Gott men läskigt!

May 17th, 2013

Gott. Onyttigt. Kalorier. Viktuppgång. Farligt. Hetsätning. Flera tankar dyker upp när detta hamnar i kylskåpet.

Så klart att man måste köpa go'bitar när vi säljer till lagkassan.

Så klart att man måste köpa go’bitar när vi säljer till lagkassan.

Igår fick jag hem alla kakor. Igår kväll valde jag att äta av dem. Ångesten infann sig. Mer än vad den varit annars på senare dagar. Anorexin påminde mig över hur mycket kalorier jag ätit under dagen. Mer än jag behöver. Jag som inte vill gå upp mer i vikt. Jag har blivit sämre topp sedan jag gick upp i vikt. Detta åt jag av trots att jag redan ätit ett stort kvällsmål. Tyckte att det vore friskt, jag var ju sugen. Inte går man upp i vikt av att äta lite sådant ibland. Men samtidigt tjatar Ana om att jag redan ätit onyttigt flera gånger denna vecka. Ana säger att jag har ätit för mycket. Ana säger att jag är på väg uppåt hela tiden.

Det goda lockar fram tankar om hetsätning. En del vill att jag ska svälta och sedan proppa i mig allt det goda. Det är så gott. Man kan nästan inte sluta. Det skrämmer ätstörningen. Hur ska jag kunna hålla mig ifrån detta? De måste kompenseras.

Samtidigt vet jag att det blir större risk för hetsätning om man kompenserar med att äta mindre eller träna överdrivet. Samtidigt vet jag att tar man en kaka om dagen så blir man inte tjock. Samtidigt skriker ätstörningen en massa energikrävande tankar i huvudet om svält, hetsätning och kompensation.

Hur ska man hantera förvirringen? Hur ska man veta vad som är rätt? Hur ska man hitta balansen? Hur ska man motstå frestelsen av både det goda och frestelsen att lita på anorexins tankar?

Detta är något jag ska kämpa med nu, och sedan, om jag kan, återkomma med svar. :)

Tags: , , , , , , , ,

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Behöver lite råd, du kanske inte kan hjälpa mig, men vem vet, du är ju klok! =D

  Blev ett spontanbesök till ullared idag.. När jag och min sambo skulle äta, ville jag ha husmankost eller nått.. men han tyckte att jag borde testa nått annat, något jag tyckte var jobbigt när det väl fanns annat att välja på.. så vi gick in på nått “snabbmat ställe” som serverade det mesta, tog en nudelwok med kyckling och han en kyckling rulle..

  Jag kunde dock inte äta min för den var grisig, så han erbjöd sig att byta.. gick med på det.. när jag hade ätit några tuggor, den var ju godare än det jag hade beställt iaf.. så kände jag ångest som en smäll på käften.. tårarena började komma och jag kände mig så äcklig och tjock när jag satt där.. vet inte om det var själva stället, för att det var ett snabbmat ställe, såsen, samvetet att sambon fick äta min äckliga mat, eller att kycklingrulle klassas som “onyttigt” kommer inte ihåg senast jag blev lessen över en måltid.. för det var egentligen inte så mycket mat.. det var som en taco med kyckling och sötsursås (som jag tycker är lite jobbigt då)… jag vet inte hur jag ska hantera det.. just nu vill jag bara lägga mig ner och aldrig äta=(

  • soelas

   Hej Sofia! Jag uppskattar ditt förtroende för mig. Jag kan dela med mig av min synpunkt på detta:

   En del av behandlingen brukar vara att avdramatisera maten och ätandet. Jag tror att det ligger stor tyngd på hur mycket fokus som ligger på måltiden. Tänker man mycket på att man ska äta någonting som är jobbigt, så blir det också jobbigare. Ångesten kommer oftast efter en särskild måltid, och gör man varje måltid till en stor grej så kommer ångesten oftare. Ser man däremot på ätandet ur ett bredare perspektiv så spelar inte en enskild måltid lika stor roll.

   Du vet säkerligen, liksom jag, att varken nudelwok eller kyckingrulle är onyttigt och gör en tjockare. Kyckling är ju ändå det magrare alternativet.

   Jag tror att situationen och måltiden har förstorats för dig. Det har blivit en stor grej, och det utnyttjar ätstörningen. Det var en måltid, hur viktig kommer denna måltid vara om några dagar? Kanske viktig ur den mån att du kämpade dig igenom den? :) Men inte en chans att du har gått upp i vikt av den!

   Just nu tycker jag att du ska fokusera på att äta ordentligt, som vanligt, som du behöver framöver. Lunchen har passerat dig och den är inte värd att lägga mer energi på nu! Fokusera på andra saker som spelar större roll för ditt välmående och ditt liv. :)

   Kramar

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp