Godis ska ätas om man är sugen på det

February 27th, 2013

…Sedan undrar jag hur du tänker om godis och sötsaker. Du skriver att du vill dra ner på chokladätandet. Är det du eller är det ÄS-tankarna som vill det? Av vilken anledning vill du dra ner på godiset? Är det inte en fantastisk frihet att “få” äta det utan ångest. Jag själv längtar tills jag kan äta godis utan att få ångest och känna behov att träna bort intagen kalorimängd. Men för att återgå till frågan, hur tänker du kring godis och sötsaker kopplat till ÄS-tankar och fria tankar? Ett inlägg om detta vore intressant.

Tack och ta hand om dig! 

– Anna Cecilia

Sjukdomen förbjöd godis. Ätstörningen ville inte ha kalorierna. Anorexin var rädd för viktuppgång. Jag åt sällan godis, jag intalade mig att jag inte var sugen på det heller. Sanningen var att jag glömt bort hur gott det var. Jag var rädd att återupptäcka smaken och inte kunna sluta.

Idag vet jag att man inte går upp av godis i sig. Idag vet jag att jag kan sluta när jag verkligen blivit nöjd. Det går att äta mycket godis en gång utan att det påverkar vikten. Det går att äta en chokladbit varje dag utan att det blir ohälsosamt. Jag kan äta lagom mängd och jag kan äta mycket. Ätstörningen kan inte räkna kalorierna och viktuppgången går ändå väldigt långsamt för mig.

När jag nu säger att jag vill “dra ned på chokladätandet” så är det inte ätstörningen som säger det. Är jag sugen på choklad så äter jag det. Det börjar dock att bli ledsamt att dämpa suget med choklad. Jag behöver inte bevisa något för mig själv längre. Jag vet att jag kan äta vad jag vill, när jag vill. Jag vill äta choklad vid tillfällen och inte flera gånger i veckan för att jag får ett sug. Det är inte hälsosamt!

Det handlar inte om att sluta äta choklad och börja utesluta godis ur kosten. Det jag strävar efter är att greppa den grundläggande anledningen till att jag får ett sug. Antingen beror det på att jag kommit in i en “ovana” eller så äter jag för lite av någonting under dagen. Jag vill äta ordentligare mat så att jag slipper dämpa sug med choklad.

Jag är fri att äta vad och när jag vill. Det behöver inte vara sjukt att inte vilja äta godis. Men vill man äta godis och inte gör det, så är det sjukt!

Tags: , , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp