett viktkriterium för att bli diagnostiserad med Anorexia Nervosa och det är bmi under 17,5.

   Det är vanligt att man inte tror att man blir tagen på allvar om man inte ser sjukligt underviktig ut, men sådant är verkligen inte fallet. Jag blev förvånad över hur “normalviktiga” alla som gick på första föreläsningen såg ut. Jag trodde först att det var anhöriga men insåg att alla de går i behandlingen för att de har problem med ätstörningar och nästan ingen ser sjukligt anorektisk ut. Det kan vara bra att komma ihåg att anorexia är inte den vanligaste ätstörningen, men det är den med flest dödsfall förknippat till sig.

 • Hanna

  Jag tror att den sista biten egentligen mest handlar om att gå till botten med vad som fick dig att välja sjävlsvälten från första början. Att bearbeta det är det enda som får en att bli helt frisk, på riktigt.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp